Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Nro 239 Lähiruoka on suomalaista



Viikon ajan tiedotteet ovat avoimia kaikille, jonka jälkeen ne avautuvat vain verkkotunnusten haltijoille.



Elintarvikkeet liikkuvat, mutta lähiruoka on suomalaista


Yhdysvallat on suuri maa. Siellä on arvioitu jokaisen suupalan matkustavan useita tuhansia kilometrejä. Matka alkaa tiloilta jalostuslaitoksiin, jalostuslaitoksilta logistiikkakeskuksiin ja terminaaleihin, sieltä kauppoihin ja edelleen kaupoista koteihin. Yhdysvalloissa ollaan sitä mieltä, että lähiruokaa ovat alle 200 kilometrin päässä tuotetut elintarvikkeet.

Suomi on pitkä ja kapea maa, mutta meilläkin rahdataan elintarvikkeita luvattoman pitkiä matkoja. Esimerkiksi kotimainen sianliha saattaa matkustaa 500 - 1000 kilometriä ennen kuin se päätyy ruokapöytään. Tuoretta silakkaa saatetaan rahdata Kaskisista Kirkkonummelle, vaikka Kirkkonummen lähivesissä polskii omiakin silakoita.


Tämä ruuan matkustus on lisääntynyt voimakkaasti viimeisen 10 vuoden aikana. Maatalousyhteiskunnassa menneinä vuosina oli lähes kaikki maanviljelijöitä. Elintarvikkeet tuotettiin, jatkojalostettiin ja kulutettiin pääosin yhdellä paikkakunnalla. Kaikki söivät lähiruokaa runsaat sata vuotta sitten.
Kuljetus- ja jäähdytysteknologian kehittyminen on tehnyt mahdolliseksi pitkätkin ruoan kuljetukset. Lisäksi kuluttajat ovat entistä vaativampia ja tarjonnan on oltava runsas. Meille tuodaan lentorahtina Tanskasta eläviä hummereita ja muita meren herkkuja ja tuotteen hinta on sen mukainen. Jatkuvasti kasvavat polttoainekustannukset nostavat ruuan hintaa myös kotomaassamme. Ekologisesta näkökulmasta kuljetusmatkojen kasvaminen lisää ympäristökuormitusta ja nopeuttaa ilmaston muutosta. Energian hinnan vielä noustessa kilometrien vaikutus kasvaa. Kun vielä huomioidaan muu ruoan hinnan nousu, voidaan todeta, ettei halpaa ruokaa enää ole. Suomalaiset onneksi arvostavat kotimaista ruokaa, joten voimme todeta suomalaisten syövän täysin lähiruokaa.

Lähiruokapäivä 2.9.2008 aloittaa koko syyskuun kestävät Lähiruokaviikot. Valtakunnallisia Lähiruokaviikkoja vietetään Suomessa nyt toista kertaa. Lähiruoan kunniaksi polkaistaan jo ennakkoon elokuussa 18.-22.8.2008 Lähiruokaviesti polkupyörällä halki Karjalan.

Viikoilla 36–39 lähiruoka nousee näkyvästi esille maakuntien kouluissa, oppilaitoksissa, vähittäiskaupoissa, ammattikeittiöissä, tiedotusvälineissä ja eri järjestöjen toiminnassa.

Lähiruokaviikkojen tavoitteena on lähiruoan käytön ja yhteiskuntavastuullisen laatuajattelun edistäminen. Kampanjalla halutaan myös tukea paikallista ruokakulttuuria ja alueellisesti merkittäviä elintarvikekeskittymiä.

Tekijät ja yhteistyökumppanit

Lähiruokaviikot 2008 -hankkeen toteuttamisesta vastaavat Savon ammatti- ja aikuisopiston alainen EkoCentria (entinen Luomukeittiökeskus), MTK ja MMM. Muita yhteistyökumppaneita on parikymmentä ja lisää mahtuu mukaan!



