Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa
KALARUOKAVERKKO Tiedote
29.5.2007 klo 10.50
--------------------------------------------------------------------------------

Elintarvikkeiden kylmäketju kesähelteellä.

Ilmoja piisaa, on oiva sutkaus. Ilmastomuutos on tosiasia, vuoden keskilämpötila laskee. Talvet muuttuvat leudoimmiksi, muuttuvatko kesät kuumemmiksi? Vastaamme kysymykseen kuinka saan ruokatavarat tuoreina kaupasta kodin jääkaappiin? Ensin kuitenkin asiaa perheiden kevätjuhlista.

Kuluvalla viikolla monet perheet viettävät lastensa koulujen/ opiskelun päättäjäisiä, jolloin kodin kylmälaitteet joutuvat koetukselle, jopa lisää kylmätilaa kaivattaisiin.

Lainaa naapurilta

Juhlien suunnitteluvaiheessa on hyvä siivota jääkaappi/-kaapit. Mikäli löytyy vajaata sinappituubia, ketsuppipurkkia tai muuta vastaavaa, käytä ne pois tai tuhoa muuten. Harkitse, onko lähiaikoina aikomus hankkia uusi jääkaappi. Jos on, hanki se nyt ja vie juhlien jälkeen vanha kakkoskaapiksi kodinhoitohuoneeseen tai muuhun vastaavaan tilaan. Kätevä henkilö rakentaa vanhasta jääkaapista vaikka viinikaapin. Satunnaista kylmätilaa tarvitaan juuri kesällä ja ellei muuta keksi, lainaa jääkaappi väliaikaisesti naapurilta.

Jääkaapin säädöt kesäjuhlien aikana

Liha, kana ja kala ovat ruoka-aineita, joiden kylmäketjusta huolehtiminen vaatii erityistä tarkkuutta.

Myös tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavikalat sekä mädit, vaativat huolellista säilytystä ja ne eivät säily jääkaapissa, jonka yleinen suositus on +5 astetta. Ja vaikka elintarvikehygienialaki suosittelee kalatuotteiden säilytyslämpötilaksi 0….+8- astetta, olisi kotijääkaapin lämpötilan kalatuotteilla oltava alle +3-astetta. Mikä neuvoksi? Se toinen jääkaappi?

Tomaatti ja kurkku säilyvät huoneenlämmössä, mutta muille tuoretuotteille on järjestettävä sopivasti kylmää. Edellä mainitut herkät kalatuotteet vaativat alle +3- asteisen jääkaapin. Säädämme siis jääkaapin kylmemmäksi, ja jos käytössä on viileäkaappi, sopii se muille, ei niin kylmää tarvitseville tuotteille. On olemassa talouksia, joilla on käytössään kolme-, neljäkin eri lämpötiloille säädettyä jääkaappia. Voi olla erillinen kalajääkaappi (0..+3-astetta), yleisjääkaappi (noin +5-astetta), viileäkaappi (noin +10 astetta) ja viinikaappi (noin +13-astetta).

Jääkaapin lämpötilan voi kalibroida kätevästi vesilasiin asetetulla lämpömittarilla. Kannattaa mitata niin ylä- kuin alahyllytkin ja sen jälkeen säätää termostaattia tarvittavaan suuntaan.

MUISTA, että kylmä ilma laskee alaspäin tai lämmin ilma nousee ylöspäin, miten halutaan sanoa.

Kylmäketju katkeaa matkalla kaupasta kotiin

Liikkuessasi ”ostoparatiisissa” kärryjen kanssa huomioi (ei se paljon vaadi), mitkä ovat listallasi niitä herkästi pilaantuvia ruoka-aineita ynnä pakasteet. Jätä ne ostokorisi viimeisiksi hankinnoiksi.

Kylmäkallet ja muut kylmävaraajat varaa fiksu mukaan suunnitellessaan kauppareissua. Ja jos vapaa-ajan kotiin on yli kaksi tuntia kestävä matka, tuoretuotteet on turvallista ostaa vasta paikan päältä.
--------------------------------------------------------------------------------
Tutkimuskuutti kuoli kalaverkkoihin viikonloppuna

Radiolähettimellä merkitty tämän kevään saimaannorpan kuutti menehtyi kalaverkkoon viikonloppuna. Kuutti oli pioneeri tutkimuksessa, jossa selvitetään saimaannorppien liikkumista Haukivedellä. Kuutin kuolema on osoitus siitä, että vapaa-ajan verkkokalastus on edelleen suuri norppien uhka.

Radiolähetinseurannassa olevan Markku-kuutin emä vieroitti poikasen toukokuun puolivälissä, minkä jälkeen kuutti alkoi laajentaa elinpiiriään. Ensimmäinen pitempi matka kalastelemaan ulottui noin kilometrin päähän pesimäluodolta. Toisella kerralla kuutti ui noin kolme kilometriä syntymäalueeltaan alueelle, jossa verkkokalastus on sallittu. Tämä matka koitui kohtalokkaaksi.
--------------------------------------------------------------------------------

Uutta perunaa kevään päättäjäisjuhliin

Ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat avomaalta tulevat markkinoille kuluvalla viikolla. Uusi sato tulee markkinoille selvästi aiemmin kuin viime vuonna.

