Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 254 Älä kailota-kampanja, Keliakia   • Nro 255 Ilmastonmuutos ja kalat   • Nro 256 Kala nimeltä ankerias   • Nro 257 Kala nimeltä made   • Nro 258 Kala nimeltä silakka   • Nro 259 (extra) Porvoon valtiopäivät vuonna 1809   • Nro 259 Kala nimeltä turska   • Nro 260 Hauki on kala   • Nro 261 Itämeri, meidän meri   • Nro 262 Rautanaula kaurapuurossa   • Nro 263  Ahven on kuin Paavo   • Nro 264 Ehjä kala on särki   • Nro 265 Grillaus I   • Nro 266 Keveitä juhannusruokia   • Nro 267 Herkullista heinäkuuta 1/2   • Nro 268 Herkullista heinäkuuta 2/2   • Nro 269 Sadonkorjuun aika lähestyy   • Nro 270 Arvaa ellet tiedä, mahtavat palkinnot   • Nro 271 Lohi vs lenkkimakkara   • Nro 272 Mustekala auton katolla   • Nro 273 Entistä ehompi tarjous   • Nro 274 Pyyn valmistusohjeet   • Nro 275 Saulisiika vaikuttaa Arkadianmäellä   • Nro 276 Taattoin pikku katiska   • Nro 277 Ennen joulua   • Nro 280 Hyvää uutta kalaruokavuotta 

Hauki on Ahvenanmaan maakuntakala



Tuorein tiedote on kaikkien vapaasti luettavissa ja uuden tiedotteen julkaisun jälkeen aikaisempi avautuu vain verkkotunnusten haltijoille.




Hauki on laajalle levinnyt, suurisuinen petokala. Sitä esiintyy koko maapallon pohjoispuolisissa kylmissä ja lauhkeissa järvissä ja vähäsuolaisissa murtovesissä. Sitä ei ole tavattu Kuolan niemimaalla, joissakin osissa Norjaa, Pohjois-Atlantia eikä joissakin osissa Etelä-Eurooppaa.

Hauki on arka erakko. Sen tyypillinen esiintymisreviiri on vesikasvillisuuden rehevöittämä matala ranta. Lämpimän veden aikaan hauki lymyää paikallaan ravintoa saalistaakseen. Pienen kalan eksyessä hauen lähipiiriin, noin puolen metrin päähän, se jännittää ruumiinsa kaarelle ja iskee hampaansa uhrin kylkeen. Sen pitkistä ja terävistä, taaksepäin suuntautuneista hampaista ei saaliiksi jäänyt kala pakene. Se kääntää saaliin suussaan ja nielee sen kokonaisena. Koska hauki on kannibalisti, sen elämä on taistelua. 10 cm:n mittainen hauen poikanen kykenee nielemään 7-senttisen sisarensa.
Muulloin erakkona uiskentela hauki aloittaa kiihkeät lemmenleikkinsä selkävesien avautuessa aikaisin keväällä jäiden lähdettyä. Useimmissa järvissämme vesi nousee edellisten vuosien takaisille ruohikkoisille matalikoille, jotka ovat oiva paikka hauen mädin kehittymiselle. Järviruoko ja järvikorte antavat poikasille suojan ja matalan ranta-alueen kasvillisuus runsaan ravinnon. Hauki on kevään ensimmäinen kutija ja kututapahtuma viikon tai kahden mittainen riippuen veden lämpenemisen edistymisestä. Kilon painoisessa hauessa voi olla 20 000 – 30 000 mätimunaa ja kutuvalmiissa kalassa mädin osuus koko kalan painosta jopa 18 %. Hauen mädistä poikaset kuoriutuvat noin 10 päivässä, jolloin noin senttimetrin mittaiset poikaset ovat kiinnittyneinä vesikasviin ja kun ruskuaispussin sisältämä vararavinto loppuu, poikaset ryhtyvät uimaan ja etsimään ravinnokseen eläinplanktonia. Poikasvaiheen jälkeen hauki muuttuu petokalaksi. Järvistä sen mielelään ahmii särkiä, salakoita, kiiskiä, ahvenia jopa lahnoja. Merestä haukii etsii syötäväkseen silakoita.
Jotkut väittävät että uistelijan toivesaalis on säyne sen tempoilevan ja vastaanpanevan käyttäytymisen vuoksi. Niin on haukikin. Ja kun kohdalle osuu voi saalis olla runsas. Ahvenanmaa on suosittu hauen uistelupaikka. Sinne tehdään kalaporukalla matkoja, vuokrataan mökki ja vietetään laatuaikaa. Kuinka moni vapamies/-nainen hyödyntää haukisaaliin, onkin toinen juttu. Hauen lihassa olevat kaksihaaraiset, y:n muotoiset ruodot ovat ongelma ja monet sen vuoksi eivät arvosta haukea ruokakalana. Lapissa haukea haukutaan ”jänkhäkoiraksi”, mutta sielläkin se sodanjälkeisinä vuosina oli oiva särvin. Hauki on mahdollista fileerata täysin ruodottomaksi ja sitä ruotoista osaa joka joutaa kompostiin, kutsutaan leikkisästi anopin fileeksi.
kainalotarina:
Hauki ei kuole vanhuuttaan ja tilastoidun Suomen vanhimman hauen onkin todettu olleen 33-vuotias ja painaneen 24 kiloa. Pituutta sillä oli ollut 136 senttimetriä.

