Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 218 Onko kalaruuan ystävän syytä laihduttaa?   • Nro 219 Vajaasti hyödynnetty kala (roskakala)   • Nro 220 Lisääntyykö kirjolohi Suomessa?   • Nro 221 Kuka Suomessa kalastaa?   • Nro 222 Löydä elämäsi merkki   • Nro 223 Kuinka me suomalaiset jaksamme?   • Nro 224 Kansallinen häpeä   • Nro 225 Leipä, ravintomme kivijalka   • Nro 226 Maidossa 80 % kalsiumia   • Nro 227  Valkosipuliuute ja terveys   • Nro 228 Viljelty ruokasieni   • Nro 229 Oluiden aatelinen, Sininen   • Nro 230 Espanjassako vain tapaksia?   • Nro 231 Gastro 2008   • Nro 232 Kalastusrajoitus saimaannorpan puolesta   • Nro 233 Hauen kutu kiihkeimmillään   • Nro 234 Ahven kutee, grillit lämpenevät   • Nro 235 Kesäkalastus alkanut nihkeästi   • Nro 236 Kalajauhossa valkuaista 55-60 prosenttia   • Nro 237 Kalasta ruokaa-kurssi alkaa   • Nro 238 Kalastusterapiaa   • Nro 239 Lähiruoka on suomalaista   • Nro 240 Viisi maukasta juhannuskalareseptiä   • Nro 241 Helppo   • Nro 242 Ruoka entistä kalliimpaa   • Nro 243 Olemme ahkeria kierrättäjiä   • Nro 244 Muistutus lähiruoasta   • Nro 245 Hapero on mieto sieni   • Nro 246 Ahven parhaimmillaan   • Nro 247 Pakastetut elintarvikkeet   • Nro 248 Muikun mäti, kaivattu kaviaarimme   • Nro 249 Lipeäkalakausi alkoi Pyhäinpäivästä   • Nro 250 Kotimaisen maidon tulevaisuus   • Nro 251 Muhkea jouluruokapaketti-jokaiselle jotakin   • Nro 252 Taatto läksi, läksi innoissaan...   • Nro 253 Uusi vuosi, uudet reseptit 

Tiedätkö, mistä joulukuusesi tulee?




Tuorein tiedote on kaikkien luettavissa ennen uutta, jonka jälkeen ne avautuvat vain verkkotunnusten haltijoille.



Ekoilu yltää jopa joulukuusen hankintaan




Suomalaiset ovat yhä tarkempia ekologisesta jalanjäljestään ja siksi me valitsemme kotiimme kaikkein mieluiten kotimaisen kuusen. Kotimaisen joulukuusen hankkiminen on ekoteko, sillä suomalaisten metsien hyvä ja kestävä hoito voidaan todistaa metsäsertifioinnilla.

Kuuset suurenevat napsauttamalla kuvaa.

Suomalaiset kantavat joka joulu noin puolitoista miljoonaa kuusta koristamaan sekä koteja että julkisia tiloja. Vaikka arviolta vielä noin 600 000 - 700 000 kuusta haetaan omasta metsästä, kuusi hankitaan yhä useammin ostettuna. Se, mistä kuusi on peräisin, on myös ekologinen kannanotto.


Valtaosa suomalaisista metsistä on sertifioitu, mikä takaa kotimaisen kuusen ekologisuuden. Metsäsertifioinnilla pystytään nimittäin osoittamaan, että metsiä hoidetaan ja käytetään kestävällä ja hyvällä tavalla. Viljeltyjen tuontikuusien osalta metsänhoidon laatu voi olla epävarmaa. Jos kuitenkin haluaa ostaa ulkomaisen puun, kannattaa kysyä myyjältä lisätietoa sen alkuperästä ja mahdollisesta sertifioinnista.

Metsäsertifioinnin tavoitteena on edistää ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää metsätaloutta. Sertifikaatin saaminen edellyttää riippumattoman osapuolen todistusta siitä, että metsien hoito vastaa asetettuja standardeja, jotka voivat käytännössä liittyä esimerkiksi taimikonhoitoon tai vesistöjen suojeluun. Myös puun alkuperä pitää voida todistaa kuljetuksen ja tuotannon eri vaiheissa.


Joulukuusi on usein kymmenvuotias

Joulukuusia kasvatetaan myyntiin ympäri Suomen yhteensä noin viidensadan metsänomistajan ja maanviljelijän mailla. Kotioloihin sopivan kokoinen eli noin parimetrinen kuusi tarvitsee 10 - 12 vuotta aikaa kasvaakseen ennen kuin se päätyy osaksi joulunviettoa. Kun kuusta kasvatetaan tarkoituksella joulukäyttöön, sen kasvua jarrutetaan leikkaamalla, jotta puusta kasvaisi mahdollisimman tuuhea. Vapaasti kasvava puu sen sijaan saattaa yltää joulupuun mittoihin jo alle kymmenessä vuodessa. Kuusten laatu taataan säännöillä. Joulukuusen saa kaataa ja siirtää tukkuvarastoon noin neljä viikkoa ennen joulua, kunhan sitä säilyttää oikeanlaisissa oloissa. Kuusia ei saa varastoida liian lämpimään paikkaan eikä niitä saa altistaa vuorotellen jäätymiselle ja sulamiselle. Ne pitää myös suojata tuulelta ja sateelta.