Perunan ystävien ruokapöytiin on suomalaista varhaisperunaa riittävästi saatavilla kesäkuun alusta lähtien. Varhaisperunan nostomäärät kasvavat voimakkaasti kesäkuun kolmen ensimmäisen viikon aikana. Tämän hetkisen tiedon mukaan täydet nostomäärät saavutetaan noin kaksi viikkoa ennen juhannusta.

Kesäkuun alkupuoliskolla avomaan varhaisperuna on kasvatettu sekä harson että muovin alla. Pelkästään harson alla kasvatettu peruna tulee kauppoihin kesäkuun puolenvälin jälkeen. Ilman katetta kasvatettu peruna saadaan kauppoihin heinäkuun alussa.
--------------------------------------------------------------------------------

Tämänviikkoiset ohjeet aloitamme kalasta valmistettavalla voileipäkakkuohjeella, jonka pitkän aineosaluettelon vuoksi vain linkitämme tähän:

Kassisalaatti piknikille
6:lle

3 dl Myllyn Paras Keltaista Kukkamakaronia
3 ruukkua romainesalaattia ?
250 g kirsikkatomaatteja
½ dl varrellisia kapriksia
1 dl parmesaanilastuja
2 prk tonnikalaa vedessä

Kastike:
2 rkl rypsiöljyä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 anjovisfileetä
muutama kierros mustapippuria myllystä

Keitä Kukka Makaronit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta lävikössä.

Laita makaronit pussiin.

Valmista ensin kastike sekoittamalla öljyn joukkoon hienonnetut valkosipulit. Hienonna anjovisfileet haarukalla ja lisää seoksen joukkoon. Mausta mustapippurilla. Laita kastike pieneen pulloon tai tiiviiseen kestävään pussiin ja nosta kylmään.

Irrota salaatinlehdet, nosta ne muovipussiin ja suihkuta joukkoon vettä. Huuhtaise kirsikkatomaatit ja pussita ne omaan muovipussiinsa. Laita kaprikset ja parmesaanilastut omiin pusseihinsa.

Kokoa salaatti piknikpaikalla kätevästi suureen, puhtaaseen muovipussiin. Laita kaikki aineet omista pusseistaan isoon pussiin, kaada tonnikalapurkeista vesi pois ja lisää kalapalat joukkoon. Sekoita kaikkia aineet hyvin pussin sisällä ja tarjoile salaatti heti. Salaatin sekoitus ei ole kaikista kaunein, mutta taatusti tehokkain tapa retkiolosuhteissa.



Grillattua Alaskan seitiä
(neljälle)

4 alaskanseitifileetä
sitruunan mehu
5 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
suolaa ja pippuria
persiljaa
Purista sulaneen kalan päälle sitruunamehua. Valmista öljystä, valkosipulista, suolasta, pippurista ja persiljasta marinadi ja sivele sitä kalan pintaan.

Paista kalaa grillissä 15 – 20 minuuttia molemmin puolin.

Alaskan seitiä foliossa

750 alaskanseitifileetä
4 suolakurkkua
75 g pekonia
1 nippu tilliä
1 sipuli
etikkaa
suolaa

Kaada sulaneiden fileiden päälle vähän etikkaa. Mausta kala suolalla ja leikkaa filee kolmeen osaan.

Leikkaa kurkut, 50 g pekonia ja sipuli kuutioiksi. Laita yksi kalapaloista alumiinifolion päälle, kalan päälle ensin kurkkukuutioita ja sitten toinen kalapala.

Ruskista pekonikuutiot ja sipuli, lisää tilli seoksen joukkoon.

Levitä pekoni-sipuli-tilliseos foliossa olevan kalan päälle ja laita sitten viimeinen kalapala seoksen päälle.

Laita loput pekonista kalan päälle ja taittele kalat paketiksi folion sisään.

Grillaa pakettia voimakkaalla lämmöllä noin 40 minuuttia.
--------------------------------------------------------------------------------
Muutamme näiden viikkotiedotteittemme julkaisua seuraavasti:

- tiedotteet lähetetään tästä päivästä alkaen aina torstaisin (kalaruokia valmistetaan koti/mökkiolosuhteissa enemmän viikonloppuisin)

- seuraavan tiedotteen julkaisemme ylihuomenna torstaina 31.5.2007

- kesän mittaan aiomme aikaisempaan informaatioon viitaten aloittaa tiedotteiden lähetykset News Letter- ohjelmalla laadittuina. Ne ovat HTML- formaatilla tehtyjä ja monivärisiä, jolloin saamme kalat ja kalaruoat kuvina suoraan postituslistan lukijoiden postilaatikoihin.

Emme ole sen kustannuksia budjetoineet 2007, mutta kyllä me sen tuhannen euroa jostain etsimme. Katso esimerkki News Letter- tiedotteesta:

www.ifi.fi

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2598672
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net