Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Nro 228 Viljelty ruokasieni





Tiedotteemme avautuivat ja uusiutuivat.



Talvikautena julkaisemme viikkotiedotteet tiistaisin. Kalastuskauden aikana (touko-lokakuu) julkaisemme viikkotiedotteet perjantaisin. Kalenterikuukausittain tiedotteet ovat avoimia kaikille, jonka jälkeen ne avautuvat verkkotunnusten haltijoille.





Viljelty sieni.


Syötkö mielelläsi sieniä? Innokkaat kotipuutarhurit voivat ryhtyä kasvattamaan kotonaan siitakesieniä. Siitakesienten kasvualustalla kasvatus on helppoa, ja sienisadon pääsee keräämään omalta ikkunalaudalta.

Kevät on perinteisesti aikaa, jolloin ikkunalaudoilla ruukuista pilkistää basilikaa, sitruunamelissaa ja muita yrttejä. Pienoispuutarhan valikoimaa voi kasvattaa omalla sieniviljelmällä. Siitakesienen kasvualusta tuottaa kahdesta kolmeen satoa, ja sienisatoa voi kerätä suoraan omasta keittiöstä.
- Ensimmäiset sienet ovat keräämiskunnossa jo vajaa viikko sen jälkeen, kun alusta on tuotu kotiin, kertoo Suomen suurimman siitakesienimön Polar Shiitake Oy:n toimitusjohtaja Markku Leppänen.

Valoa ja kosteutta

Siitakkeiden kasvualusta on kaupasta ostettuna litran maitotölkin kokoinen mötikkä leppäpurua ja luomuviljaa, johon on istutettu sienirihmasto. Sen kotihoito ei vaadi kovinkaan suuria ponnisteluja, sillä riittävä kosteus ja valo saavat sienet kasvamaan. Sieniä voi kasvattaa myös ulkona, jos pitää ne pois auringosta, joka kuivattaa alustaa liikaa.
- Alustan voi laittaa vaikka isoon lasipurkkiin tai terraarioon, jolloin siitä saa näyttävän näköisen. Myös muoviastia tai avoin muovipussi säilyttää kosteuden hyvin. Alustaa sumutetaan vedellä aamuin illoin, mutta kannulla ei kannata kastella, koska silloin alusta homehtuu helposti, Leppänen neuvoo.


Kasvualustoja säilytetään kaupoissa viileässä, mutta ne "heräävät", kun ne otetaan huoneenlämpöön. Yö jääkaapissa piristää kasvua entisestään. Päiväsaikaan alusta tarvitsee vähintään kolme tuntia normaalia valoa, sillä pimeässä sienistä tulee valkoisia, ja niiden maku muuttuu.
- Valkoisetkin sienet ovat syötäviä, ne vain maistuvat vähän erilaisilta. Toisten mielestä valkoiset siitakkeet ovat parempia kuin normaalit ruskeat, mutta se on makuasia.

Yksi kasvualusta tuottaa sieniä yhteensä noin 250 grammaa. Alustan rihmastoa on ennen kauppaan päätymistä esikasvatettu yli puoli vuotta, ja ensimmäinen sato on korjattavissa kotona jo muutamassa päivässä. Sienet pitäisi kerätä siinä vaiheessa, kun niiden lakin reuna taipuu alaspäin, eli ennen kuin ne alkavat tehdä itiöitä.




Kasvualustasta loppuvat ravinteet viimeistään kolmannen sadon jälkeen, jolloin alustan voi kompostoida tai polttaa kuivattuna.

Mieto siitake maistuu suomalaisille

Siitake muistuttaa maultaan herkkutattia, mutta on hieman sitä miedompi.
- Mieto maku on tietyllä tavalla hyvä asia, koska se sopii niillekin ihmisille, jotka eivät pidä metsäsienistä. Toisaalta monet metsäsienten voimakkaampaan makuun tottuneet voivat pitää siitaketta hyvinkin mietona, Polar Shiitake Oy:n toimitusjohtaja Markku Leppänen tuumii.

Siitakesienistä voi käyttää sekä lakin että jalan, eikä se kaipaa esikäsittelyä. Siitakkeella on umamiominaisuus eli se korostaa ruoan omaa makua. Siitake siis tekee ruoasta maukkaampaa - sekä myös terveellisempää. Sieniä yleensä kannattaa käyttää kalakastikkeen raaka-aineena perinteisissä suomalaisissa kalaruuissa. Lisäksi siitakesienet sopivat loistavasti myös salaatteihin.


