Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 254 Älä kailota-kampanja, Keliakia   • Nro 255 Ilmastonmuutos ja kalat   • Nro 256 Kala nimeltä ankerias   • Nro 257 Kala nimeltä made   • Nro 258 Kala nimeltä silakka   • Nro 259 (extra) Porvoon valtiopäivät vuonna 1809   • Nro 259 Kala nimeltä turska   • Nro 260 Hauki on kala   • Nro 261 Itämeri, meidän meri   • Nro 262 Rautanaula kaurapuurossa   • Nro 263  Ahven on kuin Paavo   • Nro 264 Ehjä kala on särki   • Nro 265 Grillaus I   • Nro 266 Keveitä juhannusruokia   • Nro 267 Herkullista heinäkuuta 1/2   • Nro 268 Herkullista heinäkuuta 2/2   • Nro 269 Sadonkorjuun aika lähestyy   • Nro 270 Arvaa ellet tiedä, mahtavat palkinnot   • Nro 271 Lohi vs lenkkimakkara   • Nro 272 Mustekala auton katolla   • Nro 273 Entistä ehompi tarjous   • Nro 274 Pyyn valmistusohjeet   • Nro 275 Saulisiika vaikuttaa Arkadianmäellä   • Nro 276 Taattoin pikku katiska   • Nro 277 Ennen joulua   • Nro 280 Hyvää uutta kalaruokavuotta 

Porvoon valtiopäivät vuonna 1809
Mies ja vene vuonna 2008 kesäisessä Porvoossa. Kuvassa on menossa kotisivujen päivitys.
(Kuvat suurenevat kuvan päältä napsauttamalla.)


Aleksanteri I saapui kylmään ja lumiseen Porvooseen avaamaan Valtiopäivät 28.3.1809. Näiden sivujen tekijä saapui heinäkuiseen Porvooseen vuonna 2008. Tämän www-sivun välipiristyksenä on kuvia Porvoosta heinäkuussa vuonna 2008. Kesäinen Porvoo on cool.

Porvoon mitalla 200 vuottaSuomen sotaa sodittiin, suomen kansaa revittiin, ja vaikka valta vaihtui vasta syyskuussa 1809 Ruotsilta Venäjälle, Venäjän Keisari Aleksanteri I päätti maaliskuussa piipahtaa Suomessa. Tuolloin Keisari antoi ukaasin: Porvooseen on kutsuttava koolle Suomen säädyt, joita olivat aateliset, papisto, porvarit eli ammatinharjoittajat ja talonpojat. Matka ei ollut Pietarista pitkä, lyhyempi kuin Moskovaan. Kahden tuhannen asukkaan Porvoossa alkoi valtaisa touhu majoittaa Aleksanteri palveluskuntineen sekä 135 paikalle kutsuttua eri säätyjen edustajaa. Valtiopäivät avattiin 28.3.1809. Keisari Aleksanteri I avasi valtiopäivät ja kansa kuunteli nöyrästi.Tänä vuonna Porvoo juhlii 200- vuoden takaista Suomen autonomian alkamisen, orastavan itsenäisyyden kannalta tärkeää historiallista merkkipaalua monin eri tavoin.
-Merkkivuosi 1809 -valtuuskunta pitää juhlakokouksen Porvoon tuomiokapitulissa lauantaina 28. päivänä kello 11.30 alkaen, samalla kellonlyömällä ja samassa paikassa kuin Aleksanteri I avasi Porvoon valtiopäivät 200 vuotta sitten. Tilaisuuden avaa Merkkivuosi 1809 valtuuskunnan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen. Tilaisuudessa puhuvat tasavallan presidentti Tarja Halonen, eduskunnan
puhemies Sauli Niinistö sekä akateemikko Päiviö Tommila. Tilaisuuteen
osallistuvat eduskunnan varapuhemiehet ja maan hallitus sekä merkkivuoden 1809 valtuuskunta.
-Merkkivuoden päätapahtumana esitetään Porvoon tuomiokirkossa kello 13.00 kutsuvieraille juhladraama Laulu Suomelle, joka teatterin ja musiikin keinoin tuo yleisön eteen Porvoon valtiopäivien taustalla olleet ja itse valtiopäivien tapahtumat. Juhladraaman kutsuvierasjoukko koostuu noin 350:stä eri alojen edustajasta. Suurelle yleisölle juhladraama Laulu Suomelle lähetetään samana
iltana, lauantaina 28. maaliskuuta kello 18.20 YLE TV1:ssä.
-Samaan aikaan valtiollisten tilaisuuksien kanssa Porvoon vanhassa kaupungissa järjestetään yleisölle avoin kaupunkijuhla Porvoon Kalaasit. Vanhan kaupungin torit, kadut, pihat ja ravintolat täyttyvät maksuttomista esityksistä kuten sirkuksesta, konserteista, teatteriesityksistä ja opastuksista.

