Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista


KALARUOKAVERKKO Tiedote
12.7.2007
--------------------------------------------------------------------------------
Tässä kalastusraportti Irlannista. Ääkköset ja öökköset on pyritty laittamaan oikeille kohdille, mutta joku on saattanut jäädä huomaamatta. Kuten tiedämme, sieltä päin tullut posti ei niitä tunne. Tähän tarinaan liittyy kamerakännykällä otettuja kuvia jotka pyrimme saamaan kotisivuille mahdollisimman pian.

Moi kalaruokaverkkolaiset.

Terveiset Galwayn lahdelta. En ole tänä kesänä ehtinyt Suomeen kalaan, joten yhdistin kalaretken konferenssireissun päätteeksi. Kyseinen konferenssi jarjestettiin Irlannin etelärannikolla Galwayssa, joka on tunnettu hyvistä kalapaikoistaan. Kaupungin läpi virtaava joki, Gorrib, kuhisee lohta ja taimenta ainakin paikallisten väitteiden mukaan. Koska minulla ei ollut virveliä tai perhoa mukana, ajattelin varata kaiken kattavan paketin ja toisaalta myos mieli teki merelle jokien sijaan. Soitin siis paikalliselle kalastajalle ja varasin paikan hänen paatistaan. Hintaa päivän kestävälle reissulle tuli 60 euroa joka ei ollut ollenkaan paha ottaen laadun huomioon.

Saavuin siis lauantaina heinäkuun 1. päivänä aamuyhdeksältä Spiddal nimiseen kylään, joka sijaitsee noin 20 mailia Galwaysta. Vietin ensimmäisen tunnin jutellen Kevin:in kanssa, joka oli paatin omistaja ja kippari. Edellisessä ammatissaan hän oli ollut kokki (chef) paikallisessa kalaravintolassa, mutta omien sanojensa mukaan teki liikaa töitä ja kun vaimo lähti kävelemään, hän myi ravintolan ja osti kalastuspaatin. Kello kymmenen aikoihin veneen vuokrannut pääseurue ilmaantui paikalle. Tämä oli 8 nuoren miehen seurue Pohjois-Irlannista, joka oli viettämässä polttareita. Suuntasimme lahden yli.

Galwayn lahdella sijaitsee Arran:in saari jossa oli suunnitelmissa pysähtyä lounaalle ja päivä pintille, mutta lounaistuuli olisi tehnyt tämän vaikeaksi joten kipparin suosituksesta päätimme pysytellä lahden vastarannalla kalassa lounaankin ajan. Ajomatka lahden yli kesti noin tunnin ja keskellä merenkäynti oli jo ihan tuntuvaa, yksi henkilö polttariremmistä jopa joutui kurkistamaan laidan yli. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli lahden vastakkaiselta rannalta noin puoli mailia ja tähtäimessä oli lähinnä kerätä muutama makrilli, jotta saisimme syöttejä muihin kohteisiin. Tarkoituksesta huolimatta ensimmäinen kala joka tarttui koukkuuni, oli turska (pollock) ja vieläpä noin kilon painoinen. Minulla ei ollut suunnitelmissa kuljettaa kaloja Lontooseen joten päästin veijarin takaisin. Käyttämistämme välineistä sen verran, etta nämä olivat avokeloja, paksulla siimalla varustettuja ja tekniikka oli laskea koukut pohjaan nykiä vähän aikaa ja kelailla hissukseen ylös välillä nykien. Koukut oli naamioitu lähinnä erivärisillä jouhilla ja höyhenen värisillä hässäköillä. Onkea kohti näitä oli keskimäärin viisi ja ne oli sidottu noin 10 senttimetrin päähän toisistaan. Saimme ensimmäiseltä paikalta muutaman turskan mieheen, sekä yksi tai kaksi makrillia. Sama tulos myös parisssa seuraavassa kohteessa. Vettä näillä paikoilla oli noin 10 - 15 metriä.

Kun saimme noin kymmenkunta makrillia kasaan, Kevin ajoi meidät lähemmäksi rantaa ja menimme kokeilemaan onneamme rauskujen (stingray) ja koirakalojen (dogfish) parissa. Vettä oli huomattavasti vähemmän näillä kohdilla (3-4 m) ja vaihdoimme yhteen painolla varustettuun koukkuun joka työnnettiin makrillipalan läpi. Sitten vain koukku pohjaan ja odottamaan. Tässä alkoi vanha kalastajan sydän lämmetä kun sain katsella tyrskyjen iskeytymistä kallioihin rannan tuntumassa ja odotella kun pohjaa tutkiva kala nappaa koukkuun kiinni. Tälta paikalta sain kaksi rauskua, joiden veneeseen kelaaminen ja nostaminen oli todellista juhlaa, puhumattakaan edellä mainitusta odottamisen ilosta. Laidan yli kalastaminenkin kävi työstä, koska ohjeena oli lukita polvet laitaa vasten ja keinua paatin mukana sen sijaan että olisimme yrittäneet jotain akrobatiaa vapa kahdessa kädessa.

Päivä alkoi pikkuhiljaa painua kohti iltaa ja ilmakin oli muutamaa sadekuuroa luukuunottamatta ollut erittäin suosiollinen. Kädet tuoksuivat meren hedelmille ja kasvot olivat hienon suolakerroksen peitossa. Kotimatkalla osuimme turskan sukuisten kalojen parven yläpuolelle ja Kevin halusi näyttää millaisia määriä kalaa Galwayn lahdesta löytyy joten heitimme vielä kerran pitkän siiman tapaiset onkemme veteen. Ehdin laskea siiman juuri ja juuri pohjaan kun onki muuttui raskaaksi. Kelatessani ylös kuudesta koukusta viidessä oli kala kiinni. Fiilis oli aika raamatullinen. Kevin oli todistanut väitteensä ja olimme valmiit suuntaamaan kohti Spiddal:ia. Saavuimme takaisin rantaan noin kello kuusi iltapäivällä. Tein pienen kävelylenkin kylässä vielä ennen paluuta ja nautiskelin kalastajakylän pittoreskista kauneudesta.

Kun pääsin takaisin Galway majoitukseen, unen saaminen ei tuottanut minkäänlaisia vaikeuksia ja uneksin köysistä, vaalealihaisista kaloista sekä punatukkaisista irlantilaistytöistä, jotka kaikki kääriytyivät James Joyce:n kirjoittamaan sykliseen tarinaan.


Terveisin
Antti

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602166
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net