Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin




Tuorein tiedote on kaikkien luettavissa ennen uutta, jonka jälkeen ne avautuvat vain verkkotunnusten haltijoille.



Sertifioitu kala tulossa Suomeen




Kestävästi tuotettu, MSC-sertifioitu kala alkaa vähitellen yleistyä Suomessa. MSC-sertifikaatti takaa, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla eikä kalastus vaaranna kalakantoja. Monet maailman kalakannat ovat romahtaneet ylikalastuksen ja luonnonvarojen kestämättömän käytön takia. Sertifikaatilla pyritään vähentämään näitä ongelmia ja edistämään kestävää kalastusta.

MSC-sertifikaatin voi saada vain kalakanta, jonka tila on riittävän hyvä. Näin kalastuksella verotetaan ainoastaan kalakannan luonnollista kasvua eikä se vaaranna kalapopulaation tai mahdollisesti sivusaaliiksi joutuvien muiden lajien elinvoimaisuutta. MSC:n perusperiaatteisiin kuuluu myös kalavesien hoitoon liittyviä vaatimuksia. Sertifioitua kala- tai äyriäiskantaa, kalavesien tilaa ja pyynnin kestävyyttä seurataan toistuvasti. Sertifikaatin käyttöoikeus myönnetään aina määräajaksi ja voidaan ottaa pois olosuhteiden niin vaatiessa. Sertifiointijärjestelmää ylläpitää Marine Stewardship Council (MSC), joka on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio.

"Kalalla ei ole ollut alkuperämerkintää kuten esimerkiksi lihalla, joten kuluttajan pöytään voi tämän tietämättä helposti päätyä laittomasti pyydettyä kalaa. MSC-sertifikaatti takaa, että kala ei ole peräisin uhanalaisesta tai ylikalastetusta populaatiosta tai laittomasti pyydettyä", sanoo meriasiantuntija Sampsa Vilhunen WWF:stä.

Muualla Euroopassa MSC-sertifioitu kala on jo arkipäivää. Esimerkiksi naapurimaassa Ruotsissa on saatavilla noin sata MSC-tuotetta, joihin kuuluu myös ruotsalainen sertifioitu kuha. Yhteensä koko maailman kaupoissa ja ravintoloissa on myynnissä jo yli 2000 MSC-tuotetta. Eri maissa saatavilla olevat tuotteet löytyvät TÄSTÄ osoitteesta.

Tästä linkistä pääsette suoraan sivuille jossa on suomalaiset sertifikoidut kalat ja kalatuotteet.
"Kala on terveellistä ja proteiinipitoista ruokaa, mutta valitettavasti sertifioitua kalaa ei riitä vielä kaikkien lautaselle. Merenelävien kulutusta pitäisikin vähentää hetkellisesti, kunnes kaikki lajit ja populaatiot saadaan kestävän kalastuksen piiriin. Tällä hetkellä ylikalastus rasittaa kalakantoja, kun kala pyydetään ennen kuin se ehtii lisääntyä", Vilhunen kertoo.

WWF suosittelee ruokapöytään ensisijaisesti kotimaista kalaa, joka on Itämeren villiä lohta lukuun ottamatta pääosin kestävästi tuotettu, sekä ulkomaisista tuotteista MSC-sertifioitua kalaa. Suomessa MSC-kalaa on saatavilla tällä hetkellä pakasteena mm. kalapuikkoina ja fileenä. Joulukuussa markkinoille tulee kaksi MSC-tonnikalasäilykettä, joiden kala on pyydystetty maailman ensimmäisestä MSC-sertifioidusta tonnikalapopulaatiosta.






Joulu





Suomalainen joulu on tehty rakkaudesta, hellyydestä, yhdessäolosta ja perinteistä. Pyhien aikana panostetaan herkutteluun, ja pöydän ääressä vietetään perheen tai ystävien kesken paljon aikaa.
Pöytään katetaan perinteisiä ruokia ja ruokapöydässä viihdytään pitkään. Jouluna saa syödä yölläkin. Eikä kaikkea tarvitse kerralla tarjota vaan ruokia voi jakaa eri päiville.
Tämä joulukattaus suurenee napsauttamalla sitä.





Tuoreimmat reseptit





Keittiömestari Wiljam Pyy muistelee II

Katajanokan kasino, Helsinki avattiin kun Särkkä, Helsinki meni syksyn tullen kiinni. Pikkujouluja riitti monta viikkoa ja lounaspöytää, päivällistä ja iltatilauksia oli joka päivälle. Keitä kymmenen kinkkua illaksi, kokoa voileipäpöytää, riitti laatikoiden tuhraamista että kastikkeita lipeäkalalle
ja kinkulle. Minulle tuleva kalkkuna pitää sitten olla mureaa, niuhotti pikkudirika. Teki mieli sanoa että tule viikoksi duuniin niin tiedät mureuden omissa jalkapohjissa.

