Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Nro 242 Ruoka Suomessa entistä kalliimpaa
Tuorein tiedote on kaikkien luettavissa ennen uutta, jonka jälkeen ne avautuvat vain verkkotunnusten haltijoille.Ruoka kuluttajalle maksaa entistä enemmän


Esimerkiksi litran kevytmaidon keskihinta on noussut vuoden 2007 kesäkuun 0,72 eurosta vuoden 2008 kesäkuun 0,90 euroon. Vuodessa hinta on noussut 25 prosenttia.


Tilastokeskus on julkaissut tietoja elintarvikkeiden hintojen noususta. Tietokannasta käy ilmi, miten eri elintarvikkeiden hinnat ovat vuoden mittaan nousseet.Esimerkiksi litran kevytmaidon keskihinta on noussut vuoden 2007 kesäkuun 0,72 eurosta vuoden 2008 kesäkuun 0,90 euroon. Vuodessa hinta on noussut 25 prosenttia.


Edamjuuston kilohinta on puolestaan noussut 7,60 eurosta 9,10 euroon eli noin 20 prosenttia. Kananmunien keskimääräinen kilohinta on noussut noin 11 prosenttia 2,75 eurosta 3,04 euroon ja rypsiöljyn litrahinta noin 16 prosenttia 2,68 eurosta 3,10 euroon. Puolen kilon talousmargariinipaketin hinta on vuodessa noussut 1,25 eurosta 1,49 euroon, ja nousua tulee noin 19 prosenttia.


Pitkäjyväinen riisi maksoi kesäkuussa 2007 keskimäärin 1,98 euroa kilolta, kun se tämän vuoden kesäkuussa maksoi 2,11 euroa kilolta. Riisin hinta on noussut noin seitsemän prosenttia.

Reikäleivän keskimääräinen kilohinta on noussut 12 prosenttia viime vuoden kesäkuun 3,16 eurosta 3,53 euroon. Naudan jauheliha maksoi viime vuoden kesäkuussa 8,24 euroa kilolta, kun se tämän vuoden kesäkuussa maksaa nelisen prosenttia enemmän eli 8,57 euroa kilolta.

Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden hintojen nousu johtui varsinkin maitotuotteiden kallistumisesta, mutta myös viljatuotteiden ja lihan hinta on noussut.

Bensan hinta kurittaa suomalaista


Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli kesäkuussa 4,4 prosenttia. Inflaatiota kiihdytti toukokuun 4,2 prosentista lähinnä polttonesteiden kallistuminen, Tilastokeskus kertoo. Inflaatio oli kesäkuussa kovinta 17 vuoteen.
Litra bensaa maksoi vuosi sitten kesäkuussa keskimäärin 1,35 euroa, kun se tämän vuoden kesäkuussa maksoi keskimäärin 1,57 euroa. Tämän vuoden toukokuussa keskihinta oli 1,48 euroa litralta.
Diesel maksoi toukokuussa 2008 1,33 euroa litralta. Kesäkuussa keskihinta oli jo 1,44 euroa litralta. Kesäkuussa 2007 keskihinta oli 0,99 euroa litralta.

Asuminenkin kallistunut
Vuodessa kuluttajahintoja on nostanut eniten asumisen ja elintarvikkeiden kallistuminen. Asumista kallisti ennen kaikkea energian hintojen, vuokrien ja korkojen nousu.
Tilastokeskuksen mukaan inflaatioon vaikutti myös ajoneuvojen polttoaineiden, ravintola- ja kahvilapalveluiden sekä alkoholijuomien vähittäishintojen kallistuminen viime vuoden kesäkuusta.
Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan EMU-maiden inflaatio oli kesäkuussa 4,0 prosenttia. Toukokuussa se oli 3,7 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli kesäkuussa 4,3 prosenttia.Lähde: U.S. nettilehti

Suomalaiset rakastavat maitoa - vähemmän rasvaisena, ... ja maito on halpaa!
(Uutisointi kertoo Valion nostavan maidon litrahintaa 10 sentillä - hinta lähenee euroa. Bensiini maksaa noin 1,45 per litra. III olut pullon, 0,33l - saa jo halvimmillaan vajaalla eurolla)
[ ... maito on suomalainen peruselintarvike ja kiistaton hyöty lapsille, luustostaan huolehtiville ja onpa kylmänä ja raikkaana erinomainen ruokajuoma. Maito on maatalousyrittämisen malliesimerkki katkottomasta pätkätyöstä joka päivä - pyhät arjet ... ]Suomi eli maidosta, Suomi taisteli maidolla ja vanikalla. Suomessa oli vielä 1950-luvulla 400.000 tilaa, joissa miltei kaikissa tuotettiin maitoa. Oli maitotili ja oli osuustoiminnan kasvunaika. Maaseutu oli toiminnallisesti rikas, oli lehmät, hevoset, kanat ja lampaat villasukiksi - oli metsänhakkuut, oli viljely ja saatiinpa joulukinkutkin kotimaisilla rehuilla syötetyiltä kotimaisilta possuilta.

Meillä on outo systeemi, jos jotain tuotetta ostetaan liikaa (sianliha) niin jo heti on kepulainen Anttila (jonka tyttärellä on sikafarmi) korottamassa hintaa.
Jos taas joku tuote ei mee kaupaksi (olut, limsa, vedet....) niin ollaan taas korottamassa hintaa. Tässä tapauksessa minun taloustietoni kertoo että silloin pitää laskea hintaa jotta tuote menisi paremmin kaupaksi, mutta e niin kun ei.
Suomessa on liian vähän ulkomaalaista kilpailua, tällöin nämä oligopolit saavat jyllätä vapaasti ja hinnoitella Suomen kalleimmaksi maaksi.
Hyvä keino leikata elintarvikemenoja on luopua maidosta, sitä et aikuinen TERVE ihminen tarvitse, ja muutenkin karsia maitotuotteita nämä kun ovat yllättävän iso lihavuuden aiheuttaja.


