Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme..


KALARUOKAVERKKO Tiedote
10.4.2007
--------------------------------------------------------------------------------
ED Redberry on karpalon makuinen energiajuoma
Energiajuomien myynti on kovassa kasvussa. Vuonna 2006 kategorian myynti kasvoi 50 % edellisvuoteen verrattuna. EDin osuus energiajuomamarkkinoista oli 36 % volyymissa mitattuna (AC Nielsen 2006).

"ED Redberryn uskotaan löytävän yhä uusia energiajuomien käyttäjiä. Energiajuomien käyttö on Suomessa vielä vähäistä muihin maihin verrattuna. Täällä päivittäinen piristys hoidetaan enimmäkseen lämpimillä juomilla. Tosin nuoriso käyttää energiajuomia jo monipuolisesti piristymiseen. Varsinkin kesällä kylmä energiajuoma toimii hyvin ja uusi erilainen maku houkuttelee varmasti myös uusia käyttäjiä", uskoo Hartwallin erikoisjuomien tuotepäällikkö Eeva-Kaisa Tarkkonen.



ED lanseerattiin markkinoiden ensimmäisenä puolen litran muovipulloon pakattuna energiajuomana vuoden 2003 alussa. Kätevä, avattava ja suljettava pakkaus oli odotettu uutuus energiajuomamarkkinoilla. Myöhemmin tuote on saanut rinnalleen myös kevyen ja sitruunan makuisen vaihtoehdon, ED Lemon Lightin.

Kaikki kolme ED-energiajuomaa piristävät sekä henkisesti että fyysisesti. Ne antavat voimia ja pitävät pirteänä ja skarppina. Juomat sisältävät kaikkia energiajuomille tuttuja vaikutusaineita; kofeiinia, tauriinia, guaranaa ja viittä eri B-vitamiinia. Kofeiini on tuttu piristävä aine, joka ei energiajuomassa rasita vatsaa kahvin tavoin. Guarana kohottaa valppaustasoa ja estää väsymystä. Tauriini on elimistöstä luonnostaan löytyvä aminohappo, joka toimii mm. aivojen välittäjäaineena. Tauriinin valmistus elimistössä hidastuu merkittävästi rasituksen aikana. B-vitamiinit vaikuttavat energia-aineenvaihduntaan ja hermoston toimintaan.

ED Redberry on makeutettu glukoosilla ja fruktoosilla, ja siinä on energiaa 52 kcal / dl. ED Redberry myydään 0,5 litran uudelleen täytettävissä pulloissa.
--------------------------------------------------------------------------------

Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme, mutta tiesitkö tämän fondeista yleensä?

Mitä tekemistä rahamarkkinatermillä on gastronomian kanssa? Niin, Otavan Uusi sivistyssanakirja vuodelta 1981 tuntee todellakin fondi-sanan vain merkityksessä pohja, tausta, peruspääoma tai pohjarahasto. Sana on tullut ranskan kautta latinan sanasta fundus, joka tarkoittaa pohjaa tai perustusta. Mutta onhan gastronomiassakin pohja, nimittäin kastikepohja. Kokkien ammattisanana fondi tarkoittaa juuri kastikkeen pohjaa ja nykysin saa kuluttajakin ostaa kaupasta erilaisia fondeja.

Ravintoloiden keittiöissä on kautta aikojen keitelty omat fondit luista, lihan leikkuujätteistä, juureksista ja mausteyrteistä. Valkoinen fondi (fond blanc, engl. white stock) on ruskistamattomista aineksista tehty, ruskea fondi (fond brun, brown stock) tehdään uunissa (tai usein kotioloissa pannulla) ruskistetusta tavarasta. Lisäksi käytetään ravintoloissa kasvisfondia, jossa tietenkään ei ole lihaa. Larousse Gastronomiquen mukaan käytettiin Ranskassa ruskeasta fondista aikaisemmin termiä jus brun (ks. jus) eli "ruskea mehu".

Nykyisin on kuluttajan ostettavissa Suomessa valmistettua fondia, joka on ihan aitoa tavaraa, oikealla tavalla täysin ilman lisäaineita tehty ja pakattu kahden desilitran kartonkirasioihin kuin kerma. Se on varsin hyvää ja siitä voi viinillä, kermalla tms. aineella jatkamalla taikoa oikeita herkkukastikkeita. Syksyllä 1998 tuli markkinoille sarja valmiimpia, myös kotimaisia kastikkeita samalla tavalla pakattuina. Ne säilyvät melko pitkään ja ovat hyvin käyttökelpoisia kiireisen kotikokin apulaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä herkullisia – kuluttaja maistelkoon itse ja sanokoon sanansa. Parasta niissä on vähäsuolaisuus. Mitään arominvahventeita ei ole käytetty ja suolakin on mineraalisuolaa, joten natriumpitoisuus on alhainen.

Fondi-nimellä myydään myös yhä suositummiksi tulevia "nestemäisiä liemikuutioita", pikku pulloihin pakattuja kastikkeen tehoaineita. Ne ovatkin mielestäni erinomaisen käyttökelpoisia. Niiden annostelu on helpompaa kuin kuutioilla ja maku paljon parempi, mutta toisaalta ne maksavatkin enemmän kuin kuutiot. Niissä on kuitenkin varsin paljon lisäaineita, kuten arominvahventeita, väriaineita ja suolaa, aivan kuin liemikuutioissakin. Paljaaltaan maistettuna tumma lihafondi muistuttaa huomattavasti alkuperäistä englantilaista lihaliemitiivistettä, Bovrilia. Näitä ruotsalaisia 'Touch of Taste'-nimisiä fondeja on tätä editoitaessa saatavana jo seitsemää eri lajia. Pian tulevat varmasti kilpailijat perässä.

