Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 254 Älä kailota-kampanja, Keliakia   • Nro 255 Ilmastonmuutos ja kalat   • Nro 256 Kala nimeltä ankerias   • Nro 257 Kala nimeltä made   • Nro 258 Kala nimeltä silakka   • Nro 259 (extra) Porvoon valtiopäivät vuonna 1809   • Nro 259 Kala nimeltä turska   • Nro 260 Hauki on kala   • Nro 261 Itämeri, meidän meri   • Nro 262 Rautanaula kaurapuurossa   • Nro 263  Ahven on kuin Paavo   • Nro 264 Ehjä kala on särki   • Nro 265 Grillaus I   • Nro 266 Keveitä juhannusruokia   • Nro 267 Herkullista heinäkuuta 1/2   • Nro 268 Herkullista heinäkuuta 2/2   • Nro 269 Sadonkorjuun aika lähestyy   • Nro 270 Arvaa ellet tiedä, mahtavat palkinnot   • Nro 271 Lohi vs lenkkimakkara   • Nro 272 Mustekala auton katolla   • Nro 273 Entistä ehompi tarjous   • Nro 274 Pyyn valmistusohjeet   • Nro 275 Saulisiika vaikuttaa Arkadianmäellä   • Nro 276 Taattoin pikku katiska   • Nro 277 Ennen joulua   • Nro 280 Hyvää uutta kalaruokavuotta 

Made – tuo kylmän veden limanuljaska



Tuorein tiedote on kaikkien vapaasti luettavissa ja uuden tiedotteen julkaisun jälkeen aikaisempi avautuu vain verkkotunnusten haltijoille.




Made Kaikki tuntevat mateen, tuon sydäntalven kalaherkun, mutta siitä huolimatta siitä kannattaa kirjoittaa lisää. Tämä turskakalojen lahkon (Gadiformes) ja mateiden (Lotisade) heimon edustaja kutee vuoden pimeimpänä aika, jolloin sitä meillä Suomessa on myös totuttu syömään.
Made on ulkomuodoltaan tyypillinen pohjalla elävä kala. Ruumis on edestä ja keskiosasta lähes pyöreä, pyrstöönpäin mentäessä se suippenee ja sivusuunnassa litistyy. Pää sillä on leveä ja suu suuri. Yleisväriltään made on ruskeahko tai vihreänharmaa tai mustanruskea. Sen nahkasta löytyy ruskealla pohjalla olevia mustia kuvioita. Alaleuassa sillä on yksi viistoon sojottava viiksi ja suussa lukuisia pienen pieniä hampaita. Pyrstöevä on pyöreähkö, selkäeviä kaksi, joista selänpuoleinen pitempi.


Made on hanakka mädinsyöjä. On löydetty nelikiloisen mateen mahasta jopa 1,5 kg siian ja muikun mätiä. Myös kutevat pienikokoiset kalat ovat mateelle mieluista herkkua. Toki muutkin kalat syövät mätiä.

Suomen mateen levinneisyys on yhtä laaja kuin hauen. Sitä tavataan koko maan alueella Hangosta Petsamoon. Kesäaikana aikuiset mateet mököttävät syvänteiden viileässä vedessä. Syksyn tullen ne lähtevät ruuan hakuun. Ei se päivän aikana juurikaan liiku, mutta sitä liukkaammin yöllä. Talven hämärässä päivässä made liikkuu myös päiväsaikaan. Madeharalla avannosta sitä parhaiten saa helmikuun puolen välin tietämillä illansuussa kello 18 – 20 välisenä aikana.
Mateen kutu on Suomessa vuoden ensimmäinen ja tapahtuu helmikuun alkupuolella vesien kylmyydestä ja jäätilanteesta riippuen. Lounais-Suomessa on havaittu mateen joskus kutevan tammikuun lopulla. Hääseremonia tapahtuu alle 3-metrisessä, hieta-, hiekka- tai mutapohjaisessa vedessä. Kutemistapahtumaa on tutkittu suurissa akvaarioissa. Naaras houkuttelee ensin koirasta näyttämällä tälle vaaleaa, mädistä pulleaa vatsaansa. Kiihottunut koiras ui naaraan alle ja pariskunta aloittaa pyörimisen. Aktin ollessa huipussaan koiras kääntyy selälleen, jolloin mateiden vatsat ovat vastakkain. Tässä vaiheessa tapahtuu mädin ja maidin purkautuminen. Toimitus uusitaan, sillä naaras laskee mätiä vain osan kerrallaan. Hääseremoniat saattavat kestää monta tuntia.
Mateen poikaset kuoriutuvat samanaikaisesti kun jäät lähtevät. Vastakuoriutuvat poikaset ajelehtivat aallokon tuomina rantavesiin ja noin sentin kokoisina ne aloittavat eläinplanktonin syömisen. Kuukauden ikäisinä ne ovat pituudeltaan parisenttisiä ja ulkonäöltään mateen näköisiä. Mateen liha on herkullista ja vähärasvaista (0,3 – 1,0 %) ja juuri ennen kutua mädin tai maidin paino voi kalan painosta olla jopa 20 %.
Made kasvaa ensimmäisenä elinvuotenaan 10 – 12 cm ja muista lajeista poiketen se kasvaa myös talvella. Mateen kalastus rajoittuu lähes kokonaan talviaikaan ja pyydyksinä käytetään verkkoa, koukkua, pilkkiä ja katiskaa, jossain määrin myös rysää.
Tässä mateen nylkeminen






Lyhyesti



Retkieväästä sushin rakennusaineeksi - näkkileipä on nyt trendiherkku



Näkkileipä on useimmille suomalaisille tuttu purtava. Lapsena sitä on rouskutettu eväänä takapihalle tehdyillä retkillä, ja myöhemmin se on löytänyt paikkansa arkisena välipalana. Arkisuus on nyt jäämässä historiaan, sillä terveysgurujenkin arvostama näkkäri taipuu monenlaisiksi trendiherkuiksi.