Tämä on vasta alkusoittoa
Nämä nousut ovat vasta alkua. Esimerkiksi viljan hinnan raju nousu on siirtynyt vain vähäisessä määrin lihan hintaan. Makkarat ja sianliha tulevat kallistumaan seuraavaksi.
Maito ja maitotuottet kallistuivat nopeasti, koska joka EU-maassa on harvoja isoja meijeriyhtiöitä ja ne voivat nostaa hintaa melko vapaasti. Liha taas liikuu joustavammin maasta toiseen ja hintakilpailu on kova. Mutta kun katsoo HK:n ja Atrian heikkoja tuloksia, niin on ihan selvä, että hintoja pitää nostaa.LyhyestiKuinka käy lähikaupan


Otsikko kertoo hengestä, joka on vallinnut haja-asutusalueilla ennen ja vallitsee nytkin. Älä anna lähikaupan kuolla. Ja miksi? Kauppamatkat ovat muutoinkin pitkät, joten jos yksi myymälä läheltä häviää, ne muuttuvat entistä pidemmiksi.


Julkinen liikenne on vajavaista, joten varsinkin syrjäseutujen asukkailta kuluu helposti päivä kauppamatkaan. Oma auto ei puolestaan ole mikään itsestään selvyys niillä, jotka viljelevät pientilaa tai asuvat eläkeläisinä punaisissa mummon mökeissä. Ja jos vanhuusväestöstä halutaan pitää huolta, kuinka kaukana kodista sijaitsevat ostoskeskukset palvelevat heidän tarpeitaan.
Tuore selvitys osoittaa, että maassa on parhaillaan suunnitteilla runsaat 160 uutta kauppakeskusta, joista kymmenkunta edustaa jättikokoa, ovat ostosparatiiseja. Kehä kolmosen takana ovat ryhtyneet puolustamaan näitä viime kädessä aluepoliittisin syin.
Miksi vain kehä kolmosen tuntumassa tai eteläpuolella, miksi ei meilläkin. Ja niin sitten kunnalliset kaavoittajat ovat osoittamassa tontteja – mukana myös niille Kehittyvän Maaseudun Tuen voitelemille alueille – joilla edellytyksiä muka katsotaan olevan.
Mutta onko politiikassa kokonaan unohdettu valtakunnallinen kokonaisnäkemys? Onko laskettu, miten ihmeessä ostovoimaa riittää kaikkien näitten uusien hankkeitten kaupoille ja muille liikeyrityksille? Onko tarkasteltu, miten nousevat bensiinin ja dieselin hinnat vaikuttavat väestön mahdollisuuksiin ja haluun mennä jopa kauaksikin kotoa shoppailemaan ja viettämään aikaa?
Selvää joka tapauksessa on, että kilpailu ostoskeskusten ja paikallisten kauppojen välillä tulee kiristymään. Kun suuret keskusliikkeet pystyvät rahoittamaan mittavatkin mainoskampanjat – jopa jokapäiväistä ruokaa myydään koko sivun tai aukeaman ilmoituksin – paikallisliikkeillä saattaa olla edessä tiukka paikka.
Mikä on seurauksena? Ministeri Jan Vapaavuori on ottanut kehitykseen voimakkaasti kantaa ja ihmetellyt kehityssuunnan järkevyyttä. Missä on kuluttajan etu, jos sen pohjana pidetään ostoskäynnin vaivattomuutta? Mikä on yhteiskuntastruktuurin kehitys? Miten liikennevirtojen käy? Maksaako veronmaksaja tonttipolitiikan ja liikennejärjestelyjen puitteissa sen, että ostoskeskusten ajajat voisivat tehdä bisnestä mutta maksaja maksaisi?
Ja onko todella valtakunnallisesti tehty laskelmia siitä, moniko uusista ostoskeskuksista todella on kannattavia ja kuinka monia kilpailun kiristyessä uhkaa konkurssi, jonka seurausten eliminoimiseen sitten taas huudetaan valtion ja kuntien apua.
Tämä kysymys on erityisen tärkeä nyt, kun maailmantalous näyttää kulkevan kohti lamaa, stagflaatiota ja muutoinkin epävarmempia aikoja!

Kannattaisiko kuluttajien ryhdistäytyä; pitää mielessä politiikan ohjenuoraksi sopiva vanha toteamus: Älä anna lähikaupan kuolla – ihan oman etunsa vuoksi, vaikka siitä jotkut nykysuunnan puuhamiehet sitten pahastuisivatkin.

Raimo Ilaskivi

Nokkahaukea ja valasta(lisätty sivuillemme 17.7.2008)


Muutoksia verkkosivuillamme.

Olemme tehneet verkkosivuillemme seuraavat muutokset:
- avanneet kaikille sukuun ja rotuun tai käyttäjätunnuksiin katsomatta kaikki niin kalaruoka- kuin muutkin ruokaohjeet
- Kalaruokaverkkoon liittyneille pitääkseen verkkotunnukset voimassa olemme määrittäneet vuoden 2008 loppuun kannatusmaksuksi 5,60 e

Tästä eteenpäin tiedotteita lähetetään vain parittomien viikkojen perjantaisin koska kotitarvekalastus ja muu mökkitouhu vie aikaa.takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475355
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net