Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Ahven syksyisin parhaimmillaan




Tuorein tiedote on kaikkien luettavissa ennen uutta, jonka jälkeen ne avautuvat vain verkkotunnusten haltijoille.




Syysahven on hyvälihainen ja maukas



Ahven on yksi suosituimmista, ellei suosituin luonnonkalamme. Sen lihamassa vaihtelee eri vuodenaikoina. Maaliskuusta aina kesään kevätkutuinen ahven on laihimmillaan. Kudun jälkeen kesälämpimällä ahven syö runsaaasti ja nyt syys-lokakuulla sen lihasmassa on parhaimmillaan.

Ahven on se kala, joka pitää elämää yllä happamissa pikkulammissa joissa eivät muut kalat ruutanoita lukuunottamatta menesty. Se syö pohjalla eläviä matoja, toukkia ja äyriäisiä sekä kaloja. Plankton lienee ainoa järvien kalaravinto jota ahven ei tiettävästi syö muuta kuin aivan pienenä. Sille kelpaa särki, salakka, muikku ja kuore. Syöpä se omia poikasiaankin. Joskus näkee yksinäisen ison ahvenen ajavan takaa kalaparvea. Se on parvensa viimeinen sillä ahvenet ovat yleensä samaa vuosiluokkaa. Tällöin voi huomata, että ahven hyppii ja molskii vedenpinnassa kauan aikaa ja etenee kalaparvea ajaessaan kymmeniä metrejä, usein tuloksetta.
Jos onkija sattuu ahvenkarille silloin kun kalat eivät syö, hän voi kiihottaa niiden syöntihalua esimerkiksi soutamalla hyvin hitaasti karin ympäri kaikki onget ulkona erilaisilla syöteillä varustettuina. Ahvenet seuraavat saattueena jäljessä ja kokoontuvat sitten yhteen parveen. Joukossa on tavallisesti yksi utelias, joka lopulta tarttuu kiinni. Syönti alkaa – ankuri pohjaan ja onget nopeasti pyyntiin.
Ahven tarvitsee noin 10 vuotta kasvaakseen kilon painoiseksi, saman ajan kuin hauki kasvaakseen 10-kiloiseksi. Kilon painoinen ahven tavallisempi koska ahven on yleisempi kala kuin hauki. Kilon ahventa pidetään suurena, mutta on niitä saatu suurempiakin. Saarijärven Pyhäjärvestä on saatu 3,6 kg:n painoinen ahven vuonna 1941.







Lyhyesti



Dosentti Hannu Vanhanen: Verenpaine ja kolesteroli kuriin elintapojen muutoksella



Paineet koholla ja huonoa kolesterolia liikaa? Tehokas keino verenpaineen ja kolesterolin hallintaan on elintapojen muutos.
Kohonnut verenpaine on merkittävin sekä kuolleisuuden että menetettyjen elinvuosien aiheuttaja. Se kuuluu sepelvaltiomotaudin aiheuttajien kärkikolmikkoon yhdessä tupakoinnin ja kohonneen kolesterolin kanssa. Lisäksi kohonnut verenpaine, erityisesti systolinen eli arkikielessä yläpaine, on aivohalvauksen keskeisin taustatekijä.
Dosentti Hannu Vanhanen peräänkuuluttaakin sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn ja hoitoon kokonaisvaltaista lähestymistä, jossa otetaan huomioon sekä koko väestön terveyden kehittyminen että yksilön terveys.
Tiedetään, että iso osa tautitapauksista tulee sille suurelle joukolle ihmisiä, joiden riskitekijätasot ovat keskiarvon molemmin puolin eikä niille, joilla riski on suurin, koska heitä on määrällisesti paljon vähemmän. Riskijakauman ääripäässä olevat esimerkiksi henkilöt, joilla jo on valtimotauti tai joilla on monta riskitekijää samanaikaisesti sekä diabeetikot hyötyvät lääkehoidosta yksilöinä enemmän, mutta heidän painoarvonsa koko väestön tasolla on vähäisempi kuin suuren enemmistön.

Elintapamuutoksilla huomattava merkitys koko väestön terveyteen

Kohonneen verenpaineen ja kolesterolin hoidossa elintapamuutokset ja lääkehoito täydentävät toisiaan. - Koko väestön terveyden näkökulmasta elintapamuutokset ovat avainasemassa. Niiden avulla verenpaineen nousua voidaan koko väestön tasolla hidastaa merkittävästi ja jopa puolittaa verenpainetaudin kehittyminen. Samalla estetään verenpaineen nousuun liittyvien haitallisten verisuonimuutosten kehittyminen, Vanhanen toteaa.

Keinot kuulostavat tutuilta: suolaa vähemmän, paino kuriin, tupakka pois, alkoholia kohtuullisesti ja liikuntaa säännöllisesti.





Tuoreimmat ohjeemme
(lisätty sivuillemme 26.9.2008)





Savuporoa vuohenjuustomoussea punajuuren kanssa

Juhlava silakkavuoka

Kalapatee










Muutoksia verkkosivuillamme.

Olemme tehneet verkkosivuillemme seuraavat muutokset:
- avanneet kaikille sukuun ja rotuun tai käyttäjätunnuksiin katsomatta kaikki niin kalaruoka- kuin muutkin ruokaohjeet
- Kalaruokaverkkoon liittyneille pitääkseen verkkotunnukset voimassa olemme määrittäneet vuoden 2008 loppuun kannatusmaksuksi 5,60 e

Tästä eteenpäin tiedotteita lähetetään vain parittomien viikkojen perjantaisin koska kotitarvekalastus ja muu mökkitouhu vie aikaa.



takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475394
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net