Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Nro 234 Ahven kutee - grillit lämpenevät





Tiedotteemme avautuivat ja uusiutuivat.



Kalastuskauden aikana (touko-lokakuu) julkaisemme viikkotiedotteet perjantaisin. Seuraava tiedote avaa kesäkauden ja julkaistaan 2.5. Viikon ajan tiedotteet ovat avoimia kaikille, jonka jälkeen ne avautuvat vain verkkotunnusten haltijoille.





Ahven kutee kun koivu on "hiirenkorvalla"



Kansalliskalastamme ahvenesta pitää puhua ja siitä kannattaa kirjoittaa, aina. Monet suomalaiset merkittävässä asemassa olevat henkilöt pitävät makean veden (järvi) ahventa ykkösruokakalana. Sveitsiläiset himoitsevat ahventamme ja ottaisivat vastaan joka fileen jonka me sinne jaksaisimme pyydystää. Ahventa à la Veijo Vanamo on asianomainen valmistanut niin Sveitsissä kuin meillä Suomessa. Ongelma lienee samankokoisten annosfileiden tasalaatuisuus.
Ahven oleskelee matalassa vedessä kevättalvella, mutta syvänrinteessä keväällä ja kesällä. Se ei nouse kudulle matalille rannoille ja purojen suilla kuten hauki, vaan viihtyy syvemmällä. Koivun ollessa ”hiirenkorvalla” ensin kutevat pienet ahvenet hieman matalammassa, lämpimässä vedessä. Niiden mäti kypsyy ensin, sen jälkeen matalan veden kookkaammat yksilöt. Syvänveden muhkeat ahvenet kutevat vasta näiden jälkeen. Kutu siirtyy siis aina vain syvemmälle, vesiin joissa viihtyvät myös kookkaammat yksilöt. Ahven voi kutea jopa 10 metrin syvyydessä. Ahven ei ole kovin kranttu kutupaikan suhteen, mutta nauhamainen mäti tarvitsee kiinnityskohtia. Pohjassa on oltava vanhaa kaislaa, risuja tai suuria kiviä. Ihmisen aikaansaama havuturo on ahvenelle mieluinen kutupaikka. Se voi kutea kivikoillekin, mutta kiven täytyy olla lietteistä vapaa. Tästä johtuen ahven etsii mielellään virtaavia salmia tai aaltojen huuhtelemia kiviä.

Kutupyynti
Entiseen aikaan pyydettiin ahventa erillisillä ahvenmerroilla, jotka oli tehty pajunvitsaksista. Merran nieluun pistettiin pieniä katajanoksia houkuttimeksi ja merrat laskettiin pohjaan, jolloin ahvenet menivät niihin parvittain kutupaikkaa etsimään. Kudun alussa merrat laskettiin malampaan, ruohikkoisiin aukkoihin, veteen kaatuneitten puiden ja risujen läheisyyteen. Kudun edetessä merrat siirrettiin syvemmälle.
Ahvenen katiskapyytäminen on syrjäyttänyt merrat kokonaan, ja pyynti katiskoilla tapahtuu samalla tavoin kun merroilla. Havuja asetellaan katiskan nielun molemmin puolin sekä katiskan päälle. Ruostunutta katiskaa ahven välttää. Rysiin ahvenet uivat johtoaidan johtamina ilman havuja ja muita krumeluureja. Kun rysät on asetettu salmien suille ja niemien kärkiin, ne pyytävät ahventa hyvin. Ahvenparvet liikkuvat kudunkin aikana, ja yksi hyvä pyyntitapa on verkot. Usein verkkojen kokija hämmästyy kun verkossa on nauhamaista ahvenen mätiä. Ahven ei kuitenkaan ole niin viisas, että olisi jättänyt kuin ilkeyttään mädit kalastajalle. Ei. Mäti on sen kokoisen kalan jättämä, ettei verkon silmäkoko ole sille sopinut. Ahven on oiva kala pyytää verkoilla joskin työläs irrottaa. Sen leukaperät, kiduskaaren kärjet sekä piikkinen harja tarttuvat helposti kiinni verkon silmiin. Paitsi kudun aikana ahventa saadaan verkoilla koko kesän ja pitkään syksyllä, mutta siitä kerromme ennen Juhannusta.






Atria Oyj lähettänyt meille valmiita grilliuutuuksia. Niihin emme ota sen enemmälti kantaa, koska ne eivät edusta ideoligiamme mukaista itse valmistettua ruokaa. Tässä kuvakollaasi:


































Salaattiohjeita grillaajalle (lisätty 29.4.2008)



Grillauskausi on alkanut. Jokainen grillailee grillllään kokemuksensa mukaan ja otammekin tähän teemaksi salaatin valmistamisen.
Salaatinlehdet, tomaattilohkot ja kurkunpalat ovat erilaisten saalaattien perusraaka-aineita. Kaiken kukkuraksi kun valmistat sopivan kastikkeen, ovat salaatin perusainekset koossa. Salaatti voi olla pääruoka tai lisuke, kuinka vain haluatte.


