Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 254 Älä kailota-kampanja, Keliakia   • Nro 255 Ilmastonmuutos ja kalat   • Nro 256 Kala nimeltä ankerias   • Nro 257 Kala nimeltä made   • Nro 258 Kala nimeltä silakka   • Nro 259 (extra) Porvoon valtiopäivät vuonna 1809   • Nro 259 Kala nimeltä turska   • Nro 260 Hauki on kala   • Nro 261 Itämeri, meidän meri   • Nro 262 Rautanaula kaurapuurossa   • Nro 263  Ahven on kuin Paavo   • Nro 264 Ehjä kala on särki   • Nro 265 Grillaus I   • Nro 266 Keveitä juhannusruokia   • Nro 267 Herkullista heinäkuuta 1/2   • Nro 268 Herkullista heinäkuuta 2/2   • Nro 269 Sadonkorjuun aika lähestyy   • Nro 270 Arvaa ellet tiedä, mahtavat palkinnot   • Nro 271 Lohi vs lenkkimakkara   • Nro 272 Mustekala auton katolla   • Nro 273 Entistä ehompi tarjous   • Nro 274 Pyyn valmistusohjeet   • Nro 275 Saulisiika vaikuttaa Arkadianmäellä   • Nro 276 Taattoin pikku katiska   • Nro 277 Ennen joulua   • Nro 280 Hyvää uutta kalaruokavuotta 

Turska on kapakalan raaka-aine



Tuorein tiedote on kaikkien vapaasti luettavissa ja uuden tiedotteen julkaisun jälkeen aikaisempi avautuu vain verkkotunnusten haltijoille.
Tämä tiedote on auttamattomasti myöhässä johtuen ankarasta flunssaepidemiasta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.




Turska on kapakala, jota meillä nautitaan jouluntienoilla lipeäkalana












Tuore turska on meille suomalaisille vieras ja syy lienee se, että sitä ei juuri esiinny lähivesissämme itämerellä. Suomella on EU:n kiintiöt turskalle ja tiedossani on, että sitä jossain mittakaavassa kalastetaan Gotlannin eteläpuolisilta vesiltä, mutta saaliit viedään maihin jonnekin Karlskronan satamiin. Tuoretta turskaa on saatavilla hyvinvarustetuilta kalatiskeiltä tai kauppahalleista ja se on nahattomana fileenä oivallista leivitettynä ja voissa paistettuna. On valmistusohje olemassa, jossa turskafilee on vuorattu pekoniin ja haudutettu kypsäksi joko uunissa tai paistinpannulla.


Turska kutee pitkällä aikavälillä keväällä. Se ei ole tarkka ajankohdasta maalis- kesäkuun välisestä ajasta, ja on pyydyksiin jäänyt syyskuussakin turskia, joista on valunut mätiä ja maitia. Turska kutee pareittain. Ne kokoontuvat suuriksi parveiksi kutualueille, joilla koiraat valitsevat kutemiskaverikseen naarasturskan. Parin löydyttyä kalat uivat vatsat vastakkain kohti pintaa ja hedelmöittyminen tapahtuu kutureviirin yläpuolella. Turskan mätimunat ovat kooltaan pieniä, itämeressä 1,4 – 2,0 millimetriä ja pohjanmeressä 1,2 – 1,6 millimetriä. Yhdessä turskassa voi mätimunia olla kalan koosta riippuen 150 000 – 3 500 000. Mäti kehittyy parhaiten 3 – 6-asteisessa vedessä ja 5-asteisessa vedessä poikaset kuoriutuvat 18 vuorokaudessa. Tällöin ne ovat noin 4 millimetrin kokoisia.
Tähän tiedotteeseen emme kirjoita enempää turskasta, koska kalasta on tyhjentävää tietoa kotisivujemme turska osiossa.
Lue lisää


Turskan suurimmat esiintymisalueet ovat Atlantin pohjoisosassa, Vienanmeri ja Barentsinmeri. On turskaa tavattu idässä Novaja Zemljan tienoillakin ja Itämeren lahtiin, sen eteläosiin turska nousee kutemaan.
Tässä linkkivinkki kotisivuillemme josta löytyy
lipeäkalan valmistusohje






Wiljam Pyy muistelee




Katajanokan kasino, Helsinki


Kasinolla riitti vilskettä ja henkilökuntaa piti olla riittävästi. Jostakin syystä keittiöhenkilökunnasta oli suurin osa karjalaisperäisiä. Keittiöpäällikkönä toimi Wiljam Pyy, pääkylmäkkönä rouva Varis, keittiöapulaisena neiti Kiuru, viinurina O. Varis ja vahtimestarina herra Hiiri. Lisää väkeä tarvittiin, tarvittiin kokki ja laitoin ilmoituksen lehteen. Hakijoita siunaantui vain yksi, nimeltään Käki.
Silloin Kasinon johtaja hermostui ja totesi:”Eiköhän tämä eläintarha jo riitä!” Kun ei muita ollut tarjolla palkkasin Käen töihin.

Sarjassamme ”Kalatiskien parhaita” Kalaherkku Nygren, Tampere, kauppahalli

Kalaruokaverkossa uutta

Kotimaista koriin – herkkuja pöytään (MTK)

Kasvatetulle kalalle WWF puuhaa sertifikaattia

Siivouksen abc (Vileda)





Tuoreimmat reseptit






Hyvän tuntuinen valkoviini



Leo Salosen herkkutattikeitto






Kirjolohta valkoviinissä







Katkarapu-kalamureke





Vasikan entrecôte lohkoperunoiden ja sipuli-crème fraîchen kanssa

Lohipasta



Lindströminpihvit

Graavilohisushit

Jogurttikastikkeita (3 erilaista)










Vuosi 2009.



Voidaksemme ylläpitää kotisivujamme ja päivittää niitä, olemme päättäneet (Pyy, Nikkilä, Silvennoinen, Karjalainen) Kalaruokaverkon tukimaksuksi € 9,60, voimassa ensi vuoden loppuun
-seuraavan tiedotteemme julkaisemme 17.3.(silakka)
-ensi vuoden tiedotteiden teemoja emme tähän voi vahvistaa (kevätkutuiset kalat ovat etusijalla), mutta aikataulu 1.1 - 31.5.2009 on seuraava:
17.3. - 7.4. - 21.4. - 5.5. - 19.5.
Muistutamme tuoreimmista ohjeista. Ne saat suoraan sähköpostiisi.




takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2394354
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net