Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Tiedote 13.11.2007


Kuninkaiden hedelmästä apua korkeaan verenpaineeseen?

Hedelmien, marjojen ja kasvisten terveysvaikutuksista puhutaan paljon. Omenaa ja sipulia muistuttava granaattiomena on Suomessa kuitenkin vielä melko tuntematon. Muualla maailmassa granaattiomena on saavuttanut suuren suosion. Mistä tämä eksoottinen kuninkaiden hedelmä on peräisin? Ja mitä ominaisuuksia sen kuorien sisään kätkeytyy?


Suomalaisten hedelmätottumukset ovat kovin perinteisiä. Syömme mielellämme muun muassa banaaneja, omenia ja mandariineja. Pietarsaarelaisen luontaistuotevalmistaja ja -markkinoija Valioravinnon tuotepäällikkö Juha Sihvonen kertoo tilanteen olevan muualla maailmassa, jopa jo länsinaapurissamme, aivan toinen.
- Ruotsissa syödään paljon eksoottisia hedelmiä, kuten granaattiomenaa, mikä johtuu maahanmuuttajien tuomista ruokakulttuureista, Sihvonen kertoo.

Tarunhohtoinen hedelmä

Granaattiomena, toiselta nimeltään karthagonomena, on maailman vanhimpia ja tunnetuimpia hedelmiä. Sillä onkin ollut vahva asema muinaisissa kulttuureissa. Hedelmä on lähtöisin arabimaista Persian ja Afganistanin seudulta, josta maurit toivat sen Espanjaan. Sieltä se levisi latinalaiseen Amerikkaan.


Granaattiomenaan liittyy paljon uskomuksia ja taruja. Siitä löytyy mainintoja eri uskontojen kirjoista: Aatamin ja Eevan kielletty hedelmä on joidenkin tietämysten mukaan ollutkin granaattiomena ja juutalaisten tooran lukujen lukumäärä 613 vastaa granaattiomenan siementen määrää. Symbolista merkitystäkin tällä tarunhohtoisella hedelmällä on. Kuningas Salomonin kruunun muodon arvellaan jäljittelevän granaattiomenan päälle kuivuneita heteitä ja verhiöitä. Nykyisin granaattiomenaa viljellään muun muassa Välimeren alueella, Yhdysvaltojen länsirannikolla sekä monissa Keski-Aasian maissa.

Tutkimukset vahvistivat perimätiedon

Granaattiomenan terveysvaikutuksien tutkimisesta kiinnostuttiin Yhdysvalloissa, ja tutkimuksiin sijoitettiin huomattava määrä resursseja sekä rahaa. Tutkimusten tulokset vahvistivat muinaisten esi-isiemme tietämyksen. Granaattiomenan todettiin olevan tehokas erityisesti elintasosairauksien, kuten korkean verenpaineen hoidossa. Mielenkiintoinen havainto oli myös hedelmän vaikutus eturauhasvaivojen ehkäisijänä. Terveydellisten vaikutusten lisäksi granaattiomenan sisältämät antioksidantit hidastavat yleisiä ikääntymiseen liittyviä oireita eli säilyttävät nykypäivänä niin tärkeäksi tulleen nuorekkuuden. Antioksidantit muun muassa suojaavat meitä ilmansaasteilta, UV-säteilyltä sekä muilta elimistöä vahingoittavilta aineilta. Näistä syistä granaattiomenan ja siitä tehtyjen valmisteiden nauttiminen ovat nousseet Yhdysvalloissa erityisen suureen suosioon.

Valioravinnon tuotepäällikkö Juha Sihvosen mukaan granaattiomenasta eristetyn mehun antioksidanttivaikutuksen on todettu olevan moninkertainen jopa punaviiniin ja vihreään teehen verrattuna. Eli nyt kaikki suomalaiset syömään granaattiomenia?
- Kyllä, olisimme varmasti terveempiä, Juha Sihvonen naurahtaa ja jatkaa:
- Meistä valitettavan monen ruokavalio on nykyisellään liian yksipuolinen. Tällöin emme saa riittävästi elimistöä suojaavia antioksidantteja. Siksi markkinoille onkin kehitetty erilaisia valmisteita, uutteita ja kapseleita, joilla voi täydentää usein pieneksi jäävää päivittäistä hedelmä- tai marja-annosta. Näin voimme turvata riittävän suoja-aineiden ja vitamiinien saannin.


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602242
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net