Näkkileipä on ollut tuttu vieras suomalaisten ruokapöydissä jo useita vuosikymmeniä. Näkkäriä on perinteisesti pidetty arkiruokana ja sitä on ostettu kaapin perukoille hätävaraksi. Nyt se kuitenkin tekee paluuta trendiruokien joukkoon.

- Näkkileipää oli alun perin vaikea tehdä, joten se oli pitkään harvinaista ja juhlavaa herkkua. Siitä tuli kuitenkin koko kansan arkista purtavaa, kun sitä ryhdyttiin valmistamaan teollisesti, kertoo Vaasan & Vaasan Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Jenni Suvanto.

Näkkileipä on useimmille arkinen välipala, keiton kaveri tai helppo eväs töihin tai retkelle. Sillä on kuitenkin paljon muitakin käyttötapoja, joita on ryhdytty kokeilemaan myös suomalaisissa keittiöissä.
- Näkkileivästä saa myös alkupaloja, pääruokia, naposteltavia ja jälkiruokia sekä suolaisena että makeana. Se toimii esimerkiksi dippauksessa sipsien sijaan kuitupitoisena vaihtoehtona tai juustokakun pohjana, Suvanto ehdottaa.
- Näkkäri on myös sulautunut hienosti osaksi kansainvälisiä ruokatrendejä, ja sitä voi käyttää monipuolisesti lasagnen rakennusaineena pastalevyjen sijaan, tai esimerkiksi sushin rakennusaineena.

Kuitupitoista terveysruokaa


Etenkin Yhdysvalloissa näkkileipä on terveysgurujen ruokaa, ja myös meillä Suomessa on kiinnitetty huomiota sen terveellisyyteen. Näkkileipä leivotaan useimmiten täysjyväviljasta, joka sisältää vitamiinien, mineraalien ja kivennäisaineiden lisäksi paljon elimistölle tärkeää kuitua.

- Riittävä määrä kuitua on olennainen osa monipuolista ruokavaliota, sillä kuitu pitää pitkään kylläisenä, auttaa painon hallinnassa ja tasapainottaa verensokeria. Näkkileipä on hyvä valinta etenkin näin alkuvuodesta, kun monet kuntoilevat ja laihduttavat, Suvanto tuumaa.

Suosituimmissa näkkileivissä on 17-21 grammaa kuitua jokaisessa sadassa grammassa. Kuitua pitäisi suositusten mukaan saada päivittäin 25-35 grammaa, joten kaupassa kannattaa kiinnittää huomiota näkkileipäpakettien kuitumerkintöihin.

- Näkkileipä valmistetaan perinteisesti täysjyvärukiista, ja se saa lisämakua pinnalla olevista leseistä tai rouheista. Valikoima on kuitenkin lisääntynyt viime vuosina, ja näkkäriä saa myös moniviljan ja seesamin makuisena. Vuoden alusta löytyy myös sataprosenttisesta täysjyvävehnästä valmistettua näkkileipää, jossa siinäkin on kuitua 13 grammaa sadassa grammassa.


Faktaa


  1. Näkkileipä rantautui Suomeen alun perin Ruotsista, ja levisi nopeasti koko maahan.
  2. Näkkileivän tekeminen oli alussa vaikeaa, joten näkkileipä säilyi pitkään harvinaisena ja juhlavana herkkuna.
  3. Teollinen valmistaminen aloitettiin Suomessa 1900-luvun alussa, kun Vaasan Höyryleipomo perustettiin vuonna 1904.
  4. Vaasan & Vaasan Oy on valmistanut näkkileipää jo yli sata vuotta. Maailman toiseksi suurin näkkileipätehdas sijaitsee Kotkassa, jossa leipää tehdään sekä kotimaan markkinoille että vientiin.
  5. Tänä päivänä suositut näkkileivät ovat kuuluneet suomalaisten ruokapöytiin vuosikymmeniä: maitonäkkiä on syöty jo 50 vuotta, ja pienet pyöreät täyttävät tänä vuonna 25 vuotta.





Tuoreimmat reseptit




Kenraalin kalamureke

Herkkusienilohta ja pinaattia

Vuorineuvoksen sipulikeittoa ahvenista"

Lohimunakas a`la kaupparatsu Lehikäinen"

Salaatti Italienne"

Häränkääryleitä Eshry"

Kotisuklaan valmistus

Tässä 23 erilaista madeohjetta










Vuosi 2009.



Voidaksemme ylläpitää kotisivujamme ja päivittää niitä, olemme päättäneet (Pyy, Nikkilä, Silvennoinen, Karjalainen) Kalaruokaverkon tukimaksuksi € 9,60, voimassa ensi vuoden loppuun
-seuraavan tiedotteemme julkaisemme 3.3.
-ensi vuoden tiedotteiden teemoja emme tähän voi vahvistaa (kevätkutuiset kalat ovat etusijalla), mutta aikataulu 1.1 - 31.5.2009 on seuraava:
3.3. - 17.3. - 7.4. - 21.4. - 5.5. - 19.5.
Muistutamme tuoreimmista ohjeista. Ne saat suoraan sähköpostiisi.




takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2406541
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net