Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 254 Älä kailota-kampanja, Keliakia   • Nro 255 Ilmastonmuutos ja kalat   • Nro 256 Kala nimeltä ankerias   • Nro 257 Kala nimeltä made   • Nro 258 Kala nimeltä silakka   • Nro 259 (extra) Porvoon valtiopäivät vuonna 1809   • Nro 259 Kala nimeltä turska   • Nro 260 Hauki on kala   • Nro 261 Itämeri, meidän meri   • Nro 262 Rautanaula kaurapuurossa   • Nro 263  Ahven on kuin Paavo   • Nro 264 Ehjä kala on särki   • Nro 265 Grillaus I   • Nro 266 Keveitä juhannusruokia   • Nro 267 Herkullista heinäkuuta 1/2   • Nro 268 Herkullista heinäkuuta 2/2   • Nro 269 Sadonkorjuun aika lähestyy   • Nro 270 Arvaa ellet tiedä, mahtavat palkinnot   • Nro 271 Lohi vs lenkkimakkara   • Nro 272 Mustekala auton katolla   • Nro 273 Entistä ehompi tarjous   • Nro 274 Pyyn valmistusohjeet   • Nro 275 Saulisiika vaikuttaa Arkadianmäellä   • Nro 276 Taattoin pikku katiska   • Nro 277 Ennen joulua   • Nro 280 Hyvää uutta kalaruokavuotta 

Silakka - tärkeimpiä ruokakalojamme



Tuorein tiedote on kaikkien vapaasti luettavissa ja uuden tiedotteen julkaisun jälkeen aikaisempi avautuu vain verkkotunnusten haltijoille.




Silakka Tässä tietoa on silakasta aikaisemmin kotisivuillamme.

Tässä silakkatietoutta lisää:
Silakka on tärkeä suomalainen ruokakala ja kaikille tuttu, mutta siitä kannattaa kirjoittaa lisää. Haemme tähän uutta näkökulmaa ja tietoa, jota kaikilla kalaruoan ystävillä ei ehkä ole. Silakka vai silli, kumpi oli ensin, siinäpä kysymys.
Silakka ja silli ovat kylmien vesien kaloja. Silli on levinnyt Atlantin pohjoisosiin kun silakan koti on niukkasuolaisempi Itämeri. Poikaset viihtyvät matalissa rantavesissä, mutta vesien lämmetessä sen kaihtaa niitä. Se on kylmien vesien kala. Silakka kutee varhaiskeväästä loppusyksyyn ja ne yleisesti jaetaankin kevät- ja syyskutuisiin silakoihin. Syyskutuisia väitetään olevan muutaman prosentin verran koko silakkakannasta.


Silakka syö muiden kalojen tapaan eniten lämpimänä vuodenaikana, ja 15-sentisten silakoiden mieluista ravintoa eläinplanktonin lisäksi ovat kalanpoikaset ja katkat. Pohjoisella Itämerellä silakka saattaa syödä jopa 70 % eläinplanktonista.

2-3 vuotias silakka on sukukypsä ja se on silloin 11 – 16 sentin pituinen. Veden lämpötila on silloin noin +5-astetta. Kutusyvyys on tuolloin 1 – 8 metriä, mutta meriveden lämmetessä lisääntyminen voi siirtyä jopa yli 20 metrin syvyyteen. Silakka kutee mielellään kiviselle, sorapitoiselle pohjalle jossa kasvaa levää. Olennaista mädin kehittymiselle on veden virtaus, joka takaa mätimunien kehittymisen. Veden happipitoisuudella on myös suuri merkitys. Munat ovat halkaisijaltaan 1,2 – 1,4 mm ja niitä on naaraskalassa 10 000 kappaletta. Aikaisemmin mainitusta mateesta poiketen silakka kutee parvissa, jolloin varsinaista kalakohtaista kontaktia ei synny. Vastakuoriutunut silakkalapsi on 5 – 7 mm mittainen, eikä se muistuta vielä täyskasvuista silakkaa. Kuoriuduttuaan se nousee pinnan läheisyyteen, jonka jälkeen se laskeutuu siihen syvyyteen, missä sitä valon määrä miellyttää eniten.

