Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään





Tiedotteemme avautuivat ja uusiutuivat.



Kalastuskausi on alkanut ja viikkotiedote 235 julkaistaan perjantaina 2.5. Kalenteriviikottain tiedotteet ovat avoimia kaikille, jonka jälkeen ne avautuvat verkkotunnusten haltijoille.





Hauen kutu.



Tammi-helmikuussa made kutee jään alla, ja jään alla saatta joissakin olosuhteissa kutea myös hauki. Hyvin myöhäisinä keväinä voi näin käydä, mutta entistä vähemmän nykyaikana. Näinä aikoina (viikot 17….20) eletään hauen kudun sesonkiaikaa. Se nousee jäistä vapaiden purojen suille muun järven ollessa vielä jäässä. Ensin kutevat matalien järvien tummat hauet, jota seuraavat syvien rinteiden ja viimeiseksi kudulle nousevat suurten ulappain hauet. Meren saaristossa alkaa kutu myöhemmin kuin järvissä ja sielläkin se käyttäytyy kuten järvissä. Ensin matalissa lahdissa, siirtyen sitten yhä ulommaksi ja päättyy vihdoin ulkosaaristossa kesäkuulla.

Tänä vuonna 2008 hauen kutu alkoi 18.4. Haukivuoren Kyyvedessä

Kudun aikana hauki ei syö ja mätihauki on niin täynnä mätiä, ettei se kykenisi vatsaansa täyttämäänkään. Se makaa mahdollisimman hiljaa aivan lähellä veden pintaa mätiään kevätauringossa kypsyttämässä ja kutua odottelemassa. Se varoo pudottamasta ainoatakaan mätijyvää ennen tuota suurta hetkeä – kutua. Silloin menevät naaraat yksitellen ruohikkoisiin, mataliin lahtiin ja nousevat niistä ojiin ja heinäisille tulvarannoille. Naarashaukea seuraa tavallisesti pari koirasta. Kun se pysähtyy kutupaikalle eviään heiluttaen, saapuvat koiraat ja hankaavat kylkeään sitä vasten. Naaraasta valuu nyt jonkin verran mätiä, johon koiraat päästävät maitiaan. Kohta sen jälkeen syöksähtää naaras toiseen paikkaan koirasten seuratessa perässä, ja sama toimitus toistuu useita kertoja. Mätijyväset ovat kellertäviä, läpimitaltaan 2,5-3 millimetriä ja niitä on 2-kiloisessa hauessa keskimäärin 80 000 kappaletta.

Kutupyynti
Hauki on kalastettavissa ympäri vuoden. Kudun aikana sitä pyydetään rysillä, katiskoilla ja verkoilla. Ennen vanhaan hauen kutupyynti oli melkeinpä kansanhuvia. Veden äärellä sijatsevien talojen asukkaat sonnustautuivat joukolla liikkeelle kun ensimmäiset sulapaikat ilmaantuivat jokien ja purojen suihin. Katiskoita saattoi olla vieri vieressä haukea pyytämässä. Pitkän talven yksitoikkoisen ruokavalion jälkeen kaivattiin vaihtelua, tuoretta kalaravintoa.
Rysät lasketaan tavallisesti suoraan rannasta ulos siten, että aidan alkupää on aivan vedenrajassa. Samoin toimitaan verkkopyynnissä. Joskus kun rannat ovat jo avutuneet enemmän, voidaan laskea kaksi rysää peräkkäin siten, että rysät ovat peräkkäin jatassa. Katiskat sijoitetaan veden alle jääneiden pajupensaiden juurelle tai vastaaviin sopiviin kohtiin. Unohtamatta lain määräystä, että rysän ja katiskan suu on veden pinnan yläpuolella aina pidettävä suljettuna. Jonkin verran on kuultu kommentteja siitä, että kutupyynti olisi tuomittavaa haukikantojen supistuessa. Nämä puheet voi unohtaa, sillä nykypäivänä kalastus on harvojen innokkaiden huvi eikä haukikanta juurikaan vähene vaikka haukea kalastetaan kutuaikana.



