Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan


KALARUOKAVERKKO Tiedote
26.7.2007
--------------------------------------------------------------------------------
Kylmälaukku kauppareissulle

Kaupassa kannattaa tarkistaa, ettei tuotteen viimeinen myyntipäivä ole meneillään. Kylmänä säilytettävät tavarat kerätään ostoskärryyn viimeisenä. Mukaan kannattaa varata kylmälaukku ja muutamia jäähdytettyjä kylmävaraajia ja kerätä ostokset suoraan laukkuun. Usein elintarvikeliikkeissä myydään pakastealtaiden vieressä kevytrakenteisia termoskasseja. Kylmävaraajia saattaa olla myynnissä pakastealtaassa. Hätätapauksessa voi kauppakassin vuorata sanomalehtipaperilla, joka on erinomainen lämmöneristäjä. Myös sanomalehdillä vuorattu pahvilaatikko pitää elintarvikkeet kylminä muutaman tunnin. Kylmälaukun tai pahvilaatikon ympärille voi kääriä lisäeristeeksi huopia, mikäli tiedossa on pitkä ajomatka.

Kylmälaukuissa rakenteellisia eroja

TTS:n tekemässä kylmälaukkuvertailussa osoittautui styrox-laukku parhaaksi sekä lyhyt- että pitkäaikaisessa kylmäsäilytyksessä. Keskenään samanvertaisia olivat polyuretaanieristeiset, kovapintaiset kylmälaukut ja vaahtomuovieristeiset, pehmeät kylmäkassit. Pehmeät kassit ja huokeimmat styrox-laukut maksavat noin 10 euroa. Uretaanikylmälaukut ovat kalliimpia, mutta kestävät paremmin. Ne eivät kolhiinnu kuljetuksessa ja kantokahva on yleensä tukeva. Pehmeä kylmäkassi ei kestä kovin raskasta painoa ja sen kantokahvat kuluvat melko nopeasti. Hyvä kotikonsti on säilyttää tavarat kylminä sanomalehtipaperilla vuoratussa markiisikassissa, joka osoittautui lähes styrox-laukun veroiseksi. Valintatilanteessa kannattaa arvioida myös laukun sisätilaa tavaroiden sijoittelun kannalta. Esimerkiksi maitotölkit ja isot juomapullot eivät sovi kaikkiin.

Kylmävaraajat pidentävät säilytysaikaa

Elintarvikkeet pysyvät pidempään kylminä, jos kylmälaukkuun laitetaan jäädytettyjä kylmävaraajia tai esimerkiksi tölkeissään pakastettua maitoa tai muita pakasteita. Kylmävaraajia saa kaupasta muutamalla eurolla ja niitä voi olla myös kodin kylmälaitteessa vakiovarusteena. Pieni määrä jäätelöä tms. mahtuu ruokatermokseen, jossa se säilyy kylmänä muutaman tunnin.


Kalansaalis:
19.7. kuha, ahven
20.7. kuha
21.7. kaksi pientä lahnaa
22.7. kaksi säynnettä, ahven
23.7. ei verkkoja, tuima tuuli ja piiskaava sade
24.7. ei verkkoja, tuulta ja sadetta
25.7. verkot veteen, kaksi tuplaa + yksi tavallinen
26.7. 15 säynettä ja joku pieni lahna.
Säyne on voimakas kala jonka vuoksi se on uistelijoiden suosikki, mutta kuinka valmistaisi
15 säynettä, joista 4 yli kilon painoista? Koko populaatio oli rannan puoleisessa tuplaverkossa, syvyydessä 4 – 5 metriä.
Tuuli oli verkkoja laskiessa (25.7) lounaassa ja oli kääntynyt yön aikana luoteeseen. Jaakko ei siis heittänyt kylmää kiveä vaan tuskallisen suuren säynesaaliin.