Yhteistyökumppanit

Lähiruokaviikkojen toteutuksessa ovat mukana seuraavat toimijat:

  • Ruoka Suomi -teemaryhmä
  • Finfood Suomen Ruokatieto
  • SEL ry
  • Martat
  • Suomen Rehtorit
  • Kotitalousopettajien liitto
  • Äidinkielenopettajain liitto
  • Biologian ja Maantiedon opettajien liitto
  • Luokanopettajat ry
  • Liikunnan ja terveystiedon opettajat
  • Paliskuntain yhdistys
  • Suomen Keittiömestarit
  • Lähileipähanke
  • Arktiset Aromit
  • Kotimaiset Kasvikset
  • Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
  • Lähikeittiöhanke
  • Suomen Mehiläishoitajain liitto
  • Äidinkielen Opettajien Liitto
  • Biologian ja maantieteen opettajien liitto
  • Luokanopettajaliitto
  • Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat
  • Suomen Vanhempainliitto
  • Suomen evankelis-luterilainen kirkko





Lyhyesti




Kalasta ruokaa-nettikurssi osa I






Uuden sadon perunat ja silli(lisätty 29.5.2008)




Savukaritsawrapit


(Neljälle ruokailijalle)

Päävalmistusaine:

8 siivua savustettua karitsanpaistia pieniksi kuutioiksi pilkottuna

Muut valmistusaineet:

100 g murskattuja saksanpähkinöitä
1/2 sellerin varsi paloiteltuna
1 rkl sitruunanmehua
1 dl majoneesia
1 dl crème fraîchea
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 punaista omenaa paloiteltuna
suolaa, mustapippuria
4-6 kpl valmista vehnätortillaa


Juomasuositus:
005402 - Canaletto Montepulciano d´abruzzo tayteläinen punaviini. Tämä hedelmäinen ja sopivasti mausteinen punaviini myötäilee wrapin mielenkiinoista makumaailmaa (savu, pähkinät, omena, ym.).

Tee näin:
Röyppää varsisellerin palat miedosti suolatussa vedessä. Jäähdytä selleri ja sekoita sitruunanmehun kanssa. Sekoita majoneesi, crème fraîche ja hunaja. Lisää joukkoon selleri, pähkinämurska ja savukaritsakuutiot. Mausta suolalla
ja pippurilla. Levitä seos tortillojen päälle, kääri rullalle ja leikkaa
annospaloiksi. Wrapit ovat mainiota iltanaposteltavaa ja piknik-korin herkkuja.

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon


Vina San Pedro on yksi moderneimmista viinitiloista Etelä-Amerikassa. He käyttävät uusinta tekniikkaa, ja suurin osa tuotannosta menee vientiin. Vuonna 2003 tuotanto oli n. 5 milj laatikkoa (12 pl). He ovat Chilen toiseksi suurin tuottaja.
Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignonin rypäleet ovat käsin poimittuja huhtikuun puolessa välissä ja käyminen on tapahtunut säädellyssä lämpötilassa. Viini kypsytettiin tammitynnyreissä vuoden ajan, jonka jälkeen se pullotettiin.
Viini on väriltään rubiinin punainen tumman violetilla vivahteella ja tuoksussa tuntuu tuoreet marjat sekä punaiset hedelmät. Siitä voi erottaa myös kirsikan, hennon mokkamaisuuden sekä vaniljan. Maultaan viini on täyteläinen, hyvässä tasapainossa ja siinä on pehmeät tanniinit. Marjaisuus ja hento mausteisuus erottuu myös pehmeästä kokonaisuudesta.
Kesällä grillataan ja Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon on hyvä vaihtoehto grillatulle lihalle. Erityisesti marinoitu liha ja siinä hieman makeutta niin täyteläinen marjaisa viini on hyvä vaihtoehto.
Viini on valmis juotavaksi, mutta säilyy hyvin 4–7 vuotta. Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon löytyy sekä lasipullossa että 3 l hanapakkauksessa.







INFO




Oletko kiinnostunut Kalasta ruokaa nettikurssista, mutta verkkotunnukset ovan hävinneet tai olet antanut niiden vanhentua. Ei huolta.

Maksamalla Kalaruokaverkon kannatusmaksulaskun tunnukset avautuvat ja pääset mukaan 30.5. alkaneelle Kalasta ruokaa-nettikurssin postituslistalla. Tukimaksun maksaneet ovat luonnollisesti mukana.


Tästä jokaisen keälomalaisen napsakka kylmäsavustin HyväMaku.
Kylmäsavuhauki, kuha, kirjolohi ja lohimedaljonki ovat herkullisia kesäherkkuja je niiden valmistaminen omalla savustimella on todella hauskaa koko perheen puuhaa.



TAKAISIN

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475396
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net