Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 282 Suolaa, suolaa, vähemmän suolaa   • Nro 283 Isoäidin silakkalaatikko kuvin ja sanoin   • Nro 284 Blinittääkö    • Nro 285 Suola kalassa puhuttaa   • Nro 286 Onko Jari Tervo vain pervo   • Nro 287 extra Sydänviikko 20 vuotta   • Nro 287 Julma huhtikuu   • Nro 288 Ruokaperinteemme   • Nro 289 Äitien tekemää ruokaa   • Nro 290 EVIRAn leipoma kalakukko puhuttaa   • Nro 291 Juhannusta 2010   • Nro 292 Sisäinen hyvinvointi näkyy kauas   • Nro 293 Lähiruokaa vai likimainruokaa?   • Nro 294 Silakkasoppa kouluihin   • Nro 295 Pidä huolta sydämestäsi   • Nro 296 Jouluksi kotiin   • Nro 297 Joulukalat 2010 

Kalakukon leivontaohje. Vastauksemme EVIRAlle



Tuorein tiedote on kaikkien vapaasti luettavissa ja uuden tiedotteen julkaisun jälkeen aikaisempi avautuu vain verkkotunnusten haltijoille.



Ohessa poimintoja mielipiteestämme koskien luonnosohjetta kalakukkojen valmistuksesta ja myynnistä.

1 Yleistä
Tätä ohjetta sovelletaan kalakukon ja vastaavien perinteisten, taikinakuoreen tehtyjen raakaa kalaa ja/tai raakaa lihaa sisältävien elintarvikkeiden laitoksessa (ei siis kotioloissa) tapahtuvan valmistuksen valvontaan sekä myynnin valvontaan. Ohjetta voidaan soveltuvin osin soveltaa myös elintarvikehuoneistoksi hyväksytyissä tiloissa…
Ohjetta ei sovelleta kalastustuotteita ja/tai lihaa sisältävien piirakoiden tai pasteijoiden valmistuksen valvontaan.

3 Tilojen hyväksyminen
Elintarvikelaki 23/2006 edellyttää elintarvikehuoneistojen hyväksymistä. Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot tulee hyväksyä laitoksiksi. Koska kalakukkojen valmistukseen käytetään raakaa kalaa ja lihaa, on valmistus toimintaa, jolta edellytetään laitoshyväksyntää. MMM:n asetuksen (37/EEO/2006) eläimistä saatavien elintarvikkeiden elintarvikehygieniasta (jäljempänä laitosasetus) muutoksessa (3/EEO/2009) säädetään erikseen, että kalakukkoja valmistavat elintarvikehuoneistot tulee hyväksyä laitoksiksi 1.9.2010 mennessä.

On sikäli oikein, että laajempaa toimintaa harjoittavat joutuvat laitosasetuksen piiriin. Sama tilanne on muillakin elintarviketuottajilla, eikä pitäisi aiheuttaa ongelmaa jos liiketoiminta on kunnossa.

Kalakukkojen valmistus ilman laitoshyväksyntää
Jos tuotantotilojen yhteydessä on vähittäismyyntipaikka, josta suurin osa kalakukoista myydään, tuotantotilaa ei tarvitse hyväksyä laitokseksi. Ilman laitoshyväksyntää voidaan toimittaa pieni osa kalakukoista (noin 10 %) myytäväksi toisiin vähittäismyyntipaikkoihin. Toiminnan tulee olla paikallista, eli kalakukkoja voi toimittaa oman kunnan ja naapurikuntien alueelle. Tuotantotila tulee hyväksyä silloin osana vähittäismyyntipaikkaa elintarvikehuoneistoksi. Vaatimuksista mm- elintarvikkeiden käsittelystä vähittäismyynnissä säädetään MMM:n asetuksessa eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (28/2009).

Totta on että suurin osa toimijoista on hyvin pieniä, mutta kilpailevat kuitenkin samoilla markkinoilla isojen toimijoiden kanssa (laitosasetus) Pientoimijoiden tulisi keskittyä enemmän myynnin ajankohdan oikeaan määrittämiseen, jolloin tuo 10% markettiin toimitettuna voi olla ihan kelpo määrä. Missään ei sanota, että sen on tapahduttava viikoittain. Esim. vain juhlapyhiin tai loma-ajan viikonloppuihin keskittyminen voi tarkoittaa suuriakin kertaeriä ja myyntimäärä jää kuitenkin vuodessa alle tuon 10%. Pientuottajien tulisi myös enemmän panostaa omista tiloista tapahtuvaan myyntiin ns. paikallisen erikoisuuden varjolla.