Hyvät ystävät, muistakaamme siis lauantai 28. maaliskuuta kello 18.20 YLE TV1.

Kesälomamatka Porvooseen rentouttaa.
Koko kuluvan juhlavuoden tapahtumat löydät tästä linkistä.

Purtemme naispuolista miehistöä aurinkoisessa Porvoossa 2008.
Tähän väliin vastaamme monien huulille nousseeseen kysymykseen "Mitä tekemistä järjestöllänne on 200 vuotta vanhojen asioiden kanssa?"

Vastaus kuuluu: Sarjassamme "maukkaita ja tasokkaita ruokaravintoloita suomessa" saimme tilaisuuden valita Wanhan Laamannin kotisivujemme alasivujemme ensimmäiseksi ravintolaksi.
Vanhan Porvoon sydämessä, historiallisessa miljöössä, kirkon kupeessa sijaitseva ravintola on mukana koko juhlavuoden ja koko keittiön voimin.


(Wanha Laamanni suurenee kuvaa napsauttamalla.)


Talolla on pitkä historia. Keltainen päärakennus rakennettiin jo vuonna 1780 ja Porvoon valtiopäivillä siinä kokoontui talonpoikaissääty. Samana vuonna, 1780 rakennetussa tallissa, tunkiosuojassa ja navetassa sijaitsee tänä päivänä Wanhan Laamannin keittiö, mutta se ei tee ruoan laadusta yhtään huonompaa.
Kaksikerroksisen ravintolan asiakastilat sijaitsevat vuonna 1790 rakennetussa aitta-asuinrakennuksessa. Ulkoterassi on todella upea.Valtiopäivämenu


(Wanha Laamannin herkkujen kuvat suurenevat kuvaa napsauttamalla.)


Tartalette Romanov

Tämän alkupalan täytteet herkistivät makunystyröitä. Täytteistä maistoi kylmäsavulohen, muikun mädin ja Dijon-sinapin. Suussa sulava makuelämys.

Punajuuriliemi

Alkukeittona Punajuuriliemi erillisellä smetanalisukkeella maistui miedolta, mutta ennen varsinaista pääruokaa sopivan lämpimältä.


Härkää, Madeirakastiketta, Korvasieniä ja Vihannessuikaleita

Pääruokalajiksi kalaruoan ystävä odottaa luonnollisesti kalaruokaa, mutta myös hyvin valmistetttu ja kauniisti esille pantu muukin ruoka-annos kaiken kaikkiaan maistuu. Tämä härkä rose ja sitä keventämään vihannekset sekä korvasienet sopivat kuin nenä päähän.


Päärynää ja Uunijäätelöä

Tässä jälkiruoassa makea päärynäsäilyke lusikoituna laadukkaan uunijäätelön kera tasasi makuja "tuhdin" liha-annoksen jälkeen. Maistuisi varmaan lapsillekin.
Kahvi ja Petit Fours

Kahvi ja paikallisen suklaatehtaan konvehtikaramellit kruunasivat tämän menun. Kyytipoikana saimme nauttia lasilliset makeaa viiniä.

