Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Nro 282 Suolaa, suolaa, vähemmän suolaa   • Nro 283 Isoäidin silakkalaatikko kuvin ja sanoin   • Nro 284 Blinittääkö    • Nro 285 Suola kalassa puhuttaa   • Nro 286 Onko Jari Tervo vain pervo   • Nro 287 extra Sydänviikko 20 vuotta   • Nro 287 Julma huhtikuu   • Nro 288 Ruokaperinteemme   • Nro 289 Äitien tekemää ruokaa   • Nro 290 EVIRAn leipoma kalakukko puhuttaa   • Nro 291 Juhannusta 2010   • Nro 292 Sisäinen hyvinvointi näkyy kauas   • Nro 293 Lähiruokaa vai likimainruokaa?   • Nro 294 Silakkasoppa kouluihin   • Nro 295 Pidä huolta sydämestäsi   • Nro 296 Jouluksi kotiin   • Nro 297 Joulukalat 2010 

Mikä on lähiruokaa?



Tuorein tiedote on kaikkien vapaasti luettavissa ja uuden tiedotteen julkaisun jälkeen aikaisempi avautuu vain verkkotunnusten haltijoille.



Maa- ja metsätalousministeriön asettama lähiruokatyöryhmä on määritellyt lähiruoan seuraavasti:

Lähiruoka on ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueensa raaka-aineita ja tuotantopanoksia edistäen oman alueensa taloutta ja työllisyyttä.

Takana ovat ajat, jolloin omalta pellolta haettiin perunat ja muut vihannekset, jauhettiin itse kasvattamasta viljasta jauhot ja kalastettiin lähivesistä tarvitsemamme kalat. Entä karjankasvatus?

Euroopan unionin jäsenyys ja kaupan vapautuminen ovat lisänneet elintarvikkeiden tuontia, myös sellaisten elintarvikkeiden tuontia, joita pystytään tuottamaan kotimaassa ja on perinteisesti tuotettu.

Lähiruokaa vai likimainruokaa

Turuilla ja toreilla puhutaan luomuruoasta, lähiruoasta, valmiista eineksistä ja milloin mistäkin. Suomen kieleen tupsahtaa tuon tuostakin uusia sanoja ja määritelmiä. Takana ovat ne ajat jolloin kotitalouteen nostettiin perunat omasta pellosta, teurastettiin navetasta sika ja isä tai äiti kävivä kalastamassa kotitarvekalat. Tuo aika entinen ei koskaan enää palaa. Tai se on korkeintaan muutamien harvojen onnellisten olotila. Kuinka me miellämme nykyisin paljon puhutun lähiruoan? Onko EU:n alueella tuotettu ruoan raaka-aine lähiruokaa?
Lähiruoan ensimmäinen ehto on, että ruoan raaka-aineet ilman lisäaineita ovat suomalaisia. Näin ollen gorgonzola-juusto ei ole lähiruokaa, mutta jos maito lypsetään kainuulaisista lehmistä ja tankkiauto ajaa hurauttaa maidon Lapinlahdelle, jossa edam-juusto valmistetaan, se on lähiruokaa. Valmiit einekset eivät ole koskaan lähiruokaa, olivat ne purkissa tai pussissa lisäaineineen päivineen, koska niihin tuupataan outoja ulkomaalaisia mausteita, ravinnelisiä ja säilöntäaineita. Säilykkeistä tunnettu uusi eläinlajike sika-nauta voi sisältää ties mistä kotoisin olevaa sikaa ja nautaa.
Meidän on syytä lähteä siitä ajatusmallista, että lähiruoka on lähellä tuotetuista raaka-aineista (liha, kala, vihannekset, juurekset, maito) valmistettua ruokaa. Ovatko esimerkiksi hanhien poikaset tai kananmunan tuottajien kanannuorikot lähiruokaa? Mielestäni eivät, ennen kuin ne tai niiden jälkeläiset on kasvatettu Suomessa. Silloin ne muuttuvat lähiruoan raaka-aineeksi. Meille tuotetaan hanhia Tanskasta ja kanannuorikoita Skotlannista. Sama koskee kalanpoikasten tai mädin tuontia. Onko lähiruokaa villi lohi, joka on noussut kutemaan Tornion jokeen eteläiseltä Itämereltä? On, koska emokala on aiemmin käynyt kutemassa Tornion joessa. Sen sijaan norjalaista kasvatettua ”kassilohta” tai brasilialaista nautaa emme parhaalla tahdollakaan voi kutsua lähiruoaksi. Kaikella kunnioituksella. Lisäksi edellä mainittuihin liittyy ympäristöpoliittinen aspekti. Norjalaisen kassilohen kasseista karanneiden lohien sanotaan risteytyvän laadukkaisiin Jäämeren- Tenojoen lohiin. Tai brasilialaisen naudan kasvatuksen laajentuessa sademetsiä hakataan puista paljaiksi. Hirvi juosta jolkotellessaan itärajan yli Suomen puolelle, jossa Simpeleen ukko sen ampuu, lienee lähiruokaa.




