Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena


KALARUOKAVERKKO Tiedote
21.6.2007

--------------------------------------------------------------------------------





Toivottavasti näiden tiedotteiden lukijat kavahtavat grillimakkaraa. Edes Juhannus ei suo oikeutta sortua. Jos kuitenkin jollekin herää tarve, eikä mielikuvitus riitä, kuitenkin hankkia eväskoriinsa kyseisiä tuotteita, liitämme tähän mielenkiintoisen vertailun ravun, kalan, kanan, naudan, jauhelihan ja lenkkimakkaran ravintoarvoista:


Mitkä ovat ravintoarvot seuraavilla ruoka-aineilla/100 g.

proteiini/g energia/kj rasva/g
--------------------------------------------------------------------------------
Rapu 14,6 267 0,5
Kala (ahven) 18,1 357 1,3
Kana 18,7 1116 21,0
Nauta 22,0 564 5,0
Jauheliha (sika-nauta) 17,0 1163 23,0
Lenkkimakkara 9,4 875 17,4



Rapukaudesta ennustetaan tänä vuonna tulevan hyvä, kommentoivat lähes kaikki asiantuntijatahot.

--------------------------------------------------------------------------------


Grillimakkara ja jäätelö ovat monelle meistä osa kesää. Ruokailutavat voivat muuttua epäsäännöllisiksi ja runsaasti energiaa sisältävien ruokien ja juomien nauttiminen on yleisempää. Lämpimällä säällä ruoka ei maistu päiväsaikaan ja illalla saatetaan tankata normaalia tuhdimmin. Syksyn tullen moni tuskailee kesän aikana ilmestyneistä lisäkiloista.
Kahden grillimakkaran syöminen kaksi kertaa viikossa kesän aikana ylimääräisenä iltapalana lisää painoa lähes kahden kilon verran. Jäätelötuutin syöminen joka toinen päivä merkitsee puolestaan reilun kilon painonlisäystä. Myös sokeripitoiset juomat kartuttavat saadun energianmäärää varkain ja 1,5 litran virvoitusjuomapullo vastaa 50 sokeripalaa. Hedelmäsokerissa on yhtä paljon energiaa kuin tavallisessa sokerissa. Janojuomaksi kannattaakin valita vesi tai vähemmän natriumia sisältävä kivennäisvesi. Kalaruokaohjeisiimme kantaa ottanut Keittiömmestari Jaakko Kolmonen ihmettelee monen 1,5 litran vetoisten kolajuomien tarjouksia.
--------------------------------------------------------------------------------
Alkoholi tuplaa energiamäärän helposti

Monella alkoholi kuuluu kesällä useammin kuin muulloin aterian painikkeeksi ja annosmäärätkin saattavat lisääntyä loma-aikana salakavalasti. Hanapakkaus viiniä mielletään pienemmäksi määräksi kuin sama määrä viiniä pulloina. Energiamäärältään kolmen litran hanapakkaus viiniä vastaa 350 g voita. Viiden oluen nauttiminen vastaa puolestaan 90 g voimäärää.

Riittäisikö yksi makkara ja raikas vihersalaattiannos ”huikopalaksi” ja välillä voi herkutella kevyemmillä vaihtoehdoilla kuten grillatulla kalalla ja uusilla perunoilla sekä mansikoilla, kirsikoilla ja herneillä.

Nuotioperunat

8 keskikokoista perunaa
2 sipulia
3 rkl öljyä
1 rkl rosmariinia
1 tl jauhettua chiliä tai cayennepippuria
mustapippuria
1 valkoipulin kynsi

Pese perunat hyvin ja leikkaa niistä veneenmallisia lohkoja. Lohko myös sipulit. Pane ne isoon kulhoon ja annostele öljy ja mausteet joukkoon. Murskaa valkosipulin kynsi mukaan. Sulje kulho kannella ja ravistele voimakkaasti, jotta mausteet leviävät tasaisesti.

Leikkaa foliosta neljä reilun kokoista neliötä ja annostele peruna-sipuliseosta neliöiden keskelle. Rutista folionyytit kulmista kiinni.

Nyytit voi paistaa joko uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia tai nuotiolla. Peuna-sipuliseos on hyvä tehdä valmiiksi ennen retkeä ja koota nyytit vasta hiillosta odotellessa.

Kasvis-kalapaketit:
varhaisporkkanoita
uutta sipulia
kirjolohifilee (n. ½ kg) tai muuta kalaa
suolatonta sitruunapippuria
(hiukan suolaa)
sydänmerkkistä valkosipuli- tai yrttijuustoa
tillisilppua

Leikkaa porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Halkaise sipuli ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa nahaton kirjolifilee paloiksi tai paksuhkoiksi suikaleiksi.

Levitä pöydälle neljä nelikulmaista foliopalaa ja sipaise niille vähän öljyä. Jaa ensin folioille porkkanasuikaleet ja kirjolohi. Ripottele kalan päälle sitruunapippuria ja halutessasi hiukan suolaa. Lisää sipulit ja lopuksi nokare tuorejuustoa sekä tillisilppua. Ota folion kulmista kiinni ja ummista paketit kiertämällä ne yhteen.

Kypsennä grillissä 10-15 minuuttia. Anna lämmön tasaantua viisi minuuttia ennen pakettien avaamista.


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2476358
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net