Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta


Neljä viidesosaa kirjolohista kasvatetaan verkkoaltaissa merellä. Itämeren heikko tila on tuonut uusia haasteita myös kalankasvatukselle. Ala on kantanut kortensa kekoon kehittämällä ruokintatekniikkaa ja rehuja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavaksi.

Tulokset ovat olleet hyviä. Vuonna 1987 yhden kalakilon tuottamiseen tarvittiin 1,8 kiloa rehua. Vuonna 2000 rehua kului enää 1,25 kiloa. Nykyään pärjätään hyvissä olosuhteissa alle yhdellä kilolla rehua lisäkasvukiloa kohden.



Suomen ainoa kalanrehujen valmistaja Rehuraisio panostaa tuotetutkimuksessaan kalanrehujen fosfori- ja typpipitoisuuksien optimoimiseen sellaisiksi, että kalankasvattaja pystyy samalla toimimaan ympäristövaatimusten mukaisesti, mutta silti taloudellisesti kannattavasti.
- Kirjolohella on uskomattoman hyvä kyky muuntaa sille syötetty valkuainen tehokkaasti ihmisravinnoksi. Ympäristötehokkuudessa kirjolohenkasvatus pärjää mille tahansa elintarviketuotannolle, toteaa Tomi Kantola Rehuraisiosta.

Kalanrehuista fosfori- ja typpipitoisuuksia ei voi vähentää pelkästään ympäristöasioiden ehdoilla.
- Kalat tarvitsevat fosforia luuston rakentamiseen ja kasvuun. Fosfori on mukana melkein kaikissa elimistön aineenvaihduntaprosesseissa. Typpeä tarvitaan valkuaisen syntyyn. Ympäristöystävällisyys syntyy itse ruokintatapahtumasta ja siinä onnistumisessa. Ruokinnan tavoite on löytää kalan kylläisyyspiste eli piste, jossa annettu rehumäärä vastaa kalan ruokahalua. Silloin ympäristökuormitus on pienimmillään ja kasvu parhaimmillaan, Kantola muistuttaa.

Tutkimus on vientituote



Kirjolohi on tärkeä kala muullekin tutkimukselle. Kirjolohen kasvatustekniikan, biologian, poikasten ja valintajalostuksen tutkiminen on poikinut tietoa, jolla on kysyntää maailmalla.

Yksi suomalaisen tietotaidon viejistä on Tervossa Lohimaan yhteydessä toimiva Fish Innovation Centre (FIC Oy). FIC koordinoi Vietnamissa monivuotista hanketta, jossa luodaan toimintaedellytyksiä kirjolohen kasvatukselle Vietnamin vuoristoalueille. Myös Kiinassa on käynnistymässä kirjolohen ja siian kasvatushankkeita.
- Suomalainen kylmän veden kalojen kasvattamisen tietotaito mädistä ruokakalaksi on maailman huippuluokkaa ja kirjolohen osalta varmasti parasta. Myös laitos- ja tuotantoprojektien suunnittelu vahvuutemme, arvioi FIC Oy:n toimitusjohtaja Hannu Mölsä.

Tutkimustiedon vienti voi poikia merkittäviä mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille.
- Muun muassa Vietnamin projektissa Savon Taimen Oy on vahvasti mukana. Saaristomeren Kala taas on mukana kansainvälistymishankkeessa Kiinassa. Pitkällä aikavälillä kansainväliset hankkeet avaavat markkinoita monille yrityksille, Mölsä kertoo.

Lue myös Kirjolohen kirjava elinkaari


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602239
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net