Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 254 Älä kailota-kampanja, Keliakia   • Nro 255 Ilmastonmuutos ja kalat   • Nro 256 Kala nimeltä ankerias   • Nro 257 Kala nimeltä made   • Nro 258 Kala nimeltä silakka   • Nro 259 (extra) Porvoon valtiopäivät vuonna 1809   • Nro 259 Kala nimeltä turska   • Nro 260 Hauki on kala   • Nro 261 Itämeri, meidän meri   • Nro 262 Rautanaula kaurapuurossa   • Nro 263  Ahven on kuin Paavo   • Nro 264 Ehjä kala on särki   • Nro 265 Grillaus I   • Nro 266 Keveitä juhannusruokia   • Nro 267 Herkullista heinäkuuta 1/2   • Nro 268 Herkullista heinäkuuta 2/2   • Nro 269 Sadonkorjuun aika lähestyy   • Nro 270 Arvaa ellet tiedä, mahtavat palkinnot   • Nro 271 Lohi vs lenkkimakkara   • Nro 272 Mustekala auton katolla   • Nro 273 Entistä ehompi tarjous   • Nro 274 Pyyn valmistusohjeet   • Nro 275 Saulisiika vaikuttaa Arkadianmäellä   • Nro 276 Taattoin pikku katiska   • Nro 277 Ennen joulua   • Nro 280 Hyvää uutta kalaruokavuotta 

Mitä yhteistä on ahvenella ja PaavollaTuorein tiedote on kaikkien vapaasti luettavissa ja uuden tiedotteen julkaisun jälkeen aikaisempi avautuu vain verkkotunnusten haltijoille.
Kansalliskalamme perisuomalaisen ahvenen tuntevat kaikki. Se on sopeutuva, utelias ja seurankipeä. Kookkaammat ja vanhemmat lajinsa edustajat voivat erakoitua ja pitää se puolensa itseään suurempiakin ahdistelijoita vastaan. Ahven on sopeutunut elämään mitä erilaisimmissa olosuhteissa. Rikkaissa vesissä ja rannikolla ahvenet ovat vaaleita, jopa punaisia tai keltapunertavia raitapaitoja. Pienissä tummavetisissä suolammissa elävät Paavot voivat olla tummia, lähes mustia kyrmyniskoja. Ahvenen evissä on hankalia piikkiruotoja, jotka eivät pehmene edes ahvenkalakukossa. Selässä sillä on kaksi harmaata selkäevää ja etummaisessa näistä on 14 piikkiä. Takimmaisen selkäevän ruodot ovat pehmeämpää sorttia ja haaroittuneita, mutta nekin on kukkoa valmistettaessa poistettava. Vatsa- ja peräevät vatsan puolella ovat myös piikkiset samoin kiduskannen takareuna. Ahvenkalojen suomut ovat kampasuomuja ja istuvat tiukasti erityisesti kookkaammissa Paavoissa. Ja vaikka ahvenella ei ole hampaita, on sillä leuat täynnä lukuisia luisia nystyröitä, joista ei saalis niin vaan pakene.
Kehen poliitikkoon tai muuhun julkkikseen vertaisit särkeä, tämän kevään seuraavan tiedotteen kalaa? Kesäruokien ja grillausherkkujen jälkeen palataan syyskutuisiin kaloihin. Silloin kerromme muun muassa Sauli-siiasta.


Ahven on levinnyt erilaisiin ympäristöihin sopeutuvana laajasti. Euroopassa sitä ei esiinny Espanjassa, Portugalissa, Etelä-Italiassa, Balkanin niemimaan länsiosissa eikä Pohjois-Atlantin saarilla. Aasiassa se on levinnyt läpi mantereen aina Siperiaan saakka. Ahvenen ovat kalaan mieltyneet siirtolaiset vieneet Etelä-Afrikkaan, Uuteen-Seelantiin ja Australiaan, jossa sitä kutsutaan nimellä redfin perch (punaeväahven). Suomessa ahventa ei esiinny tunturiylänköjen pikkujärvissä ja lammissa, eikä Kilpisjärvestä ahventa ole tavattu. Ahven on makean veden kala ja on sittemmin levinnyt esimerkiksi meidän Itämereemme, joka on vähäsuolainen murtovesi.