Vanhan Porvoon kiertokäynnin jälkeen lounas Wanhassa Laamannissa maistuu.
Tästä Wanhan Laamannin kotisivuille. Lue lisää ja varaa "pulpetti" perheellesi.Tästä purtta navigoidaan paitsi laivakoira Reilu, joka pysyy lattiatasolla.
TÄSTÄ ALKAVAT VARSINAISET PORVOON VANHAN KAUPUNGIN KUVATPorvoon vihdoin kovan kädenväännön jälkeen valmistunut uusi silta on upea.

Nilviäisistä (etana) pieniin putiikkeihin löytyy Vanhasta Porvoosta.

YK:n pääsihteeri kannustaa ihmisiä osallistumaan Earth Houriin
Earth Hour on WWF:n organisoima maailmanlaajuinen tapahtuma, jonka aikana ihmiset ja yhteisöt ympäri maailmaa sammuttavat valonsa tunnin ajaksi samana päivänä samaan kellonaikaan. Tapahtuma järjestetään lauantaina 28.3.2009 klo 20.30–21.30.


YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehottaa ihmisiä ympäri maailman osallistumaan WWF:n Earth Hour -tapahtumaan: “Pyydän kansalaisia kaikkialla osallistumaan. Lähettäkää viesti ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta. Yhdessä voimme löytää ratkaisun tähän kaikista vakavimpaan, maailmanlaajuiseen ongelmaan.”
Pääsihteeri lähetti viestinsä videoidussa puheessa viikkoa ennen tapahtumaa, johon on tähän mennessä ilmoittautunut mukaan tuhansia kaupunkeja ja kuntia ympäri maailman. Ban korosti, että ilmastonmuutos on vakava uhka ja että nyt tarvitaan maailmanlaajuinen sopimus, jonka avulla rajoitetaan kasvihuonekaasupäästöjä. Sopimus on saatava aikaan, kun päättäjät ympäri maailman tapaavat Kööpenhaminan ilmastokokouksessa joulukuussa 2009.
Pääsihteeri Banin mukaan päästörajoitusten on oltava mittavia, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä. ”Olemme vaarallisella tiellä. Planeettamme lämpenee. Meidän on muutettava elintapojamme,” hän sanoi. “Tarvitsemme vihreää kasvua, josta hyötyvät kaikki yhteisöt. Tarvitsemme kestävällä tavalla tuotettua energiaa ilmastoystävällisemmän, hyvinvoivan maailman hyväksi. Tämä on tie tulevaisuuteen, ja meidän on kuljettava sitä yhdessä.”
Suomessa lukuisat suuret yritykset, kuten Elisa, Sponda, Suomen Radisson SAS-hotellit sekä yhteisöt, kuten Suomen Partiolaiset ja evankelisluterilainen kirkko, ovat ilmoittautuneet mukaan. Valot pimenevät muun muassa Finlandia-talosta, Tampereen Tammerkoskesta, Turun Aurajoesta sekä kymmenistä kirkoista ja kauppakeskuksista ympäri maan. Suomen pohjoisin tähän mennessä mukaan ilmoittautunut kohde on Kemin LumiLinna.
Tuhannet kaupunkien kiinteistöt ja julkiset tilat Las Vegasista Sydneyhyn ja Cape Townista Pekingiin pimenevät. Maamerkit, kuten New Yorkin Empire State Building, Rio de Janeiron Kristus-patsas ja Cape Townin Table Mountain sammuttavat valonsa. Myös St. Louisissa sijaitseva suomalaisarkkitehti Eero Saarisen suunnittelema The Gateway Arch pimenee.
Pääsihteeri Banin mukaan myös YK tekee osansa Earth Hourin aikana. ”Sammutamme valot New Yorkissa sijaitsevasta päämajastamme. Myös muut YK:n rakennukset ympäri maailman osallistuvat Earth Houriin.

Earth Hour -tapahtumaan voit ilmoittautua Tästä


Siinä tallataan todella vanhaa mukulakivikatua.
Toisen yön vietimme Emäsalossa, joka liittyy olennaisesti Porvoon vesimatkailuun.

Maisema Kruununhaka, Helsinki, purtemme kotisatama.


takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2478130
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net