Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Tiedote1 huhtikuu   • Tiedote 2 huhtikuu   • Tiedote 1 Toukokuu   • Tiedote 2 toukokuu   • Tiedote 1 Kesäkuu   • Tiedote II kesäkuu   • Tiedote I heinäkuu   • Tiedote II heinäkuu   • Tiedote I elokuu   • Tiedote II elokuu   • Tiedote I syyskuu   • Tiedote I lokakuu   • Tiedote II lokakuu   • Tiedote I marraskuu 

Kalan D-vitamiini on aurinkoa luille ja sydämelle



Kalan D-vitamiini on aurinkoa luille ja sydämelle





Kalaruoka on suomalaisille paras luonnollinen D-vitamiinin lähde. D-vitamiinia muodostuu jonkin verran iholla auringonvalon vaikutuksesta, mutta tehokasta auringonvaloa saadaan Suomessa vain huhtikuusta syyskuuhun. Tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta talvisin, ja osa jopa kesällä.
”Päivien lyhetessä ja säiden kylmetessä kalan merkitys D-vitamiinin lähteenä korostuu. D-vitamiinin lisäksi kalassa on esimerkiksi hyviä rasvahappoja. Mitä rasvaisempi kala, niin sen parempi”, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen neuvoo.

D-vitamiinilla on monia vaikutuksia terveyteen, mutta erityisesti kalan "aurinkovitamiinista" hyötyvät luusto ja sydän. Jo yhdestä kala-ateriasta saa suositeltavan päivittäisen D-vitamiiniannoksen ja samalla useita muita tuiki tarpeellisia ravintoaineita.

Nauti kalaa useampi kerta viikossa

D-vitamiinin saanti vaihtelee paljon ruokatottumusten mukaan. Suomalaisten D-vitamiinitila on selkeästi yhteydessä kalansyöntiin. Kun syö kalaa useammin kuin kahdesti viikossa ja käyttää vitaminoituja maitotuotteita, niin D-vitamiinin saanti on hyvällä mallilla.
”Painotan aina, että kalaa kannattaa syödä vähintään kaksi kertaa viikossa, eikä 3-4 kertaakaan ole haitaksi. Kalapuikoissa on kuitenkin niin vähän kalaa, että lasken ne puolikkaaksi annokseksi”, Hanna Partanen sanoo ja muistuttaa, että kalan suursyömäreiden tulisi nauttia vaihdellen eri kalalajeja.

Kaikki kalat sisältävät paljon D-vitamiinia, rasvapitoisuudesta riippumatta. Erityisen runsaasti D-vitamiinia sisältävät kuha, siika, lohi, kirjolohi ja silakka. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka kestää hyvin kuumennusta eikä hajoa ruoanvalmistuksessa.



Kuvissa kalakohtainen D-vitamiinitaulukko sekä eniten D-vitamiinia sisältävä kuva kuhasta ja nahattomasta fileestä.
(Kuvat suurenevat kuvaa klikkaamalla)



Kalasta saadaan keskimäärin puolet ruoan mukana tulevasta D-vitamiinista. Partasen mukaan kalaruokien lisäksi D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet ja levitettävät ravintorasvat ovat parhaita ruoasta saatavan D-vitamiinin lähteitä.

Kalan D-vitamiinista ja kalsiumista lujuutta luille

D-vitamiini tunnetaan parhaiten luustovitamiinina, joka edistää luuston normaalia kasvua ja kehitystä. Niukka D-vitamiinin saanti aiheuttaa puolestaan luustosairauksia kuten luukatoa eli osteoporoosia ja lapsilla riisitautia. D-vitamiinia tarvitaan luuston rakennusaineen kalsiumin imeytymiseen. Kalasta saa näitä molempia luuston terveyden ylläpitäjiä.

Aurinkovitamiinin verkot veteen

Viime aikoina on julkaistu useita tutkimustuloksia, joiden mukaan paljon D-vitamiinia sisältävällä ruokavaliolla on monia uusia terveyshyötyjä. Koska kala on niin merkittävä D-vitamiinin lähde, voi kyse olla osin myös kalan muiden ravintoaineiden kuten omega-3- rasvahappojen vaikutuksesta.
Tutkimuksissa D-vitamiinin riittävä saanti on yhteydessä elimistön hyvään puolustuskykyyn, hyvään lihasvoimaan ja fyysiseen suorituskykyyn. On myös alustavaa näyttöä siitä, että hyvä D-vitamiinitila saattaa ehkäistä sydän- ja verisuonitautien syntyä, masennusoireita, joidenkin syöpien syntyä sekä nuoruusiän diabeteksen puhkeamista. D-vitamiinin tehosta psoriaasin hoidossa on myös jo saatu vahvaa näyttöä.
Tutkimustiedon lisääntyessä D-vitamiinisuosituksen nostaminen uudelleen on harkinnan alla. D-vitamiinin saantisuosituksia saatetaan nostaa nykyisestään, kun uudet pohjoismaiset ravintosuositukset valmistuvat parin vuoden sisällä.


MUISTA! Kalan D-vitamiini ja pehmeä rasva ovat hyväksi sydämelle






Tukeva leikkuulauta ei taivu!



Monet kaipaavat kestävää leikkuulautaa, sitä oikeaa puista. Muovinen tylsyttää veitset. Tilaa kaksi, lihalle ja kalalle omat. Palarakenteen ansiosta tämä lauta ei väänny ensi viikollakaan. Materiaali on kumipuuta. Mitat: 41 x 31 x 3,5 cm, paino 3,5 kg

Leikkuulaudan hinta 31,30 €/kpl



Tuote nro 0219

Tilaa tästä





Hyvää syksyä!


KALARUOKAVERKKO tiedotteet


Tiedote ilmestyy kaksi kertaa kuukaudessa (pääsääntöisesti) ja sitä julkaisee Suomen Kalaruoan Ystävät ry:n ylläpitämä Kalaruokaverkko.




 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2454699
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net