Kun kuusen tuo kotiin pakkassäässä, on tärkeää antaa sen sulaa hitaasti, jotta neulaset ja runko sulavat samaa tahtia. Jos neulaset sulavat ensimmäisinä, ne varisevat helposti koska eivät saa vettä jäätyneen rungon kautta.

Kuusien vähittäismyynti käynnistyy yleensä viikkoa ennen jouluaattoa. Tänä vuonna suurin myynti tehdään aattoa edeltävänä lauantaina.



Näin hoidat joulukuusta oikein

  • ulkoa pakkasesta tuotu kuusi säilyttää neulasensa, kun sen annetaan sulaa hitaasti.
  • viileä autotalli tai varasto, jossa lämpötila on vähän plussan puolella, on hyvä sulamispaikka. Jos varastotilaa ei ole käytettävissä, kuusen voi myös viedä kylpyhuoneeseen ja suihkutella sitä viileällä vedellä, jotta se ei sula liian nopeasti
  • ennen kuin kuusi laitetaan kuusenjalkaan, sille kannattaa sahata uusi imupinta, jotta leikkauspintaan kerääntynyt pihka ei estä puun vedensaantia
  • kuusella pitää olla koko ajan vettä, ja ensimmäisinä päivinä sisällä se saattaa tarvita vettä jopa monta litraa. Kasvatettu kuusi on usein janoisempi kuin vapaasti kasvanut puu, sillä siinä on enemmän neulasia
  • kun joulu on ohi ja on aika viedä kuusi ulos, neulasten varistelun pitkin kotia voi välttää katkomalla oksat oksasaksilla ja viemällä ne ulos pussissa. Puu on biojätettä, ja monilla alueilla joulukuusille on usein järjestetty erillinen nouto joulun jälkeen










Joulu





Suomalainen joulu on tehty rakkaudesta, hellyydestä, yhdessäolosta ja perinteistä. Pyhien aikana panostetaan herkutteluun, ja pöydän ääressä vietetään perheen tai ystävien kesken paljon aikaa.
Pöytään katetaan perinteisiä ruokia ja ruokapöydässä viihdytään pitkään. Jouluna saa syödä yölläkin. Eikä kaikkea tarvitse kerralla tarjota vaan ruokia voi jakaa eri päiville.

Tämä joulukattaus suurenee napsauttamalla sitä.

Satunnainen Helsingissä kävijä
Olemme varanneet ensi vuonna (helmikuun 15. alkaen) Helsingissä työn, kulttuurin tai muun syyn vuoksi kävijöille majoitustilaa. Edullisempana vaihtoehtona hotellille. Veloitamme keskeisellä paikalla Töölössä, kävelymatkan päässä ydinkeskustasta 50,00 e/vuorokausi tai 330,00 e/viikko. Tilana on käytettävissä talousastioineen ja liinavaatteineen yksiö, johon voi majoittua kolme henkilöä, jolloin vuorokausihinnaksi muodostuu noin 17 euroa/vuorokausi/henkilö. Muuna aikana tila toimii yhdistyksemme kokouspaikkana ja toimistona. Kiinnostaako? Tiedostelut ja varaukset voit tehdä tästä linkistä

Tiedustelu ja varaukset>





Tuoreimmat reseptit




Tässä vielä joitakin jouluisia ohjeita.

Punainen glögi (12 henkilölle)

Vaalea glögi(12 henkilölle)

Maustesilli

Sherry-silli

Inkivääri-omenasilli

Mutkaton savukalasalaatti"










Vuosi 2009.


Tulevaisuudessa:
- voidaksemme ylläpitää kotisivujamme ja päivittää niitä, olemme päättäneet (Pyy, Nikkilä, Silvennoinen, Karjalainen) Kalaruokaverkon tukimaksuksi € 9,60, voimassa ensi vuoden loppuun
-seuraavan tiedotteemme julkaisemme 30.12.
-ensi vuoden tiedotteiden teemoja emme tähän voi vahvistaa (kevätkutuiset kalat ovat etusijalla), mutta aikataulu 1.1 - 31.5.2009 on seuraava:
5.1. - 20.1. - 3.2. - 17.2. - 3.3. - 17.3. - 7.4. - 21.4. - 5.5. - 19.5.
Muistutamme tuoreimmista ohjeista. Ne saat suoraan sähköpostiisi.




takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2455520
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net