Silakka on sillin Itämeressä elävä alalaji, joka on koko Itämeren alueella meille suomalaisille tuttu. Tyynenmeren pohjoisosissa eläväää silliä on monia alalajeja, joista jotkut ovat suuria, mutta vastaavasti Vienanmeren silli jää silakkaakin pienemmäksi. Silakan erottaa sillistä sen rasvaprosentti, jonka mukaan sillinä pidetään silakkaa sen rasvaprosentin ylittäessä 10 %. Kaupan tiskeillä on joskus myyty norjalaista silakkaa. Informaatio on biologisesti virheellinen, koska silakka tarkoittaa vain Itämerestä pyydettyä silakkaa.






Lyhyesti



Suomen Kuluttajaliitto julkaisi sivuston lapsiin kohdistuvasta elintarvikemarkkinoinnista




Kansainvälisen kuluttajanoikeuksien päivän tapahtumana Suomen Kuluttajaliitto julkaisi maanantaina 16.3. lapsiin kohdistuvaa elintarvikemainontaa koskevan internet -sivuston. Sen tarkoituksena on nostaa keskusteluun lapsille suunnattu epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi. Sivusto on myös Suomen Kuluttajaliiton kannanotto. Laaja sivusto on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet lasten terveydestä.

Sivuilla on videoituja haastatteluja asiantuntijoilta. Lapsille suunnattua markkinointia kommentoivat Terveyden ja hyvinvointilaitoksen pääjohtaja Pekka Puska, Kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula, kansanedustaja Sari Sarkomaa ja sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva. Myös lapset ja nuoret kommentoivat elintarvikkeita ja niiden markkinointia. Sivustolta löytyy lisäksi tuotevertailuja ja ohjeita hyvien tuotteiden valintaan sekä tiivistelmiä lainsäädännöstä, suosituksista ja tutkimuksista.

Yhä useampi lapsi ja nuori on ylipainoinen tai lihava. Yksi tekijä lasten lihomisessa on epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi. Lapsille suunnattu markkinointi on mittava
ongelma maailmanlaajuisesti. Suomessa asiaan on kiinnitettävä enemmän huomiota, sillä lapset ja nuoret lihovat edelleen.


Uhkakuvana on, että epäterveellisten tuotteiden markkinointi lisääntyy. Tällä hetkellä energiatiheitä, rasvaisia, suolaisia ja sokerisia tuotteita mainostetaan voimakkaasti lasten elinympäristössä.

Tässä meille kaikille linkki Suomen kuluttajaliiton sivuille.






Kalaruokaverkon alasivuille lisätty kommentti kalan savustuksesta savustuspussissa.






Tuoreimmat reseptilinkit
(lisätty sivuille 17.4.2009)
Oikealla lohikeiton valmistuksesta kuvakollaasi





Lohiterriini

Tonnikalasäilykepihvi

Lohikeitto kirkkaassa liemessä

Silakkakukkko

Lohikastike pastalle





















Vuosi 2009.



Voidaksemme ylläpitää kotisivujamme ja päivittää niitä, olemme päättäneet (Pyy, Nikkilä, Silvennoinen, Karjalainen) Kalaruokaverkon tukimaksuksi € 9,60, voimassa kuluvan vuoden (2009) loppuun
-seuraavan tiedotteemme julkaisemme 31.3.
-ensi vuoden tiedotteiden teemoja emme tähän voi vahvistaa (kevätkutuiset kalat ovat etusijalla), mutta aikataulu 1.1 - 31.5.2009 on seuraava:
31.3 - 7.4. - 21.4. - 5.5. - 19.5.
Muistutamme tuoreimmista ohjeista. Ne saat suoraan sähköpostiisi.

Tulossa:
31.3. Kala nimeltä hauki
7.4 Itämeren myrkkyjen kulkeutuminen ravintoketjuun.




takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2394368
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net