Ahven kutee pitkään ja hartaasti
Ahvenen kutuun ja akan ottoon ennättää hitaampikin kalamies, sanoo vanha suomalainen sananlasku. Kuitenkin ahven ei pihistele mädin ja maidin laskun kanssa, se lähtee kudulle hyvinkin eri aikana heti hauen kudun jälkeen.
Keväällä katiskojen kokija ihmettelee katiskaan jäänyttä kookasta naarasahventa, jonka lisäksi samasta pyydyksestä löytyy pienempiä kosijoita, koiraita. Voipa pyydyksen kokija löytää mätinauhan kiinni tarttuneena katiskan verkon silmiin. Yhden mätinauhan hedelmöittämisen jälkeen koiras etsii uuden lemmenkohteen ja huolehtii sen hedelmöittämisestä. Lemmenkipeää koirasta kiinnostaa vain mädistä pullea naaras ja mädin luovuttamisen jälkeen koiraiden kiinnostus laskee laihaa naarasahventa kohtaan. Ahvenen fileeraaja huomaa milloin kyseessä on mädin luovuttanut naarasahven, koska fileen vatsaliha on lähes läpinäkyvä ja ohut. Kevään muuttuessa kesäksi ahvenen kutu siirtyy rantavesistä syvemmälle. Silloin ovat liikkeellä suuremmat yksilöt. Etelä-Suomessa vapun tienoilla ensimmäisinä pienten ahventen jälkeen samoilla vesillä syvemmissä vesissä saattaa kookas ahven kutea vielä heinäkuun alkupäivinä. Noin kahden viikon kuluttua kudusta kuoriutuu 6 – 7 millimetrin pituisia läpinäkyviä pienokaisia, joilla voi havaita vain tummat silmän alkiot ja poikaset elävät ensipäivät ruskuaispussin ravinnolla.

Ihmisillä kuin myös ahvenilla on tosiasia, että syömällä paino nousee. Sen lisäksi ahven kasvaa myös pituutta. Ahvenen kasvukäyrä on korkeimmillaan lämpimänä vuoden aikana. Kudun jälkeen sen pituus alkaa kasvaa 10-asteisessa vedessä jatkuen lokakuulle kunnes vesi kylmenee alle 10- asteiseksi. Pyydykseen saattaa kalastaja saada 1 – 2 kilon painoisen ”köllikän”, eikä se saata olla kuin 15 v. Naaraiden on tutkittu kasvavan koiraita nopeammin.
Ahven on kaikkiruokainen, poikasena eläinplanktonia, kookkaampana poikasena vesikirput ja yli vuoden ikäisenä muut pohjaeläimet. Joissain suomenlahdella noin 5 – 6 senttimetrin mittaiset, ensimmäistä elinvuottaan viettävät piikkiselät, eivät ole enää syöneet vesikirppuja, ja toisaalla joissakin järvissä 20-senttiset ahmivat vain niitä. Ahven on hidas kala (Paavo), siksi se ei helposti tavoita vikkelästi uivia muikkuja, salakoita tai särkiä. Parvessa kaikki on toisin. Ahvenparven hyökätessä pikkukalaparveen syntyy pakokauhu ja säikähtäneet uhrit syöksyvät edestakaisin, hyppivät jopa ilmaan, jolloin ahvenen on helppo napsia niitä kuin seisovasta pöydästä.
Ahveneen tutustuu onkijat jo lapsina, koska se ja särki ovat ensimmäisiä onkisaaliskaloja. Ja kun sen äiti sen paistaa, se maistuu erittäin hyvältä. Ahvenesta voi valmistaa lukemattomia eri kalaruokia ja sitä pyydetäänkin vuosittain lähes 20 miljoonaa kiloa, prosentteina noin 30. Toisena ahventa seuraa hauki, jonka osuus on noin 20 prosenttia. Ahven on laajalle levinnyt ja helppo pyytää millä vain pyydyksellä.


