Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Nro 230 Maurien vaikutus espanjalaiseen ruokakulttuuriin





Tiedotteemme avautuivat ja uusiutuivat.



Talvikautena julkaisemme viikkotiedotteet tiistaisin. Kalastuskauden aikana (touko-lokakuu) julkaisemme viikkotiedotteet perjantaisin. Kalenterikuukausittain tiedotteet ovat avoimia kaikille, jonka jälkeen ne avautuvat verkkotunnusten haltijoille.





Espanjassako vain tapaksia?


Arabien vaikutus on suuri etenkin eteläisessä Andalusiassa, sillä arabialaiset maurit toivat Espanjaan muun muassa mantelit. Ja manteleista valmistettu keitto on maassa suosittu jouluruoka. Zarzuella-kalapadassa on myös manteleita. Zarzuella tarkoittaa kevyttä operettia ja siinä onkin operetin värikkyyttä ja iloa. Pataan kelpaavat mitkä tahansa kalat ja äyriäiset, kunhan muistaa, ettei niitä keitä liian kauan.



Zarzuela kala- ja äyriäspata



  • 800g tomaatteja
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl vahvaa paprikajauhetta
  • 70 g pekonia
  • 60 g (½ pussia) mantelirouhetta
  • 4 dl valkoviiniä
  • 4 dl vettä
  • ½ pussia sahramia
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tl timjamia
  • 1 oksa tai ½ tl kuivattua rosmariinia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 dl paseerattua (siementen poistaminen esim.siivilän läpi) tomaatteja
  • 2 rkl kalafondia
  • suolaa, pippuria
  • kalaa ja äyriäisiä yhteensä noin 700 – 800 g
    (esim. kuhaa, mustekalarenkaita, katkarapua, sinisimpukkaa)

1. Laita tomaatit kiehuvaan veteen muutamaksi sekunniksi. Kuori ja poista siemenet.
2. Pilko sipulit ja valkosipulin kynnet. Freesaa sipuleita öljyssä, lisää pekoni, paprikajauhe sekä tomaatit. Anna kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia. Lisää viini, vesi, fondi, sahrami, laakerinlehti, timjami ja rosmariini. Mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla.
3. Anna kiehua hiljalleen vielä 15 minuuttia. Lisää kalat ja äyriäiset pataan. Anna niiden kypsyä hiljalleen kannen alla joitakin minuutteja.

Aiolia kutsutaan maailman vanhimmaksi kulinaariseksi keksinnöksi. Tämä valkosipulimajoneesi sopii hyvin nautittavaksi Zarzuella-kalapadan kanssa.

Aioli



  • 2-4 valkosipulin kynttä
  • 2 munankeltuaista
  • 2 dl öljyä (1 dl rypsi- ja 1 dl oliiviöljyä)
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 mm (maustemitta) mustapippuria

Laita valkosipulit ja keltuaiset astiaan. Sekoita öljy joukkoon sauvasekoittimella, ensin tipottain, kunnes se paksunee. Mausta viinietikalla, suolalla ja pippurilla.


Kardemummapannacotta ja appelsiinilohkoja


Kardemumma on etenkin Etelä-Espanjassa suosittu mauste. Pannacottassa kardemumman aromaattinen maku kohtaa sitrushedelmien kirpeän raikkauden.

  • 4 dl vispikermaa
  • 2 liivatelehtä
  • 4 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 2 appelsiinia
  • 1 verigreippi
  • 2 rkl sokeria
    Minttua tai sitruunamelissaa koristeeksi.

1. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Kiehauta kerma, sokerit ja kardemumma, sekoita. Purista vesi liivatteesta ja sekoita se lämpimään nesteeseen. Kaada neste vedellä huuhdeltuihin noin 2 dl:n vetoisiin kuppeihin.
2. Laita jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.
3. Leikkaa appelsiineista ja greipistä kalvottomia lohkoja. Makeuta sokerilla.

Kumoa tarjoiltaessa pannacotta lautaselle ja tarjoile oheen appelsiinin- ja greipinlohkoja.