Siitakesienirisotto



100-200g luomu siitakesieniä
1-2 sipulia
50g voita
150g (1,75dl) risottoriisiä
7,5 dl kasvislientä
100g parmesaanijuustoa

Kuullota pilkotut siitakkeet ja sipuli rasvassa kattilassa ja lisää riisi. Kuullota riisi samalla sekoittaen. Kuumenna kasvisliemi ja lisää vähitellen riisin joukkoon ja sekoita välillä. Kun kaikki neste on imeytynyt riisiin ja seos on vielä löysä, lisää parmesaaniraaste. Tarjoile esimerkiksi salaatin, pihvin tai paistetun kalan kanssa.



Siitakesienien kasvualustoja myyvät ainakin Citymarket ja K-Supermarket ketjut ja OVH on 8,00 €.

Sieniruokien ystävät, kokeilkaamme ja kasvattakaamme näin kevään korvalla omat sienemme, ennen kuin päästään poimimaan talvisäilöön suomalaisia metsäsieniä.




Lyhyesti




  • Hampurilaiset ykköstuote
    Pikaruokaravintoloissa on tuotteita myös kasvisten ystäville, ja valikoima laajenee koko ajan. Tarjonta pyörii pitkälti perinteisen kasvishampurilaisen sekä erilaisten salaattien ympärillä.


    Entistä pikaisempaa ruokaa

    Nopeus on aina ollut pikaruoka-alan valtti, mutta nyt asiakkaat vaativat entistä nopeampaa toimintaa. Pikaruokakulttuuri on muuttunut niin, että ravintoloiden odotetaan olevan entistä lähempänä asiakasta.
    - Ennen asiakas meni pikaruoan luo ravintolaan, mutta tänä päivänä pikaruoan halutaan olevan lähellä kuluttajan liikkeitä ja tarpeita. Kun asiakas tekee ostopäätöksen nopeasti, hän odottaa pääsevänsä myös toteuttamaan sen nopeasti, Rollsin toimitusjohtaja Juha Kivimurto sanoo.
    - Ostoskeskittymät, tapahtumat ja ajanviettopaikat ovat paikkoja, joihin ravintoloiden on mentävä. Esimerkiksi Rollseja avataan nyt laskettelukeskuksiin. Niissä suksilla ei pääse ihan suoraan tiskille, mutta hyvin lähelle kuitenkin, Kivimurto naurahtaa.


    Nopean palvelun tarpeesta kertoo myös drive-thru -pisteiden suosio. Kiireisimmillä ruokailijoilla ei ole aikaa mennä sisälle edes pikaruokaravintolaan, vaan he odottavat saavansa aterian suoraan autoon.
    - Drive-thru -pisteisiin tullaan nimenomaan nopeuden vuoksi eikä ostotapahtuma saa kestää monia minuutteja. Tämä vaatii ravintolan henkilökunnalta tarkkuutta ja pelisilmää, jotta asiakkaiden tarpeita pystytään ennakoimaan.

  • Dieetit puntarissa on erilainen laihdutusohjelmasarja Yle Teema-kanavalla maanantaisin klo 20.10.





Tuoreimmat kalaruokaohjeet (lisätty 17.3.2008)










INFO




Tämä tiedote on järjestysnumeroltaan 228 ja meitä kalaruoan, muunkin ruoan ja kalastuksen ystäviä on jo lähes 600. Tervetuloa mukaan viimeksi Kalaruokaverkkoon mukaan liittyneet henkilöt aina Italiasta saakka. Mikäli olette saaneet verkkotunnukset vuorokaudeksi ja tallentaneet automaattisessa palautteessa mukana tulleen kannatusmaksun (12,80 e), avaamme verkkotunnuksenne vuorokaudessa suorituksen kirjauduttua tilillemme.
Kalastussivujen päivitys alkaa kuluvalla viikolla. Ensin ihmetellään kalailmoja, sitten odotellaan jäiden lähtöä, jonka jälkeen aloitetaan kalastus verkoilla ja muilla seisovilla pyydyksillä. Me kalastamme kalaa valmistaaksemme siitä terveellistä kalaruokaa.

Tästä jokaisen keälomalaisen napsakka kylmäsavustin HyväMaku.
Kylmäsavuhauki, kuha, kirjolohi ja lohimedaljonki ovat herkullisia kesäherkkuja je niiden valmistaminen omalla savustimella on todella hauskaa koko perheen puuhaa.



TAKAISIN

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475386
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net