Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä




Tuorein tiedote on kaikkien luettavissa ennen uutta, jonka jälkeen ne avautuvat vain verkkotunnusten haltijoille.



Tämä tiedote on myöhässä neljä päivää, joka johtuu risteilyreissusta Porvoon saaristoon. Toimisto kellui tuolloin itäisellä suomenlahdella.

Porvoon saaristossa, Pellingissä, nautittiin savukampelaa. Risteilystä laaditaan tiedote myöhemmin tällä kanavalla.
Lisätietoja: Heikki.Karjalainen@hovinsalon.fi












Kierrätysmuovipullon kierros


Kuvat suurenevat kuvaa napsauttamalla.



Kierrätysmuovipullo syntyy puhaltamalla pienestä aihiosta pullo tuotantolaitoksen linjalla. Elinkaarensa viimeisessä vaiheessa pullosta tulee jälleen aihio. Tässä välissä tapahtuu kuitenkin paljon. Kun pullon sisältämä juoma on nautittu ja pullo palautettu ehjänä, muuttaa pullo muotoaan. Se litistetään ja rouhitaan. Rouheesta tehdään granulaattia ja granulaatista jälleen uusia aihioita. Tutustuimme kierrätysmuovipullon vaiheisiin Lahdessa.


1.K-Supermarket Trio

Myyntiedustaja täydentää juomatilauksen yhteydessä virvoitusjuomakaapin. Lounasajan lähestyessä ovi käy tiheään. 0,5 litran kierrätysmuovipulloon pakattujen juomien rivit harvenevat nopeasti.










2. Palautusautomaatti

Iltapäivällä lounaalle kaupan kylmäkaapista hankittu juoma on juotu. Kierrätysmuovipullo palaa kauppaan palautusautomaatin kautta. Kone tunnistaa kierrätysmuovipullot etiketin viivakoodista ja maksaa pantin. Palautusautomaatin puristin litistää kierrätysmuovipullot pullohuoneessa. Litistetyt pullot pakataan pahvisiin pullolaatikoihin tai muovisiin palautussäkkeihin odottamaan paluukuljetusta.





3. Ravintolassa

Jos juoma olisi nautittu ravintolassa, se päätyisi automaatin sijaan ehjänä Palpan tunnuksilla varustettuun säkkiin. Sinetöityjen pullosäkkien matka jatkuu ravintolasta paluukuljetuksen mukana kohti käsittelylaitosta.









4. Käsittelylaitos, Encore Ympäristöpalvelut Oy

Kierrätysmuovipullot matkaavat keskusliikkeiden ja panimoiden paluukuljetuksina käsittelylaitokseen. Pullojen materiaali tarkastetaan ja manuaalipisteistä lähetetyt pullot lasketaan. Ehjät pullot puhkaistaan ja puristetaan tiiviiksi paaliksi. Puolen tonnin painoiset ja reilun kuutiometrin kokoiset paalit varastoidaan halliin. Myöhemmin ne toimitetaan edelleen materiaalihyödyntäjälle.


5. Materiaalihyödyntäjä, Cleanaway Ruotsi

Pullopaalit murskataan rouheeksi, joka pestään ja lajitellaan. Värittömästä rouheesta tehdään hernettä muistuttavaa granulaattia, josta valmistetaan uusia pulloaihioita juomateollisuutta varten. Värillisestä muovirouheesta valmistetaan erilaisia pakkausmateriaaleja. Muovia voidaan hyödyntää myös tekstiiliteollisuuden raaka-aineena.


6. Hartwall Lahden tuotantolaitos

Valmiit pulloaihiot saapuvat tehtaalle suurissa laatikoissa. Tuleva pullo muistuttaa vielä koeputkea, mutta pullon suu ja korkin kierteet ovat aihiossa jo lopullisessa muodossaan. Tuotantolinjalla aihiot järjestetään riviin. Automatisoidun pullotuslinjaston kuljettamat aihiot lämmitetään ja niistä puhalletaan paineilman ja muotin avulla halutun muotoisia pulloja. Valmiit pullot jäähdytetään, huuhdellaan ja täytetään lopuksi juomalla. Korkituksen jälkeen ne saavat ympärilleen etiketin. Valmiit pullot pakataan kuljetusalustoille ja automaattiset vihivaunut kuljettavat juomapakkaukset varastoon odottamaan tilauksia.







Lyhyesti



Pitääkö ruoan lisäaineita pelätä?


Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä luetellaan usein monia E-kirjaimella alkavia kirjainkoodeja, jotka kertovat, mitä lisäaineita tuotteeseen on lisätty. Lisäaineita on käytetty jo useiden vuosisatojen ajan, mutta kuluttajat suhtautuvat niihin silti epäluuloisesti. Miksi lisäaineita käytetään, ja tarvitseeko niitä pelätä?

Useimmissa elintarvikkeissa on nykyään jonkinlaisia lisäaineita. Etenkin teollisesti valmistetuissa elintarvikkeissa lisäaineita tarvitaan ruokien säilyvyyden takaamiseksi, sillä niillä estetään ruokamyrkytysbakteerien lisääntyminen.
- Lisäaineita käytetään paljon myös kevyttuotteissa. Kun sokerin ja rasvan määrää vähennetään, käytetään lisäaineita, joilla tuotteen rakenne ja ulkonäkö saadaan pysymään hyvinä, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Taina Rautio.

Lisäaineet ovat kemiallisia yhdisteitä, joista osa on synteettisiä ja osa puolestaan peräisin luonnosta. Elintarvikepakkauksissa ne merkitään yleensä E-numerokoodeilla. Rautio vakuuttaa, että kemiallisia koodinimiä ei tarvitse pelätä, vaikka niitä ei osaisikaan tulkita.
- Koulujen kemian opetus on varmaankin ollut liian teoreettista, sillä monet eivät tiedä myös normaalin ruokamme, kuten esimerkiksi hedelmien, marjojen, lihan tai maidon, koostuvan pelkistä kemiallisista yhdisteistä.





Lohta ja siikaa
(lisätty sivuillemme 5.8.2008)














Muutoksia verkkosivuillamme.

Olemme tehneet verkkosivuillemme seuraavat muutokset:
- avanneet kaikille sukuun ja rotuun tai käyttäjätunnuksiin katsomatta kaikki niin kalaruoka- kuin muutkin ruokaohjeet
- Kalaruokaverkkoon liittyneille pitääkseen verkkotunnukset voimassa olemme määrittäneet vuoden 2008 loppuun kannatusmaksuksi 5,60 e

Tästä eteenpäin tiedotteita lähetetään vain parittomien viikkojen perjantaisin koska kotitarvekalastus ja muu mökkitouhu vie aikaa.

Tuleeko kalaa? Katso!



takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475343
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net