Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 254 Älä kailota-kampanja, Keliakia   • Nro 255 Ilmastonmuutos ja kalat   • Nro 256 Kala nimeltä ankerias   • Nro 257 Kala nimeltä made   • Nro 258 Kala nimeltä silakka   • Nro 259 (extra) Porvoon valtiopäivät vuonna 1809   • Nro 259 Kala nimeltä turska   • Nro 260 Hauki on kala   • Nro 261 Itämeri, meidän meri   • Nro 262 Rautanaula kaurapuurossa   • Nro 263  Ahven on kuin Paavo   • Nro 264 Ehjä kala on särki   • Nro 265 Grillaus I   • Nro 266 Keveitä juhannusruokia   • Nro 267 Herkullista heinäkuuta 1/2   • Nro 268 Herkullista heinäkuuta 2/2   • Nro 269 Sadonkorjuun aika lähestyy   • Nro 270 Arvaa ellet tiedä, mahtavat palkinnot   • Nro 271 Lohi vs lenkkimakkara   • Nro 272 Mustekala auton katolla   • Nro 273 Entistä ehompi tarjous   • Nro 274 Pyyn valmistusohjeet   • Nro 275 Saulisiika vaikuttaa Arkadianmäellä   • Nro 276 Taattoin pikku katiska   • Nro 277 Ennen joulua   • Nro 280 Hyvää uutta kalaruokavuotta 

Syö särkeä!



Tuorein tiedote on kaikkien vapaasti luettavissa ja uuden tiedotteen julkaisun jälkeen aikaisempi avautuu vain verkkotunnusten haltijoille.


Vanhassa hokemassa ”Syö särkeä, se kasvattaa järkeä” piilee totuus, eikä se ainoastaan särkeen liity. Se liittyy kalaan yleensä. Se liittyy ADHD- välittäjäaineiden olemassaoloon aivoissamme. Tämän tiedotteen pääaiheeksi otamme kalan nimeltä särki.


Särkeä ei näy mailla eikä halmeilla, mutta tuo yleensä punasilmäinen joka veden kala elää reviirinään koko EU:n alue. Ainoastaan Alppien ja Pyreneitten eteläpuolella sekä tuntureilla sitä ei tapaa. Punasilmäisyys ei ole sääntö, sillä voimakkaasti rehevissä vesissä ja merialueella silmät saattavat olla valkoiset. Kaikissa kalan evissä on punaväri vallalla. Vatsa- ja peräevä ovat kirkkaanpunaiset. Kalan kylkiviivan kohdalla on 40 – 45 suomua. Peräevässä on ruotoja 12 – 13 kappeletta.
Särki ei ole pahatapainen, sen pää on pieni ja suu soukka. Nieluhampaat ovat yhdessä rivissä ja niitä on molemmin puolin 5 kappaletta.
Särki elelee mielellään hidasvirtaisissa joissa sekä järvien ja rannikoiden rehevissä ruohikkoisissa rantavesissä. Yksi biologinen ongelma särjellä on. Se ei siedä hapanta vettä verrattuna aikaisemmin kerrottuihin ahveneen ja haukeen. Särjen lisääntyminen vähenee veden pH- arvon ollessa noin 5,5 hauen ja ahvenen vielä porskutellessa hätää kärsimättä. Hapen puutteesta särki ei kärsi ja se pärjää hyvin vähähappisissa olosuhteissa. Sisukkaasti särki polskii Itämeren rannikkovesissä, mutta kutuaikana se hakeutuu vähäsuolaisiin lahdenpohjukoihin, jokiin ja puroihin.

Särki on nopea lisääntymään

Keväällä jäiden sulaessa järvistämme, linnun liverryksen aikoihin särki sortuu kutemaan. Se ei turhia aikaile kudun alkamisen ajoituksessa, eikä sen pituudessa. Kun aurinko on lämmittänyt rantavedet 8 – 12 asteiseksi ja koivun lehti puhjennut. Kutu ajoittuu toukokuun alkupäivistä kesäkuun alkuun vesistöstä ja kevään etenemisestä riippuen ja se on ohi parissa päivässä. Mainittakoon tähän väliin, että vanhan kansan sanonnan mukaan lahna kutee kun tuomi kukkii.
Koiraat saapuvat ensin valikoimaan hääpaikan ja sopivan löydettyään valtaavat kutureviirin. Heti kohta paikalle ui ujo naaras. Tällöin ensin niin raivokas reviirin puolustaja muuttuu lauhkeaksi kosijaksi. Näinhän se menee. Koiras ui ruumistaan värisyttäen naaraan vierelle. Kylki kyljessä uidaan ja kutualueen päälle tultaessa koiras sipaisee mahallaan naaraan vatsaa. Sitten nopea ponkaisu kasvimättään yli jolloin mäti ja maiti sekoittuvat. Tämän jälkeen kalat uivat tahoilleen kun mitään ei olisi tapahtunut.
Mätimunat ovat 1,3 – 1,5 mm kokoisia. Pienillä, noin kymmensenttisillä naarailla voi olla 1 500 ja suurilla 30 sentin pituisilla särkimammoilla 75 000 mätimunaa.

Onko särjestä särpimeksi?

Jaksatko leikata irti särjen seläkkeet? Kookkaammassa, satojen grammojen kalassa ne ovat hyvää ruuan raaka-ainetta. Kookkaampi särki on herkullista tuoresuolattuna (graavi). Jauhamalla särki monitoimikoneella tai lihamyllyn läpi saa särkipullia. Jotkut henkilöt lämminsavustavat särkiä ja sanovat sen olevan jännää iltanäprättävää. Katso myös Särkisardiini- ohje.

