Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Nro 222 Ruoan suolakysymys - madepilkki











Tiedotteemme avautuivat ja uusiutuivat.


Tämä helmikuun I tiedote on valitettavasti vuorokauden myöhässä. Virustorjuntaohjelman ajaminen pc:lle ja siihen liittyvä skannaus vei niin paljon aikaa. Mutta hyvää kannattaa odottaa.



Löydä elämäsi merkki

Sydänmerkki-järjestelmä on kehitetty helpottamaan kuluttajien valintoja ostotilanteessa ja kannustamaan elintarviketeollisuutta kehittämään tuotteitaan terveellisempään suuntaan. Alun perin vain pakattuja tuotteita koskeva järjestelmä on laajentunut pakkaamattomiin elintarvikkeisiin, kun irtomyynnissä myytävät tuotteet ja tuoreet kasvikset luonnon omina Sydänmerkki-tuotteina on otettu mukaan järjestelmään. Lisäksi Sydänmerkin voi nyt löytää myös lounaasta.

Tunnettu Sydänmerkki ohjaa parempiin valintoihin

TNS Gallupin tekemän kyselyn mukaan 84 prosenttia ihmisistä tunnistaa Sydänmerkin. Joulukuussa 2007 tehtyyn kyselyyn vastanneista kuluttajista vajaa puolet (46 %) kertoi käyttävänsä merkkiä ostopäätöstensä apuna. Naiset tunnistavat merkin paremmin ja hyödyntävät sitä enemmän kuin miehet. Ilahduttavaa kuitenkin on, että uusimman selvityksen mukaan miehet raportoivat valitsevansa tarkoituksella Sydänmerkki-tuotteita selvästi yleisemmin kuin aiemmin.

Pakkausmerkintä "vähäsuolainen" poistui käytännössä elintarvikkeista uuden EU:n asetuksen myötä, koska vähäsuolaisuuden raja muuttui niin alhaiseksi, ettei juuri mikään elintarvike alita sitä. Sydänmerkki kuitenkin edelleen ainoana kansallisena symbolina osoittaa vähemmän suolaa sisältävät tuotteet. Samalla se ohjaa muutenkin parempiin valintoihin myös rasvan laadun ja määrän suhteen.

Tähän asti kasvikset, hedelmät ja marjat ovat olleet Sydänmerkki-järjestelmän ulkopuolella. Niitä ei ole ollut tarvetta merkitä omassa tuoteryhmässään paremmiksi valinnoiksi, koska kaikki tuoreet kasvikset, kookosta lukuun ottamatta, ovat suositeltavia valintoja.

Kasvisten käytön lisäämiseksi ja vahvistamaan viestiä kasvisten terveellisyydestä on järjestelmää laajennettu tähänkin ryhmään. Uudistuksesta kampanjoidaan näyttävästi myöhemmin keväällä yhteistyössä Päivittäistavarakauppa ry:n ja Kotimaiset Kasvikset ry:n kanssa, joiden tekemästä aloitteesta päätös Sydänmerkki-järjestelmän laajentamisesta syntyi. Kampanjan myötä Sydänmerkki tulee näkymään entistä paremmin kaupparyhmittymien myymälöissä.

Tuoreiden kasvisten, hedelmien ja marjojen osalta uudistus tarkoittaa samalla Sydänmerkki-järjestelmän laajenemista pakkaamattomiin elintarvikkeisiin. Alkuvaiheessa laajennus koskee paitsi kasviksia myös sellaisia irtomyynnissä myytäviä tuotteita, joille on tällä hetkellä määritetty myöntämisperusteet Sydänmerkki-järjestelmässä.

Sydän on nyt lounaassa

Sydänmerkki auttaa ruokailijaa valitsemaan suositusten mukaisen, ravitsemuksellisesti paremman aterian. Ruokapalveluita järjestävien käyttöön on Sydänliitossa kehitetty merkintäjärjestelmä, jossa hyödynnetään kuluttajille jo ennestään tuttua Sydänmerkkiä. Sydänmerkki-tunnus voidaan myöntää aterialle, jossa rasvan määrä ja laatu sekä suolan määrä ovat kohdallaan.

Järjestelmä pohjautuu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin. Neuvottelukunta myös suosittelee ruokapalveluiden järjestäjille Sydänmerkki-aterian käyttöönottoa.

Tällä hetkellä Sydänmerkki-järjestelmässä on mukana 36 yrityksen tuotteita. Vähittäiskaupan markkinoilla on kolmisen sataa Sydänmerkki-tuotetta.

Tästä pääset Sydämen asialla-alasivulle



Rakenna madepilkki


Ryöstöpilkin tekeminen on helppoa eikä tule maksamaan paljon.

Helmikuun alussa alkaa se aika vuodesta, jolloin made viettää hääjuhlia lähes koko Suomen vesialueella. Kutuaikaan madetta pilkitään ryöstöpilkin avulla.
Saaliiksi saatetaan saada sekä suuria mätimammoja, että pieniä sulhasmiehiä. Ja vuoden 1997 alusta alkaen myös madepilkintä muuttui jokamiehenoikeudeksi.

Madehara maksaa Kivikangas Oy:llä 6,10 e, mutta pilkin voi toki valmistaa itse.

Lue tästä koko madepilkin valmistus.



Jyrki Sukula suosittelee lapsille kalaa

Kala parasta pikaruokaa
Sukulasta on kummallista, että pienten lasten väitetään karsastavan kalaa. "Kala on parasta pikaruokaa, mitä lapselle voi antaa." Keittiömestari suosittaa alkuun vaaleaa kalaa, jota on helppo käsitellä ja jossa on vähän ruotoja. Lohi sopii vähän vanhemmalle lapselle ja siitäkin mieluummin pyrstöpuoli, jossa on vähemmän ruotoja ja rasvaa, vaikka kalan rasva sinänsä onkin hyvää.


Lyhyesti:

  • Suomen Kuluttajaliitto kehottaa Atriaa korjaamaan lihatuotteidensa pakkausmerkinnät Elintarviketeollisuusliiton suositteleman GDA -viitteellinen päiväsaanti -merkinnän mukaiseksi. Atria on ottanut käyttöön......

    Lue lisää.






Tästä löydät tuoreimmat kalaruokaohjeet:

Paistettua madetta Florentine

Lohimureke (kirjolohesta)

Silakkahyytelö

Sillijäädyke

Ennakoiden pääsiäistä:

Lampaanpaisti (perinteinen)




INFO:
Tammikuun 2008 tiedotteet luettavissa vain Kalaruokaverkon varsinaisille maksaneille jäsenille. Varmista siis tunnustesi toimivuus - vain 12.80 koko vuosi 2008.
Tästä verkkotunnukset

Kalaruokaverkon postituslistajäsenet löytyvät. Mikäli tunnet itsesi väärin kohdelluksi, tunnuksesi on jäädytetty syyttä, lähetä reklamaatio tästä.



TAKAISIN

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.






 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2476337
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net