Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)











Tiedotteemme avautuivat ja uusiutuivat.
Tiedotteita julkaisemme aiemman käytännön tapaan. Lähes poikkeuksetta viikottain tiistaisin. Perustelemme tätä sillä että monet lukevat ruoanvalmistusohjeemme kuluvalla viikolla ja pyrimme vaikuttamaan siihen, että kalaruokaa valmistettaisiin perheelle viikonlopuksi.



Meillä Suomessa on maailman hienoimmat makean veden kalat. Roskakalaa ei ole siis olemassa.
Mikä meitä vaivaa kun halajamme norjalaista kassilohta? Savusiika on Kanadan suurilta järviltä laitosmaisesti pyydettyä sillisiikaa. Meille tuodaan entistä enemmän maailman kohta kalan puutteesta kärsiviltä vesiltä tuoretta tonnikalaa ja turskaa. Tonnikalan lisäksi japanilaiset troolaavat tyhjäksi kampelat New Founlandin vesiltä.
Suomalaisen kalan kysyntä kohdistuu vain muutamaan lajiin ja monet oikein valmistetut maukkaat kalamme jäävät kokonaan hyödyntämättä. Syitä ja seurauksia voisi olla koko kalaketjun huono synkronointi. Kala ei löydä tietään pyytäjältä jalostukseen tai suoraan kuluttajalle. Ja laatu kärsii.


Kalan alkutuotanto
Kalastusmenetelmät ovat kehittyneet. Pyydykset kehittyneet ja saaliit joita saadaan, ovat entistä suuremmat niillä kalastajilla jotka vielä jaksavat ammattia harjoittaa. EU:n myötä olemme saaneet elinkeinolle tukea jääasemien rahoitukseen. Kun kiertää Suomen järvialueen kalasatamissa ei voi olla huomaamatta EU:n tähtisymboleja, kylttejä, satamien kylmäasemien seinissä. Asikkala, Pyhäjärvi (Uukunniemi), Koli, joitakin mainitakseni. Kalasatamissa ylläpidetään yhteiskunnan tuella myös kylmäsäilytystiloja.

Logistiikka
Tuoreen kalan kuljetuksessa niin jalostajalle kuin kaupan tiskille on ollut aikaisempiin vuosiin nähden puutteita. Tänä päivänä helposti pilaantuvien elintavikkeiden kuljetuksista vastaavia sekä kuljettajia koulutetaan. Valmiiksi lienee saatu suunniteltu taskukokoinen opas, joka mahtuu päivittäin luettavaksi kylmäkuljetusauton ovitaskuun. Lue tarkka Kalaruokaverkoon laadittu artikkeli aiheesta.
Verkkotunnuksien haltijat pääsevät lukemaan Lämpötilahallittavien elintarvikekuljetusten logostiikkaopasta seuraavasti:
Kalaruokaverkko>Suomalainen elintarvikekauppa>Lämpötilahallittavien elintarvikekuljetusten logistiikkaopas.


Jatkojalostaja
Vähiten ongelmia lienee einesten, puolivalmisteiden ja täyssäilykkeiden valmistajilla. Kalakukkojen leipojat saavat kukkoihin tarvittavat muikut ja ahvenet suoraan kalastajilta. Ongelman muodostaa, kun saalista tulee kausiluontteisesti eri vuodenaikoina ja jatkojalostaminen on pääosin käsityötä. Näin ollen tuotantoa on vaikea saada kannattavaksi.

Yhteenveto
Suomen 12 vuoden EU:n jäsenyys on tuonut tullessaan kalan säilyvyyteen ja kuljetukseen kuluttajalle paljon uudistuksia, mutta samanaikaisesti kalastajien määrä on vähentynyt. Se tuntuisi tänä päivänä olevan entistä enemmän ukkoutuva ja akkautuva ammatti. Ammattikalastus ei ole trendiammatti. "Siinä kastuu selkä", totesi takavuosina Suomen Kuvalehdessä haastateltu kalastaja Koillismaalta.

Friteeratut banaanit


  • 2 banaania
    Taikina:
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kylmää kivennäisvettä tai vettä
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • Paistamiseen rypsiöljyä

    1. Sekoita frityyritaikina ja anna turvota puolen tunnin ajan.
    2. Kuori, puolita ja halkaise banaanit. Kuumenna öljy padassa tai wokissa 180 asteeseen.
    3. Kasta banaanipalat taikinaan ja friteeraa pari kerrallaan, kunnes pinta saa hieman väriä.
    Tarjoa kuumina jäätekön ja inkiväärikastikkeen kanssa.

    Inkiväärikastike:
    1 ½ dl siirappia
    2 rkl sokeria
    1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
    1 rkl omenaviinietikkaa
    1 tl vaniliinisokeria
    Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kiehauta.



    Tästä löydät tuoreimmat kalaruokaohjeet:

    Lohipihvit


    Savukalamunakokkeli


    INFO:
    Olemme postittaneet alkaneen vuoden uusille Kalaruokaverkkoon ilmoittautuneille ja vuosimaksun (12.80 e) maksaneille Jaakko Kolmosen kalapiikin. He jotka tuntevat itsensä kaltoin kohdelluiksi eivätkä ole saaneet antamaansa osoitteeseen kalapiikkiä, ottakaa yhteys etusivun palautelinkistä.


    TAKAISIN

    Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
    tästä.






  •  
     
    | Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
    2475338
     
    Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
    Webbinen.net