Jouluiset silakkapihvit

Kuorrutettua lipeäkalaa

Harmaasuolattua kinkkua maustemarinadissa

Sillitikut

Lisää joulu- ja muita ruokia, olkaa hyvä!

Reinin liha, Hakaniemen halli, Helsinki on jokaisen kulinaristin unelma. Valikoima on monipuolinen ja palvelu pelaa.

Joulukinkku Reinin lihan tapaan

Kalkkuna Reinin lihan tapaan

Kananpoikaa viinissä

Salviabroileri

Salvia-sitruunamaksa

Liekitetyt munuaiset sinappi-kermakastikkeessa

Keitetty kieli

Kazakstanilainen pata

Feta-juustokaalilaatikko

Karitsa-rosmariinipaisti

Kananpojan kevyet fileeviipaleet


Karitsan kyljysrivi vihreällä kuorrutuksella sekä fenkoligratiini

Karitsan kyljysrivi vihreällä kuorrutuksella ja fenkoligratiini-annoksen seuraksi kelpaa vain ihana viini, ja mikä olisi sopivampi kuin mainetta niittänyt Châteauneuf-du-Pape. Vignobles Brunier omistaa tarhoja Châteauneuf-du-Pape’ssa, Gigondas’ssa ja Vin de Pays’n alueella. Domaine La Roquète Châteauneuf-du-Pape on Vignobles Brunier –uutuusviini, joka löytyy nyt Alkosta.

Domaine La Roquète Châteauneuf-du-Pape
Alkon tuotenumero 478167, hinta € 34,70.

Tilan rypäleet viljellään kolmella eri alueella, kivisellä Plateau du Pielong (50 %), La Roquètessa ja Colombis´ssa (30 %) ja (20 %) viljellään hiekkaisella Pignan alueella. 25 hehtaarin alueella viljellään Grenache Noir (70 %), Syrah (20 %) ja Mourvedre (10 %) -rypäleitä. Taimien keski-ikä on 38 vuotta. Vignobles Brunier viljelee Lutte Raisonée -menetelmän mukaan. He käyttävät kemikaaleja viljelyssä, mutta yrittävät käyttää niitä harvemmin ja vähemmän aggressiivisesti. Kemikaaleja käytetään vain tarvittaessa, ei rutiininomaisesti.
Rypäleet poimitaan käsin ja ne käyvät läpi tiukan kaksinkertaisen lajittelun. Seuraavaksi rypäleet puristetaan hellävaraisesti, rangat poistetaan osittain ja sen jälkeen alkaa 15–20 päivää kestävä perinteinen käyminen lämpökontrolloiduissa ruostumattomissa terästankeissa. Puristus tehdään pneumaattisessa puristimessa, joka on hellävarainen, ja sen jälkeen tapahtuu vielä malolkaktinen käyminen.
Viini säilytetään ensin 9 kuukautta betonisäiliössä, minkä jälkeen se siirretään 8–10 kuukauden ajaksi vuosikerrasta riippuen 50–70 hehtolitran kokoiseen tammitynnyriin. Tämän jälkeen viini pullotetaan ilman suodatusta.
Domaine La Roquète Châteauneuf-du-Pape on täyteläinen ja pehmeä punaviini. Viinissä on aromeja tummista ja punaisista marjoista, punaisia kirsikoita ja vivahde orvokkia. Hento mausteisuus on myös tunnistettavissa. Tanniinit ovat pehmeitä ja pyöreitä. Siitä jää hienostunut sekä lämmin jälkimaku.
Viini on valmis juotavaksi, mutta sitä voi säilyttää yli 10 vuotta. Dekantointi voisi olla eduksi, koska viini avautuisi nopeammin. Tarjoilulämpötila 17 astetta.

Hyvää omatoimista Joulua!










Muutoksia verkkosivuillamme.


Tulevaisuudessa:
- Jos jotain jouluruokiin liittyvää tiedotettavaa on, kerromme siitä vielä ennen joulua. Muuten seuraava tiedotteemme liittyy illanistujaisnautiskeluun ja tiedote julkaistaan poikkeuksellisesti 29.12. (tiedote nro 252 tai 253 tänä vuonna)
- voidaksemme ylläpitää kotisivujamme ja päivittää niitä, olemme päättäneet (Pyy, Nikkilä, Silvennoinen, Karjalainen) Kalaruokaverkon tukimaksuksi € 9,60, voimassa ensi vuoden loppuun
- seuraavassa tiedotteessa julkistamme tammikuusta toukokuuhun julkaistavien tiedotteiden pääteemat




takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2476340
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net