Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Tiedote1 huhtikuu   • Tiedote 2 huhtikuu   • Tiedote 1 Toukokuu   • Tiedote 2 toukokuu   • Tiedote 1 Kesäkuu   • Tiedote II kesäkuu   • Tiedote I heinäkuu   • Tiedote II heinäkuu   • Tiedote I elokuu   • Tiedote II elokuu   • Tiedote I syyskuu   • Tiedote I lokakuu   • Tiedote II lokakuu   • Tiedote I marraskuu 

Norjalainen lohi ruokapöydissämme on kansallinen häpeä



Tiedote I, heinäkuu 2011




Kala sisältää vesiliukoisia rasvoja, ja monet ovatkin päättäneet jättää lähes rauhaan kovia rasvoja sisältävät possu- ja nautaruoat. Hyvä niin! Kuitenkin meille rahdataan Norjasta, siellä vuonoissa kasvatettua lohta. Sen osuus vuosittain syömästä kalastamme on jo lähes 80 prosenttia. Kuinka tämä mahdollista tuhansien järvien maassa? Japanilaiset ovat ilmoittaneet, että mikäli heillä olisi tällaiset vedet, merialue ja järvet, he muuttaisivat kaikki kalankasvatusaltaiksi, söisivät itsensä kylläisiksi ja mahdolliset yli jääneet kalat myisivät muihin maihin. Pysytään kuitenkin Norjassa.
Norjalainen lohi on Atlantin lohesta (Salmo salar)jalostettua ja kasvaa Golf-virran lämmittämässä vedessä nopeasti niin suureksi, ettei meidän tuttu kirjolohemme pysy vauhdissa mukana. Onneksi joitakin vuosia sitten kauppiaittemme käyttämä nimike “jäämeren lohi” on poistunut. Nimike oli harhaanjohtava, koska norjalaisilla on suuria kalankasvatuslaitoksia etelässäkin, Bergenissä jopa Lofooteilla. Meidän kotoisen kirjolohemme (Oncorhynchus mykissä) esi-isä on kotoisin Tyynestä merestä, josta se villinä nousee kutemaan Alaskan ja Pohjois-Amerikan jokiin. Meidän ilmastossa kirjolohi ei syö vesien kylmetessä, joka on yksi syy siihen, että kalankasvattajat tyhjentävät altaansa ja kassinsa ennen joulua. Poikkeuksen tekevät muutamat kalankasvatuslaitokset Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Myös puheet hiilijalanjäljestä on helppo kumota. “Norjalainen kassilohi ei saastuta vesistöjämme.” Otetaanpa miettimisen alle lohen rekoilla rahtaus Suomeen ja siitä aiheutuvat päästöt. Ei vähäiset! Lisäksi kun syömme norjalaista lohta, mikä on sen loppusijoituspaikka, wc:n pönttö.
Puheet kalankasvatuksen yhteydessä tapahtuvasta typen ja fosforin kuormituksesta vesistöjämme ja merta kohtaan ovat suuresti liioiteltuja. Jo vuonna 1996 Suomen Ympäristökeskuksen laskelmien mukaan vesistöihin päässeet typpi- ja fosforipäästöt olivat alle 25 prosenttia maanviljelyn aiheuttamasta kuormituksesta. Kalankasvatuslaitokset sijaitsevat usein virkistyskäytössä olevien vesistöjen läheisyydessä, jonka vuoksi niistä ei pidetä. Typpi- ja fosforikuormitukset ovat siis korkeintaan kosmeettisia.
Totesimme norjalaisen ajaneen alas kotimaisen kirjolohen kasvatuksen. Näin on käynyt myös meidän villin kalan, niin valkolihaisen kuin lohien “ei oota” myydään kalatiskeillä. Tai jos sitä on, se ei pärjää norjalaiselle lenkkimakkaran hinnalla myytävälle kassilohelle. Surullista! Nyt kun me suomalaiset olemme heränneet ja nousseet barrikadeille kotimaisen ruoan puolesta, jopa luomu- ja lähiruoka on ihmisten huulilla, osalla jopa vatsassa, miksi emme vaadi suomalaista, villiä luonnonkalaa ruokapöytiimme. Vai onko tähänkin syypää meidän vääristynyt elintarvikekaupan markkinatilanne, kahden suuren markkinat? Niitä ei kiinnosta epämukavana ja hankalana pitää esillä suomalaista luonnonkalaa - lähikalaa.
Olisi perin onnetonta jos meiltä oma kalankasvatus ja ammattikalastus loppuisivat tyystin. Kelpuutetaan jatkossa Norjasta Golf-virran meille tuoma lauhkea mannerilmasto leutoine talvineen, mutta ei suosita Golf-virran lämmittämässä vedessä kasvatettua lohta.







KUUNTELE (radiohaastattelu vuonna 2000)






Grillataan lohta - mieluimmin kotimaista tai kirjolohta!

Grillilohivartaat




Tilaa tarjoiluvati

Tässä perinteinen ravintolaklassikko, teräksinen tarjoiluvati. Vati on ellipsin muotoinen (50 x 33 cm). Kata kalaruoka-annos tai porsaankyljykset kauniisti vadille.


Vadin hinta 19,30 €/kpl



Leppoisia kesäsäitä



KALARUOKAVERKKO ylläpito


Tiedote ilmestyy kaksi kertaa kuukaudessa (pääsääntöisesti) ja sitä julkaisee Suomen Kalaruoan Ystävät ry:n ylläpitämä Kalaruokaverkko.






 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2454661
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net