Särkiohjeet







Kuluttajan kalaopas



WWF toivoo meidän julkistavan linkin meren elävien listalle. Siinä kalat ja äyriäiset on jaettu kolmeen kategoriaan: suosi, mieti ja vältä.
Siikaa suositellaan varauksin, mutta listalla kuvattu siika on oudon näköinen?

Kuluttajan kalaopas

Näin WWF sanoo tämän tiedotteen kalasta nimeltä särki:

Särki on maukas ja vahvanmakuinen kala, joka voisi kilpailla maussa tasavertaisesti eksoottisempien kalalajien kanssa. Särjen selkäfilee on paksu ja mehevä. Liha on vaaleaa ja kypsyy nopeasti. Peratut pikkusärjet voi jauhaa ruotoineen kalapulliin, tehdä niistä kalalientä tai purkkisärkeä. Vaikka särki usein mielletään roskakalaksi, sen ravintoarvo on hyvä. Särkeä kannattaa suosia ruokakalana myös ekologisista syistä: se on rehevöityneillä järvillä haitallinen laji, jonka määrää olisi pyrittävä vähentämään, koska tiheät särkikannat lisäävät levän määrää syömällä niitä laiduntavaa eläinplanktonia. Särjen syöminen on siis herkkusuun ekoteko.





Ruoka & Juoma




Lahn Sauvignon- valkoviiniuutuus
Alkon tuotenumero 502587, hinta 15,20 euroa.
Uutuusviini on Lahn Sauvignon, joka tulee Trentino - Alto Adigeen alueelta Italiasta. Lahn’in viinitarha on noin 20 hehtaarin kokoinen ja sijaitsee Appiano-Monten alueella. Innovatiivista viinitarhaa pidetään yhtenä Etelä-Tirolin parhaimpana.
Viinintuottaja St. Michael Eppan kooperatiivi perustettiin vuonna 1907. Alussa perustajia oli 41, mutta nyt jäseniä on jo 355 ja heidän viljelemänsä kokonaisalue on n. 370 hehtaaria. Vuonna 2000 viinitila oli ensimmäinen kooperatiivi, jonka Gambero Rosso & Slow Food wine guide -järjestö valitsi vuoden viinintuottajaksi. Samana vuonna järjestö valitsi myös pääviinintekijä Hans Terzerin yhdeksi maailman kymmenen parhaan viinintekijän joukkoon.
St. Valentine Cru -alue sijaitsee Eppan valkoviinialueen keskiosassa n. 480–500 metrin korkeudessa. Maaperä on savea ja soraa, joten se sopii erinomaisesti lajikkeille kuten Gewürztraminer, Pinot Gris, Sauvignon ja Pinot Blanc. Paikallisilmasto on lämmin ja vuoria pitkin nousevat tuulet nopeuttavat rypäleiden kypsymistä. Viinitarha tuottaa pientä satoa, mikä heijastuu viinin hienostuneeseen luonteeseen ja laatuun.
St. Valentinen alueelta tulevat valkoviinit ovat usein hedelmäisiä ja niissä on miellyttävä hapokkuus. Lahn Sauvignon on tehty 100% Sauvignon Blanc rypäleestä. Se on hieman vihertävä suhteellisen intensiivisellä tuoksulla ja maulla. Viini säilyttää raikkautensa, kun se kypsytetään terästankeissa, joissa sitä on kypsytetty 7 kuukauden ajan. Viini on kuiva, miellyttävän hapokas ja raikas. Maukkaassa sekä luonteikkaassa aromissa voi aistia karviaismarjaa, seljanmarjaa, hunajaa ja hieman mineraalia. Myös hento nokkonen on havaittavissa sen pitkässä jälkimaussa.
Tämä valkoviini sopii myös monien alkupalojen, kalojen ja juustojen kanssa. Se on valmis juotavaksi jo nuorena, mutta muutaman vuoden kypsytys parantaisi vielä viinin täyteläisyyttä ja monimuotoisuutta.



Janssonin kiusaus (Wiljam)

Parsamunakas Larssonin tapaan

Nokkoskeittoa munatartarin ja muikunmädin kera

Femöring

Rosmariniini-curry kuhaa voissa (Heikki)












KAKSIO KESÄKSI KALEVASTA!

Vuokrattavana 58 m2 kalustettu kaksio Etu-Kalevassa ajalle
1.6.-31.8.2009.
Sopii myös kimppakämpäksi.

Vuokrapyyntö 490 euroa/kk (alle alueen keskitason).

Rauhallinen ympäristö, lähellä mm. rautatieasema, yliopisto, Tampere-
talo ja Sorsapuisto. Talon pohjoispääty; vilpoisampi helteelläkin.

Tässä yhden sadoista kalaruoan ystävän ilmoitus. Mies kalastaa muiden kalojen ohella valtavia haukia.

Seppo Leinonen p. 050 518 7770 sp. seppoposti@seppo.net
Lauri Leinonen, sp. lauri@seppo.net





1)Voidaksemme ylläpitää kotisivujamme ja päivittää niitä, olemme päättäneet (Pyy, Nikkilä, Silvennoinen, Karjalainen) myydä Kalaruokaverkon verkkotunnuksia € 9,60/vuosi.
2)Käyttäjätunnuksesi ovat voimassa kuluvan vuoden loppuun.
3)Tulevat tiedotteet tulemme lähettämään entisille ja uusille kalaruoan ystäville HTML- pohjaisina uutiskirjeinä.
4)Muistutamme tuoreimmista ohjeista. Ne saat suoraan sähköpostiisi.




Hyödyllisiä Kalaruokaverkon linkkejä



LAIHDUTUS - KALASTUS - GRAAVAAMINEN - KEITTIÖ


Kotimaisia pienpanimo-oluita Hartwa-Traden valikoimaan




takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2406536
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net