Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Tiedote1 huhtikuu   • Tiedote 2 huhtikuu   • Tiedote 1 Toukokuu   • Tiedote 2 toukokuu   • Tiedote 1 Kesäkuu   • Tiedote II kesäkuu   • Tiedote I heinäkuu   • Tiedote II heinäkuu   • Tiedote I elokuu   • Tiedote II elokuu   • Tiedote I syyskuu   • Tiedote I lokakuu   • Tiedote II lokakuu   • Tiedote I marraskuu 

Kalan terveellisyys puntarissa



Tiedote I, kesäkuu 2011




Kalan terveellisyys puntarissa


Nykykäsityksen mukaan kalansyönnin hyvät puolet ylittävät selvästi mahdolliset haitat. Esimerkkiä näyttävät paljon kalaa syövät kalastajat, joiden runsas kalansyönti näkyy positiivisesti myös kalastajien terveydessä.
Suomalaiset kalastajat syövät noin 80 grammaa kalaa vuorokaudessa. Se on kaksi kertaa enemmän, mitä kalan keskivertokulutus on kansalaista kohden. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tutkinut suomalaisten kalastajien ja heidän vaimojensa terveyttä, elintapoja sekä kuolleisuutta ja verrannut sitä muuhun väestöön. Tulokset osoittivat, että kalastajien kuolleisuus moniin sairauksiin vuosina 1980-2005 on muuta väestöä pienempi.
Kalastajat saavat ruokavaliossaan runsaasti kalan sisältämiä omega-3 rasvahappoja sekä D-vitamiinia, mutta altistuvat samalla kalan sisältämille vierasaineille, kuten dioksiinille ja PCB-yhdisteille. THL:n vuonna 2008 julkaisemien tutkimustulosten mukaan kalastajien kuolleisuus kaikkiin kuolemansyihin oli yhteensä 22 prosenttia alhaisempi ja heidän puolisoidensa 16 prosenttia alhaisempi kuin muulla väestöllä seuranta-aikana. Sepelvaltimotautikuolleisuus oli kalastajilla 27 prosenttia ja heidän puolisoillaan 35 prosenttia muuta väestöä pienempi.
Tutkimuksen tulos lisää varmuutta siitä, että ympäristömyrkkyjen saanti kalaravinnosta ei näy ainakaan suurempana kuolleisuutena.
- Varmaa syytä kalastajien ja heidän vaimojensa pienempään kuolleisuuteen ei tämän tutkimuksen perusteella kuitenkaan voida sanoa. Mahdollisia syitä ovat terveellinen ja kalapitoinen ruokavalio ja kalastajien kohdalla myös työhön liittyvä runsas liikunta, kertoo tutkija Anu Turunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kalaa ainakin kahdesti viikossa
Kalojen vierasainepitoisuuksia selvittänyt THL:n erikoistutkija Hannu Kiviranta ei ole huolissaan kalojen vierasainepitoisuuksista. Ympäristömyrkkyihin kuuluvien dioksiinien ja PCB-yhdisteiden määrä Itämeressä laskee vähitellen. Raja-arvot ylittäviä pitoisuuksia havaitaan joissain kalalajeissa, mutta kokonaisuudessaan kuluttajat saavat kaupan kalatiskistä puhdasta ja terveellistä kalaa.
Kivirannan mielestä suositus syödä kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa on kohdallaan.
- Useimpia kaupan kalatiskissä olevia kaloja voi syödä vaikka joka päivä. Kalaa kannattaa syödä monipuolisesti eri lajeja vaihdellen, jolloin altistuminen vierasaineille jää vähäiseksi, Kiviranta sanoo.

Erityisesti varttunut väestö hyötyy
Kalansyönnin positiivisten terveysvaikutusten puolesta puhuu vahvasti myös Suomessa, Tanskassa, Espanjassa, Alankomaissa ja Irlannissa toteutettu Beneris -projekti, jonka tutkimustulokset ovat juuri valmistumassa.
Beneris -projektin tarkoitus on kehittää ruoan hyöty-riskianalyysimenetelmiä. Suomessa projektia on koordinoinut Terveyden - ja hyvinvointilaitoksen dosentti Jouni Tuomisto. Beneris -projektissa on saatu laaja tutkimusaineisto eri ikäryhmien kalansyönnistä.
Tulosten perusteella kalansyönnin hyvät terveysvaikutukset ilmenevät erityisesti vanhemmalla ikäryhmällä. Saatujen omega-3 -rasvahappojen on todettu vähentävän sydän- ja sepelvaltimosairauksista johtuvia kuolemia, jotka ovat Suomessa yleisin kuolinsyy.
- Kalansyönnin kokonaishyöty on selvästi plussan puolella, arvioi Beneris -projektin tutkija Olli Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kalansyöjä elää terveemmin
Leinon mukaan kalansyöntiä pitää katsoa nimenomaan kokonaishyödyn näkökulmasta.
- Elintarvikkeiden vierasaineille laaditut raja-arvot on asetettu elintarvikevalvonnan tarpeisiin, eikä niillä ole suoraa yhteyttä haitta-aineiden terveysvaikutuksiin, joten raja-arvon ylittyminen ei tee kalasta automaattisesti haitallista. Kuitenkin mielikuva pahimman mahdollisuuden riskistä tuntuu ylittävän helposti merkittävänkin terveydellisen vaikutuksen painoarvon. Siksi esimerkiksi kalansyönnin kohdalla hyöty-riskianalyysin kehittäminen on tärkeää, Leino sanoo.
Suomalaiset syövät nyt keskimäärin kerran viikossa kalaa, kun suositus on vähintään kaksi kertaa viikossa.
- Kalaa kannattaa syödä. Tulosten mukaan kaikki ikäryhmät hyötyvät kalansyönnistä, Leino muistuttaa.



Osaatko nylkeä ahvenen?




Ahventa/kuhaa ja uusia perunoita


Savulohi-pinaattisalaatti



Tilaa tarjoiluvati

Tässä perinteinen ravintolaklassikko, teräksinen tarjoiluvati. Vati on ellipsin muotoinen (50 x 33 cm). Kata kalaruoka-annos tai porsaankyljykset kauniisti vadille.


Vadin hinta 19,30 €/kpl


Tilaa tästä





Levollista keskikesän juhlaa




KALARUOKAVERKKO ylläpito


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475358
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net