Yhteistyössä



Verkkokauppa




Jaakko Raholan linkit:

www.ruokasanastot.net

Viinisuosituksia







Haluatko nähdä elävän Saimaannorpan?

Lähde melontaretkelle Koloveden luonnonkauniisiin maisemiin,
norpan kotivesille, yövy luonnonhelmassa, nauti kesästä.



Olemme avanneet yhteistyön
Reetan reseptit
kanssa. Kalaruokaohjeet ovat sitä omintamme, mutta muista ruoka-aineista valmistettavien ruokien maukkaita reseptejä löydät Reetalta. Reetan reseptejä löydät myös hyvinvarustetuista marketeista.





Tuoreimmat reseptit




Paistetut silakat oliivien kera

Mantelikala

Kampela myllärin vaimon tapaan

Kuha-banaani rullat

Ahvenfileet tomaattirisoton kara








EU-nimisuojat (hyväksytyt)


Aceite de Mallorca (Aceite Mallorquín, Oli de Mallorca, Oli Mallorquí) - Caciocavallo Silano - Traditional Grimsby Smoked Fish - Holsteiner Karpfen - Volailles du Gatinais - Avgotaracho Messolongiou





Maa- ja metsätalousministeriön kutsumana istutaan saman pöydän ääreen (11.8. Kruununhaka, Helsinki,) keskustelemaan ja suunnittelemaan hakemuksen jättämiseksi EU:lle Muikun nimisuojasta. Mukana on eri tahoja niiden vesien ääreltä, joissa muikut parveilevat Heikki Fisu Karjalaisen lisäksi.



Kuinka toimin sen jälkeen, kun olen liittynyt Kalaruokaverkkoon ja saanut paluuviestinä oman käyttäjätunnuksen ja salasanan. Löydät jokaiselta sivulta kuvan mukaisen kirjautumisvalikon (sijaitsee verkkosivun oikeassa yläkulmassa). Sinun on vasemmapuoleiseen ikkunaan kirjoitettava saamasi käyttäjätunnus ja oikeanpuoleiseen ikkunaan saamasi salasana. Tämän jälkeen klikkaat painiketta "Kirjaudu", edellinen valikko häviää, tilalle ilmestyy teksti "logout" ja kaikki Kalaruokaverkon sivut aukeavat selattavaksesi.




Vuosi 2010



Tässä ravintolaklassikko, teräksinen tarjoiluvati. Vati on ellipsin muotoinen (50 x 33 cm). Kata kalaruoka-annos tai porsaankyljykset vadille kauniisti esille. Tilaa!



Voidaksemme ylläpitää kotisivujamme ja päivittää niitä, olemme päättäneet (Pyy, Nikkilä, Silvennoinen, Karjalainen) Kalaruokaverkon tukimaksuksi € 16,70 (2010). Muistutamme tuoreimmista ohjeista. Ne saat suoraan sähköpostiisi.
Varmista tästä kuluvan vuoden tiedotteiden saanti sekä verkkotunnustesi voimassaolo. Keräystilimme numero 800018-70465565. Merkkaa maksukuittiin "uutiskirjeet 2010".




takaisin alkuun

Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset suljetuille sivuille, olet postituslistallamme, joka takaa sinulle tuoretta tietoa elintarvikkeista sekä tuoreimmat reseptit.

Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745898
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net