Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?


KALARUOKAVERKKO Tiedote
20.3.2007
--------------------------------------------------------------------------------
18 askelta eettiseen kuluttamiseen

Nyt on hyvä aika aloittaa matka kohti parempaa maailmaa – yksikin askel vie eteenpäin.
Hyvää matkaa!



Ole ekotehokas!
Tiesitkö, että laskemalla lämpötilaa yhdellä asteella vähennät energiankulutusta viidellä prosentilla. Älä laske lämpötilaa kuitenkaan liian alas. Jatkuva alle + 18 asteen lämpötila voi aiheuttaa asuntoon kosteusvaurioita. Sopiva on +21 – 22 astetta. Veden lämmittämiseen kuluu paljon energiaa. Sulje hana, kun saippuoit, harjaat hampaita tai kuorit perunoita. Päästöjä voit pienentää myös hankkimalla energiapihejä kodinkoneita, käyttämällä niitä oikein ja kierrättämällä. Muista energiansäästölamput.


Ratin taakse vain tarvittaessa

Lyhyet matkat taittuvat kävellen tai pyöräillen, pidemmillä matkoilla kannattaa nauttia joukkoliikenteen eduista. Harrastuksiin ja ostoksille voi ajella kimpassa. Kaupungissa moni lapsiperhekin pärjää hyvin ilman autoa, ja uudehkon perheauton kustannuksilla saa vuokra-auton viikoksi jopa kolmen viikon välein. Suunnittelemalla ajot huolellisesti harvemmatkin ajokerrat riittävät.


Kokemuksia kotimaassa!
Kotimaan matkakohteisiin pääsee nopeammin, edullisemmin ja pienemmin päästöin kuin etelän lomakohteisiin. Tutustu kaupunkien ja kuntien matkailupalveluihin. Voi olla, että takuuvarma aurinko ei olekaan tulevan loman tärkein tekijä.


Tuliaisiksi tunnelmia
Matkamuistojen ei tarvitse olla käsin kosketeltavia. Jos kynä pysyy kädessä, matkapäiväkirja on paras muisto mukavasta reissusta. Tai pyydä kotiin viemiseksi paikallisen ravintolan suosikkiresepti.


Kuluta energiaa!
Vaivaa tai vatkaa taikina vaihteeksi käsin. Säästät sähköä ja samalla ”ruista ranteeseen”.


Puhdas omatunto
Annostele pesuaine harkiten. Valitse kaupassa ympäristömerkitty aine ja täyttöpakkaus. Mikrokuituliinalla lika lähtee jopa ilman pesuainetta ja vähäpäästöisistä siivous- ja puhdistusvälineistä tulee varren verran vähemmän jätettä.


Palvelua, kiitos
Kampaajan, kosmetologin ja hierojan palveluista voi nauttia hyvällä omallatunnolla,. Samoin siivoojan; sen sijaan, että hankkisit kalliita siivouslaitteita omaan talouteen, teetä suursiivous tai ikkunoiden pesu ulkopuolisella.


Lyhennä, pidennä, kavenna, levennä
Muodista ja korjaa käyttökelpoiset vanhat vaatteet. Käytä kengät suutarilla ja hatut modistilla.


Sisusta säästäen
Kokeile somistamista tekstiileillä ja viherkasveilla tai vaikka vain kalusteiden järjestystä vaihtamalla. Kun on aika hankkia uusi huonekalu, valitse kestävä, kotimainen ja korjattava.


Ei ainoastaan melko reilua
Reilun kaupan tuotteet eivät nykyisin on juurikaan muita tuotteita kalliimpia, joten ostopäätöksellä on helppo vaikuttaa kehitysmaissa asuvien maanviljelijöiden, työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä elämään. ABC-liikenneasemilla hörpitään tänä vuonna Reilun kaupan kahvia.


Läheltä on lyhyt matka
Lentorahtina Suomeen tuotu vihannes kuluttaa energiaa kolme kertaa enemmän kuin kotimaassa kasvatettu. Kotimaiset kesävihannekset on vieläkin ekologisempi valinta, koska ne saavat kasvaa luonnonvalossa ja –lämmössä.


Joutsen ja muut eettiset merkit
Tutustu ympäristömerkkeihin, jotka löydät muun muassa Kuluttajaviraston nettisivuilta. Kun valitset esimerkiksi Joutsenmerkityn tuotteen, tiedät että se täyttää tiukat ympäristövaatimukset.


Kaupasta kotiin, ei kaatopaikalle
Kun jo ostoksia tehdessäsi mietit, kuinka suuri osa hankinnoista kulkeutuu roskina ulos, on helpompi valita vähemmän kaatopaikkajätettä tuottavia tuotteita.


Ostokset omaan kassiin!
Kankainen ostoskassi kulkee kätevästi mukana. Omannäköiset kassit voi ommella vaikka vanhasta verho- tai lakanakankaasta. Kestävä kauppakassi syntyy myös kahvipusseista. Ohjeita löytyy runsaasti esimerkiksi internetistä.


Tumppaa!
Tupakan kuivattamisen takia maailmassa häviää joka vuosi Helsingin kaupungin kokoinen alue metsää. Jos tupakoinnin lopettaminen tuntuu vaikealta, kokeile apuna nikotiinivalmisteita.