Katso tästä hauen fileeraaminen ja haukipullien valmistus.

Katso tästä mitä olemme aikaisemmin kirjoittaneet hauesta.






Lyhyesti



Näin vähennät salmonellatartunnan riskiä



Suomalaiset kuluttajat ovat huolissaan salmonellakriisin vaikutuksista omaan elämäänsä. Suomen Kuluttajaliitosta on kysytty seuraavia kysymyksiä: Uskaltaako broileria tai possua ostaa? Voiko syödä kuuden minuutin munan tai peräti majoneesia?
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tuotteita voi syödä normaalisti. Suomen Kuluttajaliitto haluaa kuitenkin antaa käytännön ohjeita, joilla kuluttajat voivat omalta osaltaan ehkäistä salmonellatartunnan riskiä.





  1. Kypsennä broileri ja sianliha kauttaaltaan kypsäksi. Bakteeri tuhoutuu 70 asteessa.
  2. Varmin tapa ehkäistä tartuntaa kananmunista on keittää ne koviksi.
  3. Pese kädet huolellisesti kun teet raakaa kananmunaa sisältävää ruokaa (esim. majoneesia). Näin vältät kuoressa mahdollisesti olleiden salmonellabakteerien kulkeutumisen ruokaan.
  4. Käytä eri leikkuuvälineitä eri elintarvikkeiden käsittelyyn.
  5. Pese eri työvaiheiden jälkeen kädet saippualla ja lämpimällä vedellä.
  6. Pese veitset, leikkuulaudat ja marinointikulhot heti käytön jälkeen astianpesukoneessa tai käsin mahdollisimman kuumassa vedessä.
  7. Käytä astianpesukoneessa korkean lämpötilan pesuohjelmia.





Tuoreimmat reseptit







Lohta ja haukimureketta

Katkarapukastike

Pottuvoi



Pykeijan-lohi Escabeche

Suppilovahverokeitto












Kevät 2009.


Voidaksemme ylläpitää kotisivujamme ja päivittää niitä, olemme päättäneet (Pyy, Nikkilä, Silvennoinen, Karjalainen) Kalaruokaverkon tukimaksuksi € 9,60, voimassa ensi vuoden loppuun
-seuraavan tiedotteemme julkaisemme 7.4. Sairas Itämeri
-vuoden 2009 tiedotteiden teemoja emme tähän voi vahvistaa (kevätkutuiset kalat ovat ensin etusijalla), mutta aikataulu 1.1 - 31.5.2009 on seuraava:
7.4. - 21.4. - 5.5. - 19.5.
Muistutamme tuoreimmista ohjeista. Ne saat suoraan sähköpostiisi.




takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2394349
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net