Vinkkejä:
- käytä eri salaattilajikkeita. Revi lehdet käsin, älä leikkaa veitsellä, etteivät reunat muutu ruskeiksi
- paloittele ainekset suuhun sopiviksi, ei liian pieniksi
- salaatteihin sopivat hyvin erilaiset tuoreet yrtit kunhan leikkaat pitkät varret pois
- juustohöylällä tai perunankuorimaveitsellä voi paremman puutteessa viipaloida porkkanat ym.
- valmista salaatti ennen vieraiden saapumista. Ainekset voi paloiteltuina säilyttää kannellisissa muovirasioissa ja sekoittaa juuri ennen tarjoilua
-kalan, lihan, pekonin ja broilerin tähteet tekevät salaatista tuhdimman
- leipäkuutiot paistettuina sopivat salaatteihin
- pirsokat salaatinkastike juuri ennen tarjoilua tai vaihtoehtoisesti tuo se tarjolle erillisessä kannussa.

Perunasalaattipohja::
Keitettyjä, kylmiä perunoita viipaleina, purjorenkaita, kaprista, hienonnettua punasipulia, keitettyjä papuja, suolaa ja pippuria.

Tonnikalasalaatti::
Lisää edelliseen tonnikalaa (vedessä), sardelleja ja mustia oliiveja.

Savusilakkasalaatti:
Lisää siivottuja savusilakkafileitä, hienoksi hakattua ruohosipulia, kovaksi keitetyn kananmunalohkoja tai keitettyja viiriäisen munia ja hienonnettuja kapriksia.

Sienisalaatti:
Lisää voissa paistettuja sieniä, paistettuja munakoisiviipaleita ja hienonnettua salottisipulia.


Katkarapusalaatti:
Lisää kuorittuja katkarapuja, hienonnettua ruohosipulia ja munanlohkoja.

Rapusalaatti:
Lisää kuorittuja ravunpyrstöjä ja erilaisia papuja.


Lohisalaatti:
Lisää kevyesti paistettuja lohikuutioita tai savukirjolohta paloina, hienonnettua ruohosipulia sekä pieniä kukkakaalinuppuja.

Oivat salaattikastikkeet voisivat olla:

1. Perinteinen salaattikastike
(neljälle)

  • 1 rkl viinietikkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja vastajauhettua valkopippuria

Sekoita mausteet ja viinietikka. Lisää öljy tipottain koko ajan sekoittaen.

Muunnelmat:
Viinietikan voit korvata sitruunamehulla (sopii kalan ja äyriässalaatin kanssa). Mausta teelusikallisella ranskalaista (Dijon)sinappia (broilerisalaatti). Korvaa öljy saksanpähkinäöljyllä (sieni- ja kasvissalaatti). Mielialan mukaan voit vaihdella puna- ja valkoviinietikkaa.

2. Kermaviilikastike
(neljälle)

  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 dl majoneesia
  • suolaa ja vastajauhettua valkopippuria

Sekoita kermaviili ja majoneesi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Muunnelmat:
Lisää ½ dl chilikastiketta, tilkka soijaa ja ¼ currya (äyriäissalaatti), 1 dl sinihomejuustoraastetta (broileri- ja kasvissalaatti), ½ dl kurkkusalaattia, 2 rkl hienonnettua tilliä ja tilkka sitruunamehua (kalasalaatti), 50 g mätiä, 1 hienonnettu punasipuli ja 2 rkl tillisilppua (savukalasalaatti)

Ahvenen kudun kunniaksi olemme haukireseptien ohella avanneet ahvenreseptit kaikille.






INFO




Mikäli olette saaneet verkkotunnukset vuorokaudeksi ja tallentaneet automaattisessa palautteessa mukana tulleen kannatusmaksun (12,80 e), avaamme verkkotunnuksenne vuorokaudessa suorituksen kirjauduttua tilillemme.
Me kalastamme kalaa valmistaaksemme siitä terveellistä kalaruokaa, emme C&R vaan C&E (eat).

Tästä jokaisen keälomalaisen napsakka kylmäsavustin HyväMaku.
Kylmäsavuhauki, kuha, kirjolohi ja lohimedaljonki ovat herkullisia kesäherkkuja je niiden valmistaminen omalla savustimella on todella hauskaa koko perheen puuhaa.



TAKAISIN

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2404535
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net