Grillikauppa kuumenee

Turvatekniikan keskuksen (Tukes) valvontahavaintojen mukaan kaasugrillien merkinnöissä on puutteita. Grilleistä puuttuu pakollisia varoituksia ja merkintöjä mm. käyttöpaineesta ja kaasulajista. Joissakin grilleissä ohje- ja varoitustekstit ovat vain englanniksi.

Tukesin tarkastajat tekevät vuosittain valvontakäyntejä noin 250-300 kaasulaitteita myyvään liikkeeseen ja tarkastavat silmämääräisesti kaikki kaasulaitteet, niihin kuuluvat varusteet sekä käyttöohjeet. Eniten myytyjä laitteita ovat kaasugrillit, joten niihin kiinnitetään erityistä huomiota kevään ja kesän valvontakäynneillä. Tukes on havainnut useita puutteita kaasugrillien merkinnöissä. Joistakin grilleistä puuttuu valmistajan nimi tai tunnus, CE- merkintä, kaasulaji tai käyttöpaine. Myös pakollisia varoituksia puuttuu, tai ne ovat vain englanniksi.Markkinoilla olevissa kaasugrilleissä on oltava seuraavat tiedot:

# CE- merkintä
# valmistajan nimi tai tunnus
# tyyppi-/mallimerkintä
# laiteluokka (Suomessa I3B/P)
# kaasulaji
# käyttöpaine (Suomessa 30 mbar).
# teho (kW)/kulutus (g/h)
# varoitus kuumista pinnoista
# varoitus "vain ulkokäyttöön"
# varoitus "lue käyttöohjeet ennen käyttöä"

Samat tiedot pitää olla grillin käyttöohjeessa. Lisäksi on oltava ohjeet grillin kokoamisesta, varastoinnista, käytöstä ja hoidosta.Tukes teettää tarvittaessa kaasulaitteille testauksia. Testeissä grilleistä on löytynyt joitakin turvallisuuspuutteita. Useissa grilleissä kahvojen lämpötilat nousevat liian korkeiksi. Monista grilleistä puuttuu varoitus kuumista pinnoista. Grillissä voi käytön aikana olla korkeita 100-200 asteen käyttölämpötiloja, minkä vuoksi varoitus on tarpeen. Jos kahvan materiaali on muovi tai puu, sen lämpötila saa nousta korkeintaan 60 astetta ympäristön lämpötilaa korkeammaksi.

EU:n alueella myytävissä kaasukäyttöisissä kotitalouslaitteissa on erilaisia käyttöpaineita. Suomessa myytävissä nestekaasulaitteissa käyttöpaineen pitää olla 30 mbar. Maahantuojan kuuluu varmistaa, että kaasugrillit on tarkoitettu nimenomaan Suomen markkinoille; niissä on oikea käyttöpaine ja grillin toiminta on testattu Suomessa myytävillä nestekaasuilla. Kaikki grilliin kiinnitettävät ohje- ja varoitustekstit on oltava suomeksi ja ruotsiksi, samoin käyttöohjeet.

Kaasulaitteen valmistaja saa oikeuden käyttää laitteessa CE-merkintää vasta sen jälkeen, kun hyväksytty testauslaboratorio on tarkastanut laitteen toiminnan ja merkinnät. Kaasulaitetta, jossa ei ole CE-merkintää, ei saa tuoda markkinoille.

Tuoreimmat reseptitLaihduta

Paavon ahvenrullat

Kalapyörykät Garamin tapaan (MTV3)

Graavihauki

Yrttipossua suolakuoressaVuosi 2009.


1)Voidaksemme ylläpitää kotisivujamme ja päivittää niitä, olemme päättäneet (Pyy, Nikkilä, Silvennoinen, Karjalainen) Kalaruokaverkon tukimaksuksi € 9,60.
2)Käyttäjätunnuksesi ovat voimassa ensi vuoden loppuun.
3)Tulevat tiedotteet tulemme lähettämään entisille ja uusille kalaruoan ystäville HTML- pohjaisina uutiskirjeinä.
4)Muistutamme tuoreimmista ohjeista. Ne saat suoraan sähköpostiisi.
Hyödyllisiä Kalaruokaverkon linkkejäLAIHDUTUS - KALASTUS - GRAAVAAMINEN - KEITTIÖ
takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2697571
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net