Tämän lausunnon laatimisessa avusti Tuunattu kalakukko - Sisä-savon julkaisu. Suurkiitos!

Lue tästä lisää...



Suomen Muikku (EU-nimisuoja)



Yhteydenpidossa Maa- ja metsätalousministeriön kanssa on tullut ilmi, että eri tahot Suomessa ovat suunnittelemassa muikulle EU-nimisuojausta. Saimaan muikulle, Puruveden muikulle sekä Kitkan muikulle ollaan suunnittelemassa suojaushakemusta.
Tämä hämmästyttää meitä! Miksi haetaan alueellista suojausta, ja miksi ei suojausta haeta Päijänteen ja Pyhäjärven (Satakunta) muikuille.

Ministeriön mielestä yhdistyksemme voisi rajata hakua APT (Aito Perinteinen Tuote) joillekin perinteisille muikkuruuilla. Olemmekin miettineet hakea suojausta Rantakalalle, Savumuikulle, ja ehkä siihen voisi lisätä Paistetut muikut- reseptin. Katso tästä lisää..





Yhteistyössä



Verkkokauppa




Jaakko Raholan linkit:

www.ruokasanastot.net

Viinisuosituksia







Haluatko nähdä elävän Saimaannorpan?

Lähde melontaretkelle Koloveden luonnonkauniisiin maisemiin,
norpan kotivesille, yövy luonnonhelmassa, nauti kesästä.



Olemme avanneet yhteistyön
Reetan reseptit
kanssa. Kalaruokaohjeet ovat sitä omintamme, mutta muista ruoka-aineista valmistettavien ruokien maukkaita reseptejä löydät Reetalta. Reetan reseptejä löydät myös hyvinvarustetuista marketeista.





Reseptit



Katkarapu- juustoruukku
Herkulliset siikafileet halsterissa
Kirveliahvenet
Sillivati marinoitujen sipulien kera
Hauki- ja kirjolohimakkarat
Chorizo
Nami, nami porkkanaa







EU-nimisuojat (hyväksytyt)


Prosciotto de Norcia - Mozzarella - Jamòn Serrano - Queso Tetilla - Elia Kalamatas - Feta


Lisää hyväksyttyjä EU-nimisuojatuotteita englanniksi kahden viikon kuluttua.


Lisätty sivuillemme



Kotitalousopettajien liiton julkilausuma. - Turskan ylikalastus. - Sydän- ja versuonitautien ehkäisyssä merkitys ruokavaliolla - Kalan kylmäsavustus on kesäpuuhailua parhaimmillaan





Kuinka toimin sen jälkeen, kun olen liittynyt Kalaruokaverkkoon ja saanut paluuviestinä oman käyttäjätunnuksen ja salasanan. Löydät jokaiselta sivulta kuvan mukaisen kirjautumisvalikon (sijaitsee verkkosivun oikeassa yläkulmassa). Sinun on vasemmapuoleiseen ikkunaan kirjoitettava saamasi käyttäjätunnus ja oikeanpuoleiseen ikkunaan saamasi salasana. Tämän jälkeen klikkaat painiketta "Kirjaudu", edellinen valikko häviää, tilalle ilmestyy teksti "logout" ja kaikki Kalaruokaverkon sivut aukeavat selattavaksesi.




Vuosi 2010




Voidaksemme ylläpitää kotisivujamme ja päivittää niitä, olemme päättäneet (Pyy, Nikkilä, Silvennoinen, Karjalainen) Kalaruokaverkon tukimaksuksi € 16,70, voimassa kuluvan vuoden (2010) loppuun.Muistutamme tuoreimmista ohjeista. Ne saat suoraan sähköpostiisi.
Varmista tästä kuluvan vuoden tiedotteiden saanti sekä verkkotunnukset. Vuoden 2010 tukimaksu on 16,70 euroa ja keräystilimme numero 800018-70465565. Merkkaa maksukuittiin "uutiskirjeet 2010".




takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2457301
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net