Yhteistä hyvää
Naapurisopu kunniaan! Ystävien, sukulaisten tai naapureiden kanssa voi hankkia yhteiskäyttöön puutarhanhoitovälineitä, auton tai kesämökin. Sopuisissakin suhteissa yhteishankinnoista kannattaa tehdä kirjalliset sopimukset.


Opeta lemmikkisi luonnon ystäväksi
Vaikka lemmikki olisi tottunut valmiisiin aterioihin, lisää ruokakuppiin toisinaan myös omia ruoantähteitäsi.
Osta kuivamuona suurissa pakkauksissa. Valitse kompostoituva kissanhiekka. Jyrsijöiden kuivikkeet voit korvata wc- ja talouspaperirullasilpulla. Ja muista kierrättää metalliset kissanruokapurkit!


Tutustu, kysy ja vaikuta
Eettisimmältä vaikuttava tuote tai palvelu ei välttämättä aina ole paras vaihtoehto. Asiantuntijankaan ei ole aina helppo sanoa, mikä on eettisesti kestävin ja suositeltavin vaihtoehto, mutta tutustumalla aiheeseen esimerkiksi netissä saat lisätietoja ja käytännön vinkkejä.

Onko nämä eettisen kuluttamisen ohjeet kenenkin etiikan mukaisia tai vastaisia vai jo jonkin sortin fundamentalismia? Leikitään mekin sanoilla.

--------------------------------------------------------------------------------


Kalan ja kalavalmisteiden markkinavalvontaa koskeva suositus

Koettakaa nyt ottaa tästä selvää? Tätä lakitekstiä pitävät sen laatijat epäilemättä tarpeellisena omasta mielestään, eikä se todellakaan anna tilaa spekuloinnille. Eikä tällaisten ylitsepääsemättömien ohjeiden ja määräysten jakaminen ainakaan lisää kalan menekkiä, vai olisitko sinä valmis ryhtymään kalakauppiaaksi. Lukekaa tämä pieni otos yhdeksän sivua käsittävästä monisteesta. Se on päivätty 27.2.1998, siis kolme vuotta Suomen EU:hun liittymisestä. Ainakin silloin oltiin viranomaisten taholta niin herkkiä ja virkaintoisia. Tämä teksti ei ole tarkoitettu herkkähermoisille.

2. KALAVALMISTEIDEN VALVONTA

2.1 Valmistuksessa käytettävä kala.
Kaupan pidettävän kalan ja kalavalmisteen valmistukseen tarkoitetun kalan tulee olla tuoretta, tervettä ja laadultaan moitteetonta (A kalasta ja kalavalmisteista, 7 §)

Valvonnassa on tullut ilmi, että kuluttajalle myytäväksi tarkoitettua kalaa toimitetaan kaupoista tai muista myyntipaikoista laitoksiin, joissa se savustetaan, hiillostetaan tai käsitellään muulla tavalla. Tällainen kierrätys heikentää kalan laatua ja on ristiriidassa sen vaatimuksen kanssa, että kalavalmisteen valmistukseen tarkoitetun kalan tulee olla tuoretta, tervettä ja laadultaan moitteetonta.

Valvonta
Valvontaviranomaisten tulee valvoa, ettei kuluttajalle myytäväksi tarkoitettua kalaa toimiteta kaupoista tai muista myyntipaikoista laitoksiin käytettäväksi kalavalmisteen valmistuksessa. Harkintansa mukaan viranomainen voi kuitenkin sallia tapauskohtaisesti tällaisen luovutuksen, jos elinkeinonharjoittaja pystyy omavalvonnan dokumentein osoittamaan, että kalaerää on pelkästään säilytetty myyntipaikalla asianmukaisesti varastoituna lyhyen aikaa eikä sen laatu ole tällöin tai kuljetuksen aikana heikentynyt. Muussa tapauksessa tulee elinkeinonharjoittajalle ilmoittaa, että toiminta on kalasta ja kalavalmisteista annetun asetuksen 7 § vastaista. Elinkeinonharjoittajan omavalvontasuunnitelmaan tulee sisällyttää toimenpiteet siitä, kuinka myymättä jääneiden kalojen suhteen menetellään.

Pakkokeinot
Jos kuluttajalle myytäväksi tarkoitettua kalaa luovutetaan ilman viranomaisen hyväksyntää kaupasta tai muusta myyntipaikasta käytettäväksi kalavalmisteen valmistukseen, voi valvontaviranomainen määrätä ne elintarvikelain 27 §:n nojalla käytettäväksi hyväksyttävään tarkoitukseen tai hävitettäväksi. Luovutus voidaan myös suoraan kieltää lain 28 §:n nojalla, jos 27 §:n mukaisia toimenpiteitä ei pidetä riittävinä. Kiireellisessä tapauksessa päätöksen voi tehdä kunnan viranhaltija (28 § 2).

Jos elinkeinonharjoittaja toistuvasti toimii vastoin viranomaisen antamaa ja määräystä tai kieltoa, viranomainen voi tehostaa määräystä tai kieltoa elintarvikelain 35 §:ssä säädetyllä uhkasakolla (liite 2). Uhkasakko voidaan määrätä maksettavaksi, jos elinkeinonharjoittaja rikkoo annettua kieltoa tai määräystä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602239
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net