Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Tiedote 16.8.2007


Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä ja tuotantotapa

MTK:n johtokunta on kokouksessaan tiistaina 14.8.2007 antanut seuraavaan muuntogeenisiä elintarvikkeita koskevan kannanoton.

Suomalaisella ruokaketjulla on kuluttajan luottamus. MTK tukee kuluttajan oikeutta saada tietoa ruuan alkuperästä, tuotantotavasta sekä geenimuunnellun rehun tai raaka-aineen käytöstä elintarvikkeiden tuotantoketjussa. Kuluttajalle on annettava riittävästi tietoa ja mahdollisuus valita päivittäinen ravintonsa eettisten näkemystensä ja mieltymystensä mukaisesti. Vain sitä kautta syntyy myös tuottajalle mahdollisuus valita tuotantomenetelmänsä oman harkintansa ja arvomaailmansa mukaan.



MTK:n mielestä geenimuuntelun käyttö kaikissa tuotantoketjun vaiheissa pitää merkitä tuotteisiin vapaaehtoisesti. Kaupan pitää vaatia, että geenimuunnellun rehun ja raaka-aineiden käyttö elintarvikkeiden valmistusketjuissa ilmoitetaan myös tuontielintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä. Kaupan rooli on varmistaa kuluttajalle riittävä tiedon saanti.

Tällä hetkellä geenimuuntelun käyttöä ei tarvitse ilmoittaa kuluttajapakkauksissa, mikäli itse tuote ei sisällä geeniainesta. Kotieläintuotteiden tuotantoketjussa käytettyä rehua ei EU-lainsäädännön mukaan tarvitse ilmoittaa liha-, maitovalmiste- tai kanamunapakkauksissa. Samoin esimerkiksi geenimuunnellusta kasvista puristetussa öljyssä tai geenimuunnellulla mikrobilla tuotettua entsyymivalmistetta ei tarvitse merkitä.

Vastuu suomalaisen ruuan tuotantotapojen turvallisuudesta kuuluu viranomaisille. Tuottajien ja kuluttajien on voitava luottaa siihen, että kaikki lainsäädännön sallimat tuotantomenetelmät ovat kuluttajille turvallisia eikä niistä aiheudu vaaraa ympäristölle.

Luomutuotannossa ja perinteisessä ruuantuotannossa ei käytetä geenimuunneltua rehua tai raaka-ainetta. Keskustelu geenimuuntelusta selkiyttää erilaisten tuotantotapojen eroa. Se luo uusia mahdollisuuksia erikoistuneille maatiloille. Kuluttajan valinnan vapaus voidaan säilyttää tuottamalla perinteistä lähiruokaa ympäristöystävällisesti bioenergian ja kotimaisen valkuaisrehun avulla. Samalla kuluttajille syntyy lisää vaihtoehtoja ja suomalainen ruokakulttuuri rikastuu.


Jokamiehen oikeudet avaavat oven Suomen luontoon

Suomen luonto ja runsaat metsät tarjoavat hyvät mahdollisuudet virkistykseen. Luonnossa voi liikkua vapaasti, keräillä marjoja ja sieniä, tilapäisesti jopa yöpyä. Jokamiehen oikeudet antavat laajat mahdollisuudet oleskella toisen mailla. Lyhytaikainen leiriytyminenkin toisen alueella on sallittu, jos siitä ei aiheudu häiriötä maanomistajalle.

Lapissakin lumi tulisi syksyllä joitakin viikkoja nykyistä myöhemmin ja sulaisi vastaavasti keväällä viikkoja aiemmin…kirjoitimme viime viikolla.

Rankkasateet yleistyvät

Ilmaston lämmetessä myös sademäärä ilmeisesti kasvaa Suomessa, varmimmin ja selvimmin vuoden talvipuoliskolla. Sadepäivien määrä ei todennäköisesti muutu kovin paljon, mutta sadetta saadaan enemmän kerralla. Rankkasateiden aiheuttamat tulvat voivat yleistyä. Tulviin vaikuttaa kuitenkin myös talven lauhtuminen. Kun lunta keryy talven mittaan entistä vähemmän, lumen sulaessa syntyvät kevättulvat helpottuvat.


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602160
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net