Hauki kutee viikkoa aikaisemmin tänä vuonna (2008)


Ote Saalispäiväkirjasta 2006:

30.4. Sunnuntai(Vappuaatto.
1.5. Maanantai.(Vappu). Kevään eteneminen kiihtyy. Jäätä on mutta matalassa lahdessa se on hilejäätä, ei kanna, ja veneen avulla sitä on rikottava. Kiinteästi Haukivuorella asuva naapurimme kahlasi matalaa rantaa kahluusaappailla atrain kädessään. Kertoi hauen nousevan todella matalaan veteen, niin että selkä näkyy. No, molskahtelihan nuo, mutta saalista tuli yksi alle kiloinen lahna. Sen hän ystävällisesti antoi "muuttolinnulle" eli allekirjoittaneelle. Mielessä häilyy ajatus uunilahnasta ja siitä meille koiran kanssa valmistuukin iltasärvintä.
Kahden maissa iltapäivällä laskin uhkarohkeasti jäistä huolimatta kaksi verkkoa. En tietenkään parhaita vaan tsekkaamalla löytyi matalia (1,7 korkeita), 55 mm silmävälillä olevia, huonompia pyydyksiä. Tuulen tuomien jäiden takia ei kannata verkkoja laskea matalaan lahteen sillä vellovat jäät saattavat viedä ne mennessään ja vahinkoa syntyy. Huomenna onkin jännä päivä kutka sinne verkkoihin ovatkaan jääneet.
Kalansaalis 1 lahna. Naapurilta saatu.

2.5.Tiistai. Keväinen lämmin päivä ja läheinen matala ruohikko elää. Monien vesilintujen lisäksi siellä polskivat hauet. Kutu on herkkä tapahtuma, hauet nousevat pareittain niin matalaan, että niiden selkien voi nähdä välkehtivän veden pinnalla.
Päivän saalis kahden jatan verkossa 4 haukea.




Hauki on nopea
Uimarina hauki on lohta nopeampi. Sen nopeus on noin 15 km tunnissa, lohen puolestaan 10-12 km. Lyhyissä syöksyissä hauki saattaa päästä 25-40 kilometrin tuntinopeuteen, joka on enemmän kuin huippupikajuoksijan nopeus.






Lyhyesti




Faktaa Dokosaheksaeenihaposta (DHA)

Keho ei pysty itse tuottamaan omega-3:a ja DHA:ta saadaan joko syömällä rasvaista kalaa (lohi, silli ja makrilli) tai valmistamalla sitä EPA:sta, jota on samantyyppisessä kalanlihassa.



  • Samoin kuin vitamiinit ovat myös omega-3-rasvahapot elimistölle välttämättömiä ravintoaineita ja solujen tärkeitä rakennusosia.
  • DHA on merelliseen ravintoketjuun kuuluva tyyppi omega-3-rasvahappoja ja sitä tuottavat eräät meriplanktonit.
  • 60 % aivoista koostuu rasvoista ja niissä DHA (dokosaheksaeenihappo) on tavallisin rasvahappo.

Länsimaissa väestö syö vähän rasvaista kalaa, mikä aikaa myöten voi vähentää elimistön ja erityisesti aivojen DHA:n saantia. Nykyään suositellaankin kaikkia syömään rasvaista kalaa vähintään kahdella aterialla viikottain.
Harvat suomalaiset syövät rasvaista kalaa kahdesta kolmeen kertaa viikossa, mikä olisi välttämätöntä tarpeen kattamiseksi. Esimerkiksi painostaan huolehtivat välttävät runsasta rasvaisen kalan syöntiä. Syynä voi olla myös kasvisruokavalio, allergia tai makutottumukset
Korkein DHA-pitoisuus on silmän retinassa (verkkokalvossa), jossa valon energia muuntuu sähkövaraukseksi.






Tuoreimmat ruokaohjeet (lisätty 21.4.2008)










INFO




Ahvenen kutukäyttäytymisestä kerromme tiistaina 29.5.tiedotteessa, jonka jälkeen tiedotteittemme julkaisu siirtyy viikottain perjantaiksi. 29.5. jälkeen seuraava tiedotteemme julkaistaan siis 2.5. ja siitä eteenpäin perjantaisin.


Tästä jokaisen keälomalaisen napsakka kylmäsavustin HyväMaku.
Kylmäsavuhauki, kuha, kirjolohi ja lohimedaljonki ovat herkullisia kesäherkkuja je niiden valmistaminen omalla savustimella on todella hauskaa koko perheen puuhaa.



TAKAISIN

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475395
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net