Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Tiedote1 huhtikuu   • Tiedote 2 huhtikuu   • Tiedote 1 Toukokuu   • Tiedote 2 toukokuu   • Tiedote 1 Kesäkuu   • Tiedote II kesäkuu   • Tiedote I heinäkuu   • Tiedote II heinäkuu   • Tiedote I elokuu   • Tiedote II elokuu   • Tiedote I syyskuu   • Tiedote I lokakuu   • Tiedote II lokakuu   • Tiedote I marraskuu 

Saimaa - Suomen muikkuaitta




Saimaa on Suomen muikkuaitta
Muikku on Saimaan vesien kuningas. Savonlinnalle muikusta on tullut lörtsyn veroinen vetonaula. Muikulle kehitetään myös uutta käyttöä. Ruodoton muikkufilee sopii suurkeittiökäyttöön.
Savonlinnan torikojujen välissä on elokuisena kesäpäivänä rauhallista. Oopperajuhlat ovat ohi ja pikkukaupungin hiljainen arki on alkamassa. Torin laidalla riittää vielä pöhinää.
Kalastaja Kojun tiskin edessä jonotetaan paistettuja muikkuja. Jonoa on riittänyt pitkin kesää. Savonlinnalaiset ja erityisesti Savonlinnaan poikkeavat matkailijat haluavat muikkunsa sellaisena kuin ne parhaana ovat: ruisjauhossa pyöritettynä ja pannulla voissa rapsakaksi paistettuna.
- Meillä on ollut kymmenvuotisen historiamme aikana vain yksi tuote, paistetut muikut eri lisukkeillä. Se on riittänyt hyvin kestosuosioon. Nykyään jopa nuoret tyttöporukat tulevat tänne muikuille ja se on ihan coolia, kertoo Mari Ovaska Kalastajan Kojusta.



Muikku maistuu pikaruokana

Mari ja Niko Ovaska perustivat Kalastajan Kojun vuonna 2001, kun Niko Ovaska huomasi, ettei pelkkä muikunkalastus perhettä oikein elätä.
- Huomasimme, että muikku voisi toimia hyvin pikaruokana, kun se tuotteistetaan vain hyvin sekä pidetään laadusta ja tuoreudesta kiinni. Heti ensimmäinen kesä torin laidalla todisti, että olimme oikeassa, Mari Ovaska kertoo.
Kalastus jäi parissa vuodessa pois, tilalle tuli muikun jatkojalostus. Tätä nykyä Kalastajan Koju paistaa kesäisin 20 000 kiloa muikkua. Koju tuo puolet yrityksen liikevaihdosta. Toinen puoli tulee muikun jalostuksesta ja muikkusäilykkeiden valmistamisesta. Kesätyöläiset mukaan lukien yritys työllistää kolmisenkymmentä henkeä.
- Muikku on kiitollinen kala jalostaa, sillä sitä pyydetään melko tasaisesti vuoden ympäri. Muikkua Saimaassa on riittänyt hyvin. Panostamalla muikun irtopakastukseen sille voitaisiin saada uusia markkinoita ja monipuolisempia tuotteita. Nyt sen käyttö on turhan yksipuolista, Niko Ovaska arvioi.




Tasaiset saaliit kalastajan onni

30 kilometriä Savonlinnasta pohjoiseen Oraviin kalastaja Janne Herranen hiljentää Haukivettä kyntävän muikkutroolari Eevan vauhtia. On aika katsoa, mitä trooliin on jäänyt iltapäivän kalastuksen jäljiltä. Herrasen apumies Jussi Karjalainen ohjastaa troolin toista päätä vetävän apupaatin Eevan kylkeen kiinni ja hyppää auttamaan troolin vinssaamisesta. Puolen tunnin aherruksen jälkeen muikut hulahtavat troolista jäävesisammioon. Herranen etsii tottuneesti saaliin seasta kuhat, hauet, siiat ja lahnat ja heittää ne verestettynä pienempään saaviin.

- Muikunkalastajan päiväsaaliin tulisi nykyisillä polttoaineen hinnoilla olla vähintäin 500 kiloa, että kulut peittyvät. Jättisaaliita en itse asiassa toivo. Parhaiten kalastus kannattaa kaikille osapuolille, kun muikkua tulee mahdollisimman tasaisesti, Herranen kertoo.

Ammattikalastajille vapaat vedet

Herranen on kalastanut Saimaalla muikkua ammatikseen yli 15 vuotta. Saimaan muikkukannat kestävät hyvin nykyisen ammattikalastuksen.
- Savonlinnan pohjoispuolella Saimaalla muikkua pyytää kokopäiväisesti viisi kalastajaa. Muikkua riittäisi useammallekin, mutta alalle ei ole tulokkaita. Herranen sanoo.

Muikunkalastuksen tulevaisuuden turvaaminen edellyttäisi Herrasen mielestä ammatikalastuksen sallimista kaikilla vesillä.
- Nyt luvat riippuvat osakaskunnista. Ne mielellään huutokauppaavat lupia, jolloin hinnat karkaavat käsistä. Ongelmista päästäisiin eroon, jos ammattikalastajien lupien jakaminen keskitettäisiin viranomaisille, esimerkiksi ELY-keskuksille, Herranen pohtii.

Muikku on sisävesillä ainoa kala, jota voi kalastaa suurempia määriä ympärivuotisesti.
- Jatkuva kalastus on parasta muikkukantojen hoitoa. Se pitää kannat tasaisesti vahvoina, Herranen muistuttaa.




Muikkufileetä kouluruokaloihin?

Herrasen muikkusaaliilla on vakio-ostaja, Savonlinnan kupeessa toimiva Erosen Kala. Jari ja Satu Erosen pyörittämän perheyritys on vuodesta 1995 lähtien savustanut, perannut ja jalostanut muikkuja vähittäiskauppaan ja kalatukuille. Erosen Kalan valttina on muikun laatu ja tuoreus.
- Muikku siirtyy nopeimmillaan kalastajalta jalostuksen kautta ostajalle alle 10 tunnissa, Satu Eronen kertoo.

Muikkukaupassa on hiljalleen siirrytty perattuun muikkuun. Kokonaisella muikulla on yhä vähemmän ottajia.
- Muikun käyttöä on monipuolistettava. Olemme kehittäneet tekniikkaa, jolla muikku voidaan perata ruodottamaksi fileeksi. Se mahdollistaa muikun käytön suurkeittöissä, esimerkiksi kouluissa, joihin kaivataan edullista ja maukasta kotimaista kalaa.
Niistähän on jo ajat sitten viety paistinpannut pois. Ruodoton muikkufilee avaa muikulle aivan uusia käyttötapoja. Niitä tarvitaan, nykyisellään muikku on alihyödynnetty kala Suomessa, arvioi Jari Eronen.



 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475367
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net