Verkkojen kokeminen yli veneen reunuksen
Useimmat meistä muistavat isistään tai isoisistään takavuosien verkkojen kokemisen. Lähellä sirkusakrobatiaa vaativat ne taidonnäytteet kun soutuveneessä seisoen pappamme taituroivat kalaverkkoja vedestä. Eräs kalaruoan ystävät kertoi isänsä seisoneen veneen peräpenkillä hänen soutaessa. Siinä yhteydessä moni pikkuihminen oppi samalla rahalla erilaisten voimasanojen käytön. Ja jos hyvä konsti on avioerota vaimostaan hankkimalla auton ajo-opetusluvat, niin toinen vaihtoehto on ottaa vaimo soutamaan verkoille.
Olemme oppineet laskemaan verkkoja veneessä istuen, josta purkamalla ylä- ja alapaula yhtä aikaa veteen on turvallista. Sinne se verkko laskeutuu, uskokaa tai älkää, roikottamatta koko komeutta suorin käsin veneessä seisoen. Eikä homma muutenkaan onnistu yli 180 senttiä korkeilla verkoilla.
Entä korkeiden verkkojen kokeminen yli laidan? Helppoa. Ensin on syytä saada veneen yli verkon yläpaulaan johtava köysi, jolloin toiselle puolelle venettä jää verkon ankkuri ja toiselle puolelle vedessä lepäävä verkko. Tämän jälkeen istuma-asennossa on helppo lappaa verkko yli tuhdon sen ylä- ja alapaulan soljuessa käsin auttaen veneen toiselta puolelta toiselle, kunnes olet verkon tai verkkojatan loppupäässä. (Kalat on astiassa veneen pohjalla.) Siellä joko nostat riippakiven tai ankkurin yli veneen tai muulla keinoin pujotat verkon ja riipan välisen narun pois veneen päältä.
Huonoja puolia:
- verkoista irtoava lima likaa veneen laidat
- vaarana on verkon tarttuminen veneen reunoihin ja esimerkiksi airon hankaimiin ja pohjatulppaan

Kylmäsavustimella siika-, lohi-, ynnä muut fileet oman makuisiksi
Todellinen kalamies ja kalaruoan ystävä duunaa omat kylmäsavukalat. Kylmäsavukuhafileen savustus onnistui ja maku ruisleivän kera oli niin suomalaista. Pienen liikasuolaisuuden saattoi maistaa joka johtui siitä, että savustuslaatikon rakentaminen vei odotettua kauemmin jona aikana kuhafilee ehti suolautua liian kaun. Josta taas johtui, että suola työnsi vettä ulos fileestä ja se teki kylmäsavukuhasta suolaisen ja kuivahkon. Oikea suolausaika on 8 – 12 tuntia (kevyesti). Ei siis varsinaisesti graavata kalaa. Norjalainen, paksuhko pyrstöosa kylmäsavustui todella maukkaaksi.
Savustuslaatikon materiaali voi olla ns. ponttilautaa tai paneelia, josta saa oivat sivuseinät. Tiiviit nurkat saat kätevästi käyttämällä niissä ikkunatiivistenauhaa ja naulaamalla tai ruuvaamalla pystyrimat nurkkiin. Saranoitu ovi on oltava joka niin ikään tiivistetään liimattavalla ikkunatiivisteellä ja ovi lukitaan savustukse ajaksi hakasella.
Tilaa tästä linkistä kylmäsavunmuodostaja HyvaMaku, kipaise ostamassa 12 voltin/ 6 amppeerin akkulaturi ja rakenna oma savustuslaatikko, jonka valmistusohjeen lähetämme kaikille HyväMaku tilaajille sähköpostitse.


VINKKI: Kätevän siirrettävän kalansiivous-/ fileeraustason saa äidin puhki prässärystä silityslaudan rungosta. Siihen kun istuttaan tukevan paksupohjaisen leikkuulaudan, korkeus on kohdallaan ja perkauspenkki menee tarvittaessa kasaan.

Rosee ja kesä kuuluvat yhteen!
Kesällä tehdään usein kevyempiä ruokia ja viinipuolella vaihdetaan monesti punaviineistä valkoviineihin. Älä kuitenkaan unohda roseeviinejä! Tänä vuonna on taas kesäksi tullut useita roseeviiniuutuuksia Suomeen, yksi niistä on australialainen Oxford Landing Cabernet Rosé. Tämä viini on voimakkaan värinen ja siitä on helppo tunnistaa Cabernet Sauvignon -rypäleen aromit, vaikkakin raikkaammassa ja kevyemmässä muodossa kuin punaviinissä. Hedelmäisessä, pehmeässä roseessa maistuvat punaiset marjat. Suutuntuma on antoisa ja pirteä. Tarjoilulämpötila 4-8 astetta.

Merikotkilla tavallinen pesimäkausi: 245 poikasta

WWF:n merikotkaryhmän laskentojen mukaan Suomen merikotkat saivat tänä vuonna 245 poikasta. Asuttuja reviirejä todettiin 256 kappaletta eli hieman vähemmän kuin viime vuonna, ja onnistuneita pesintöjä oli 156 reviirillä eri puolilla maata. Poikastuotto oli hieman parempi edelliseen vuoteen verrattuna; vuonna 2006 merikotkat saivat 237 poikasta. Noin 100 pesintäyritystä epäonnistui eri syistä. Suomen merikotkien pesintämenestys on ollut viime aikoina suhteellisen vakaa.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2598658
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net