Lähde: www.ruokasanastot.net
--------------------------------------------------------------------------------
Fondi tarkoittaa peruslientä tai liemipohjaa, joka on jokaisen hyvän kastikkeen, keiton tai padan salaisuus. Fondia keitetään ensiluokkaisista raaka-aineista tuntikausia, jotta makuaineet sulautuvat täyteläiseksi kokonaisuudeksi. Touch of Taste – ja Maggi- fondit helpottavat kiireisen kotikokin elämää. Niissä perusliemet on tiivistettynä helposti käytettävään muotoon. Touch of Taste – ja Maggi- fondeja voidaan käyttää sekä liemikuution sijaan että maustekastikkeen lailla ruoan maun vahvistamiseen.

Fondi kuuluu ammattikokkien sanastoon. Sillä tarkoitetaan peruslientä tai liemipohjaa, joka on jokaisen hyvän kastikkeen, keiton tai padan salaisuus. Fondin valmistaminen vaatii ensiluokkaiset raaka-aineet, oikeat ainesuhteet ja runsaasti aikaa. Fondia keitetään tuntikausia, jotta makuaineet sulautuvat täyteläiseksi kokonaisuudeksi.

Touch of Taste -fondit helpottavat kiireisen kotikokin elämää. Olemme tiivistäneet perusliemet helposti käytettävään muotoon. Touch of Taste -fondeja voit käyttää sekä liemikuution sijaan että maustekastikkeen lailla ruoan maun vahvistamiseen. Touch of Taste -fondit tekevät ihmeitä arkiruoillle ja luovat perustan onnistuneelle juhla-aterialle.
--------------------------------------------------------------------------------
Ainekset:
Kovetettu palmuöljy, suola, stabilointiaine (plyseroli), persilja, mausteet (valkosipuli, timjami, laakerilehti, kurkuma), aromit, kuivattu pinaatti, hiivauute, oliiviöljy, purjomehutiiviste, mausteuutteet.
Saattaa sisältää hivenen selleriä, gluteenia ja kananmunaa.
Suolapitoisuus valmiissa liemessä 0,9 %.
--------------------------------------------------------------------------------
Muuta:
Fondikuutio on kuutio lihaliemikuution tapaan kuitenkin sillä erotuksella, että ne on pakattu muovisiin kennoihin jotka irtoavat irti yksitellen ja ne avataan repäisemällä pois kuutiota suojaava kelmu.



Maggi tuoteperheen fondi- kuutioita on sekä lihalle että kanalle. Kalalle ei tuoteperheessä löydy omaa, mutta kalan maustamiseen omien kokemustemme mukaan sopii kohtuullisen hyvin persilja-timjami-laakerinlehti yrttikuutio. Ohjeen mukaan 2,5 dl:aan kiehuvaa vettä lisätään yksi maggi- fondikuutio.
--------------------------------------------------------------------------------
Tässä esimerkkinä kalasopan ohje, johon lisätään Maggi Asia Wan Tan- keittoainespussi + tuoretta kalaa.
(Fondi- kuutioista löytyy kuvamateriaalia kotisivujemme Kalaruokaverkon tiedotteesta Vko 15, 2007)
Oriental fish soup
Annoksia 3-4

3 dl vettä
4 dl kookosmaitoa
1 pss MAGGI Magic Asia Wan Tan –aineksia
200 g maissia, pakasteena
300 g kalaa kuutioina, esim. lohta, kuhaa tai ahventa
(2 tl kalakastiketta)
suolaa

Valmistusohje:
Kiehauta vesi ja kookosmaito. Lisää MAGGI Magic Asia Wan Tan –ainekset, maissi ja tuorekalakuutiot. Anna kiehua noin 6 minuuttia kevyesti välillä sekoittaen. Mausta kalakastikkeella tai suolalla.
--------------------------------------------------------------------------------
Uuniperuna ja katkaraputäyte
Annoksia 2-3

3 isoa perunaa, jauhoinen lajike
200 g ranskankermaa, kuumennuksen kestävää
1 pss MAGGI Mix Lohikastikeaineksia
200 g katkarapuja, pakaste

Valmistusohje:
Pese perunat huolellisesti juuresharjalla. Pistele haarukalla muutama reikä ja kääri folioon. Kypsennä 225°C:ssa noin 45 minuuttia. Sekoita ranskankermaan MAGGI Mix Lohikastikeainekset ja sulatetut ja valutetut katkaravut. Tarjoa kastike uuniperunan kanssa. Halutessasi voit kuumentaa kastikkeen. Voit korvata katkaravut vastaavalla määrällä kylmäsavustettua lohta tai tonnikalaa.
Perunat mikrossa: Pese perunat ja pistele haarukalla muutama reikä. Laita perunat laakeaan vuokaan ja peitä kannella tai mikron kestävällä kelmulla tai talouspaperilla. Kypsennä täydellä teholla noin 6-8 minuuttia.

Vinkki: Katkarapukeiton saat sekoittamalla kastikeainekset 3 dl:aan kylmää maitoa ja 2 dl:aan kylmää kermaa. Kiehauta sekoittaen. Lisää lopuksi 200 g sulatettuja ja valutettuja katkarapuja ja kuumenna keitto.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602246
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net