Maurien mantelikeitto



  • 4 palaa ranskanleipää (ilman kuorta)
  • 1 pussi mantelirouhetta (125 g)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,75 dl oliiviöljyä
  • 6 dl vettä
  • 2 rkl vihannesfondia
  • ½ dl valkoviiniä
  • 2 rkl valko- tai sherryviinietikkaa
  • 1 mm (maustemitta) suolaa
  • 1 mm mustapippuria
    Viinirypäleitä

1. Paahda leipää hetki kuivalla pannulla. Laita leipä sekä mantelirouhe tehosekoittimeen. Lisää valkosipuli, öljy, viini, vesi, fondi, viinietikka, suola ja pippuri. Sekoita keitto tasaiseksi.
2. Laita keitto jääkaappiin pariksi tunniksi.

Tarjoile viinirypäleiden kanssa.









































































Lyhyesti





  • Kuopion kaupunginjohtaja esittää uutta kalahallia

    Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen esittää ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että niin sanotun Alatori-hankkeen suunnittelua jatketaan siten, että nykyinen kalahalli kauppatorilla purettaisiin ja sen tilalle rakennettaisiin uusi.
    Paronen esittää suunnittelun jatkuvan esitetyn uudisrakennuksen pohjalta kuitenkin siten, että "korvaava uudisrakennus ottaa huomioon nykyisen kalahallin ympäristöarvot ja uudisrakennus on selvästi alisteinen nykyiselle kauppahallin rakennukselle".
    Kaupungin rakennuspäällikkö Mikko Hollmén tulkitsee, että toteutuessaan tämä ei vaatisi täysin uusia piirustuksia. Hänen käsityksensä mukaan esityksen taustalla on se, että uuden kalahallin alle voitaisiin rakentaa lisäkerroksia liiketiloille, varastoille ja pysäköintiin.

    - Tarkastellaan sitten suunnittelun edetessä, miltä se näyttää maan päällä. Lausuntokierroksellakin kävi ilmi, että siinä on kehittämistä. Ihan normaali rakennussuunnittelu on luonteeltaankin sellainen, että se kehittyy matkan varrella, Hollmén toteaa.

    Lähde: Savon Sanomat/Komulainen




  • Mustamakkarapasta on reseptikisan voittaja


    Ainekset:
    (kahdelle hengelle)
    20 cm mustaamakkaraa
    paketti tuorepastaa naturel
    1 pekonisiivu
    2 rkl puolukkahilloa
    2 dl kermaa (10-prosenttista)
    1 ruukkupersilja, rosépippuria, mustapippuria, hyppysellinen rucolaa, parmesaania, suolaa.

    Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa kylmä mustamakkara puolen sentin siivuiksi. Paloittele pekoni. Paista makkarasiivut kuivalla teflonpannulla rapeiksi. Paista samalla pekoni pannun reunalla, älä sekoita makkaran joukkoon. Ota makkarasiivut lautaselle ja ripottele niiden päälle suolaa. Lisää pannulle 2 rkl puolukkahilloa ja paista hetki. Lisää kerma ja keitä kastiketta hetki kasaan. Lisää persilja, rucola, rosépippuri, mustapippuri ja suola. Kaada valutettu pasta pannulle ja sekoita. Asettele pasta lautaselle ja ripottele päälle parmesaania ja persiljaa. Laita mustamakkarasiivut pastan päälle ja lisää sinne tänne pieniä lusikallisia puolukkahilloa.


    Viinisuositus: Italialainen punaviini Tommasi Valpolicella.
    Leena Kymäläinen


    Raimo iso-ettala, kuva

    Aamulehti







Tuoreimmat kalaruokaohjeet (lisätty 30.3.2008)











INFO



100 000 kävijän raja kotisivuillamme ylittyi tällä (13) viikolla.
Kalaruoan ystäviä on paljon, mutta Kalaruokaverkkoon liittyneitä liian vähän.

Mikäli satut olemaan kiinnostunut vierailemaan suljetuilla sivuillamme, maksa 12,80 € maksava sivujemme kannatusmaksu tilillemme Suomen Kalaruoan Ystävät ry. ja tilin numero 800018-70465565. Verkkotunnukset astuvat voimaan heti kun suoritus on kirjautunut tilillemme.


Tästä jokaisen keälomalaisen napsakka kylmäsavustin HyväMaku. Täydellinen kylmäsavustuslaitteisto on valmistunut ja se on kaikkien ulottuvilla.
Kylmäsavuhauki, kuha, kirjolohi ja lohimedaljongit ovat herkullisia kesäherkkuja ja niiden valmistaminen omalla savustimella on todella hauskaa koko perheen puuhaa.





TAKAISIN

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475351
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net