Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Turvalliset elintarvikkeet


2.8.2007



ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTO

Lisäaineet ovat kuuluneet elämäämme jo vuosisatoja esimerkiksi viininvalmistuksessa. Teollinen ruoanvalmistus on kuitenkin tuonut lautasillemme monen monituista oudolta kuulostavaa kirjainkoodia. Tarkkaan tutkituilla lisäaineilla kuitenkin turvataan ruoan turvallisuus ja ne pitää myös aina merkitä pakkaustietoihin. Jotkut valmistajat ovat huomanneet ihmisten välttävän lisäaineita ja siksi niitä onkin korvattu muun muassa entsyymeillä.

Lisäaineet ovat kemiallisia yhdisteitä, joita lisätään ruokaan. Osa aineista on synteettisiä ja osa puolestaan luonnosta peräisin. Lisäaineiden omat nimet kuulostavat usein pitkiltä ja pelottavilta. Siksi ne ilmoitetaankin tavallisesti elintarvikkeiden pakkauksissa mystisillä E-numeroilla. Lisäaineiden kemiallisia koodinimiä ei tarvitse kuitenkaan pelätä, vaikka koulun kemian tunneilla niitä ei olisi oppinut tulkitsemaan. Elintarviketurvallisuusviraston Eviran ylitarkastaja Taina Rautio arvelee koulujemme kemian opetuksen olevan liian teoreettista.

Useimmille kemian syvin sanoma jää epäselväksi koulussa. Ihmiset eivät esimerkiksi tiedä, että meidän tavallinen ruoka kuten hedelmät, marjat, liha ja maito koostuvat pelkistä kemiallisista yhdisteistä, toteaa Rautio.


Lisäaineita käytetään ruoan säilymisen ja rakenteen vuoksi

Lisäaineita on käytetty jo useiden vuosisatojen ajan. Esimerkiksi viinien valmistuksessa on käytetty rikkidioksidia säilymisen vuoksi. Myös kotitalouksien leivonnassa on käytetty jo vuosikymmenien ajan leivinjauhetta. Viimeisten 30-40 vuoden aikana lisäaineiden käyttö kasvanut teollisesti valmistettujen elintarvikkeiden myötä. Mitä pidemmälle elintarviketuote on jalostettu, sitä enemmän se sisältää lisäaineita. Esimerkiksi monissa kevyttuotteissa rasva ja sokeri otetaan kokonaan pois. Jotta tuotteen rakenne olisi kelvollinen ja elintarvikkeen näköinen, rasva ja sokeri on korvattu lisäaineilla.

Teollisesti valmistetuissa elintarvikkeissa tarvitaan erilaisia aineita niiden säilyvyyden takaamiseksi. Niillä estetään ruokamyrkytysbakteereiden lisääntyminen, Rautio sanoo.

Ruoan rakenteen säilymisen kannalta lisäaineet ovat myös tarpeen, lisää Rautio.



Lisäaineiden turvallisuus testataan aina perusteellisesti

Lisäaineiden turvallisuus arvioidaan tarkasti etukäteen. Aineiden mahdolliset lyhytaikaiset toksiset eli myrkylliset vaikutukset selvitetään aina. Lisäksi pidemmillä tutkimuksilla seurataan, aiheutuuko aineista pidempään käytettäessä haittaa kuten vaikkapa syöpää tai vaikuttavatko ne ihmisen perimään. Elintarvikesäädösten mukaan käytetty lisäaine tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä sekä ryhmänimellä että lisäaineen omalla nimellä tai sen E-koodilla. Nykyisin lisäainemääräykset ovat Suomessa yhtenäisiä muiden EU-maiden säädösten kanssa.

Monet kuluttajat suhtautuvat kuitenkin epäluuloisesti lisäaineisiin. Sen vuoksi elintarvikkeiden valmistajat ovat pyrkineet korvaamaan ns. puhtaat lisäaineet erilaisilla bakteeriviljelmillä, jotka ovat myös lisäaineita. Ne ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä usein hapatteena tai bakteeriviljelmän nimellä.

Elintarvikkeiden valmistajat ovat siirtyneet käyttämään myös entsyymejä, jotka muokkaavat ruoan rakennetta samalla tavalla kuin lisäaineet. Kuluttaja ei saa yleensä tietoa käytetyistä entsyymeistä, koska niitä ei pääsääntöisesti ilmoiteta pakkausmerkinnöissä. Entsyymeihin saattaa liittyä tietyissä tapauksissa yliherkkyysvaara, Rautio selvittää.

Lisäaineallergia on kuitenkin hyvin harvinaista, koska niiden puhtaudelle on asetettu tiukat vaatimukset, lisää Rautio.




 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602172
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net