Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Siian kasvatus lisääntyy Suomessa


KALARUOKAVERKKO Tiedote
6.9.2007



Kalankasvatus rakentunut kirjolohen varaan - kasvatettu siika yleistyy nopeasti


Siiankasvatus ruokakalaksi on lähtenyt hyvään käyntiin Suomessa. Kasvu on ollut viime vuodet ripeää. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tilastotutkimuksen mukaan vuonna 2006 kasvatettiin siikaa ruokapöytiin yhteensä 800 tonnia. Tänä vuonna arvion odotetaan nousevan jo miljoonaan kiloon. Siikaa kasvatetaan useissa kalankasvattamoissa Suomenlahdelta Lappiin. Eniten tuotantoa on Ahvenanmaalla ja Saaristomerellä.

Suomalainen kalankasvatus on rakentunut vuosikymmenet kirjolohen varaan. Siikaa voidaan kirjolohen tapaan kasvattaa merellä verkkoaltaissa. Siiankasvatusta alettiin tutkia toden teolla 2000-luvun alussa.

Suomesta on tullut siian ruokakalakasvatuksen pioneeri maailmassa. Tutkimus on tuottanut varsin pienellä taloudellisella panostuksella hyviä tuloksia. Siian tuotantomenetelmissä ei ole enää pahoja pullonkauloja. Norjassa on käytetty esimerkiksi turskankasvatuksen kehittämiseen jo satoja miljoonia kruunuja, mutta ongelmia riittää vielä.




- Tutkimuksessa keskitytään nyt siian kasvatusominaisuuksien kehittämiseen valintajalostuksen avulla. EU:n hankerahoilla tehtävä suuri jalostustutkimus yhteistyössä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen kanssa saadaan päätökseen ensi vuonna. Parhaat kasvatusominaisuudet on Kokemäenjoen siikakannassa. Testaamme nyt eri siikaperheiden välisiä eroja kolmessa eri ympäristössä Laukaassa, Tervossa ja Rymättylässä, kertoo tutkija Juha Koskela Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Uusia mahdollisuuksia kalankasvattajille

Toissa vuonna päättynyt viisivuotinen Siika 2005 -projekti on ollut yksi siiankasvatuksen kehityksen merkkipaaluista. Rehuraision, Riista- ja kalantutkimuslaitoksen, Varsinais-Suomen TE-keskuksen ja yksityisten kalankasvatusyritysten kanssa yhteistyönä tehdyn projektin aikana kehitettiin siian kasvatusmenetelmiä, ruokintatekniikkaa, rehuja sekä kannattavuutta.


- Jotain työn onnistumisesta kertoo sekin, että siiantuotanto kasvoi viisivuotisen projektin aikana Suomessa kymmenkertaiseksi 50 tonnista 500 tonniin. Nyt siiankasvattajille on tarjolla kosolti testattua ja tutkittua tietotaitoa niin kasvatuksesta kuin markkinoinnista. Yrittäjien ei tarvitse lähteä hakemaan kaikkea oppia oman kantapään kautta, kertoo projektia vetänyt markkinointipäällikkö Erik Norrgård Rehuraisiosta.

Projektiin osallistuneen Savon Taimen Oy:n toimitusjohtajan Mauno Liukkosen mielestä siika monipuolistaa suomalaista kalankasvatusta ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia yrittäjille.

- Siika on kirjoloheen nähden vaativampi kasvattaa, mutta vastaavasti sen hintataso on korkeampi. Siian ei tarvitse kilpailla hinnalla kirjolohen tapaan Norjan lohen kanssa. Sillä on markkinoita rauhoittava vaikutus, Liukkonen arvioi.

Miljoonamarkkinat

Kauppaa ja kalanjalostusta kasvatettu siika kiinnostaa. Kasvatus mahdollistaa ympärivuotisen tarjonnan ja tasaisen laadun. Markkinaselvitysten mukaan markkinoilla olisi tilaa jopa kolmelle miljoonalle kilolle kotimaista kasvatettua siikaa. Jos tuotanto kasvaa nykyistä tahtia, taso saavutetaan 2010-luvun alkupuoliskolla.

Kalakaupassa liikkuu runsaasti myös kalastettua luonnonsiikaa. Kuluttajille kasvatettua siikaa tarjotaan eniten silloin, kuin luonnonsiikaa on vähän tarjolla. Tarjonnan vuorottelu takaa parhaiten siian tasaisen saatavuuden kuluttajille.

Lautasella kuluttaja huomaa eron lähinnä siitä, että kasvatettu siika on rehuruokinnan ansiota lihaltaan rasvaisempaa ja suurikokoisempaa kuin luonnonsiika. Rasvaisuudesta on etua etenkin siian graavauksessa.

Vientivaltti?

Moni on halukas näkemään siiassa vetävän vientituotteen. Suomen Kalankasvattajaliitto testasi viime ja tänä vuonna vientiprojektissa siian kansainvälistä kiinnostavuutta Euroopan suurimmilla kalamessuilla Brysselin Seafood Exhibitionissa. Siika on tuttu ja arvostettu kala Keski-Euroopassa järviseuduilla.

- Potentiaalisimmat ostajat löytyvät Italiasta, Ranskasta, Sveitsistä ja Saksasta. Siika kiinnostaa tuoreena, ruodottomana fileenä. Pakastettuna kokonaisena kalana se häviää hintakilpailussa markkinoita hallitsevalle kanadalaiselle luonnonsiialle, kertoo Brysselissä siikaa esitellyt myyntikonsultti Eija Villberg.

Villbergin mukaan Suomessa kannattaa muistaa, että Keski-Euroopassa suurin kiinnostus kalaan ajoittuu kevääseen, kun paras sesonki meillä on loppuvuonna.
- Suomessa suurin osa kalasta perataan syksyisin, mutta esimerkiksi glaseerattuina ja laadukkaina pakastettuina fileinä siikaa voisi hyvin viedä keväällä. Siian hintakuva vertautuu eurooppalaisilla ostajilla kuhaan, jonka nykyhinta on 8-10 euroa kilolta. Siiassa on vientipotentiaalia, mutta se edellyttää myös siiankasvattajien sitoutumista vientiin hyvissä ajoin. Vientimarkkinoiden rakentaminen vaatii vuosia kestävää kärsivällistä työtä, Villberg muistuttaa.


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602237
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net