Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Tiedote1 huhtikuu   • Tiedote 2 huhtikuu   • Tiedote 1 Toukokuu   • Tiedote 2 toukokuu   • Tiedote 1 Kesäkuu   • Tiedote II kesäkuu   • Tiedote I heinäkuu   • Tiedote II heinäkuu   • Tiedote I elokuu   • Tiedote II elokuu   • Tiedote I syyskuu   • Tiedote I lokakuu   • Tiedote II lokakuu   • Tiedote I marraskuu 

Kitkan viisasTiedote I marraskuu 2011 KITKAN VIISAS

Järvi-Suomen Koillismaa on Suomen kalaisimpia alueita ja pikkumuikku Kitkan viisas maankuulu herkku. Kuusamossa kala-alan osaajat pistivät hynttyyt yhteen ja muuttivat saman katon alle Kuusamon Kalataloon. Yhtä köyttä vetämällä koko Koillismaan kalatalous on saatu uuteen nousuun.Kuusamon Kitkajärvellä loppusyksy on kiireistä aikaa kalastajille. Maan kuulua kalaherkkua Kitkan viisasta vedetään nyt urakalla ylös järvestä. Herkullinen pikkumuikku on saanut kertoman mukaan nimensä siitä, että se ei vaella järvestä laskevaa jokea pitkin Venäjän puolelle, vaan älyää pysyä kotijärvessään.Kitkan viisas on alueen kalastajille sen verran arvokas saaliskala, että sille on haettu rekisteröity alkuperäisnimisuoja EU:lta. Suomen maa- ja metsätalousministeriö on jo omalta osaltaan hyväksynyt hakemuksen.


- Meille on tärkeää varmistaa, että kaikki markkinoilla myytävät Kitkan viisaat todella ovat Kitkajärven muikkua. Kitkan viisas on arvostettu ja haluttu herkku. Alkuperänimityksellä pidetään huolta sen aitoudesta ja laadusta. Kuusamolle Kitkan viisas on suuri ylpeyden aihe, kertoo kalastaja Juha Korhonen Koillismaan Luonnonkala Oy:stä.


Kalastaja ja jalostajat saman katon alle


Koillismaan Luonnonkala Oy on seitsemän ammattikalastajan perustama yhtiö, joka toimii Kuusamon keskustaan nousseessa uudessa Kalatalossa ja markkinoi osakkaiden pyytämää kalaa kalatukuille, jalostajille, vähittäiskaupoille sekä ravintoloille ja suurtalouksille.


- Kalatalo on meille erittäin tärkeä hanke, sillä se yhdistää sekä kalastuksen että jalostuksen saman katon alle. Alueen kalatalous on saanut talosta piristysruiskeen ja tiivistänyt alan yhteistyötä. Koillismaalla on yli 100 000 hehtaaria vesialueita ja niissä paljon kalaa. Kalataloudessa on täällä kasvupotentiaalia, jos mahdollisuuksia osataan vain kunnolla hyödyntää, kertoo Korhonen.
Vasemmalla Kitkan viisasta kalastetaan. Oikealla saatua muikkusaalista.
(kuvat suurenevat niitä hiirellä klikkaamalla)Koillismaan Luonnonkala Oy:n päätuotteet ovat tuoreet ja pakastetut luonnonkalat ja kalafileet, kuten muikku, siika, ahven, hauki, särki ja säynävä. Kalastajilla on käsittelytilat käytössä sekä alueen kalasatamissa että Kalatalossa.- Saamme kalat pyyntituoreena käsiteltyä ja kylmään. Irtopakastusyksikkö mahdollistaa sesonkien tehokkaan hyödyntämisen. Suuretkin saaliit saadaan nopeasti pakkaseen, mikä pitää laadun hyvänä. Alueen kunnat ovat kiitettävästi panostaneet kalastukseen kalasatamaverkostoa kehittämällä, Korhonen sanoo.Särki muuttuu herkkujalosteeksi


Osa Koillismaan Luonnonkalan Oy:n kaloista siirtyy Kalatalon toiseen päätyyn, missä toimii Kitkan Herkku Oy. Vuonna 1995 aloittanut yritys laajensi merkittävästi omistuspohjaa muuttaessaan Kalataloon kesällä 2011. Osakkaiksi tulivat kalankasvatusyritykset Varisjoen Lohi ja Koillis-Suomen lohi sekä pääkaupunkiseudulla toimiva kalatukku Arvo Kokkonen Oy.


- Uudet tilat tarjosivat mahdollisuuden monipuolistaa toimintaa. Pystymme nyt hyödyntämään koko Koillismaan kalaosaamista käyttämällä sekä luonnonkalaa että kasvatettua kirjolohta ja siikaa, kertoo Kitkan Herkku Oy:n toimitusjohtaja Jorma Käkelä.


Kitkan kalaherkku tarjoaa tuoreen kalafileen lisäksi erilaisia maustettuja kalamassoja, mätiä, savu- ja graavikaloja sekä täyssäilykkeitä. Tärkeimmät kalat toiminnalle ovat muikku, siika ja kirjolohi, mutta jalostukseen kaivataan myös vähempiarvoisena pidettyä särkeä ja säynävää.


- Särki on erinomainen säilykekala ja maustettujen kalamassojen raaka-aine. Isosta syyssärjestä saa hyvää fileetä. Särjen paras kalastuskausi on syksyllä, kun se on isoa ja rasvaista. Särkeä suotta vähätellään, siitä voidaan jalostaa todella hyvänmakuisia tuotteita. Niiden käsittely vaatii käsityötä, mikä tuo jalosteelle hintaa. Ostajapuolen on ollut vaikea ymmärtää sitä, että särkijaloste ei voi olla puoli-ilmaista. Jos Suomessa halutaan todella hyödyntää vähempiarvoisten kalojen suurta potentiaalia, jalosteista pitää olla valmis myös maksamaan käypä hinta, Käkelä muistuttaa.
Kalaruokaa, kiitos!
(kuva suurenee sitä hiirellä klikkaamalla)Innostusta nuorilleKainuun ja Koillismaan Kalaleader -ohjelman aktivaattori Teuvo Hatva on tyytyväisenä seurannut Kalatalon ympärille syntynyt uutta pöhinää. Hatvan tehtävä on saada alulle ja ohjata rahoitusta kalatalouden kehittämiseen tähtääviin hankkeisiin.


- Kainuussa ja Koillismaalla on saatu syntymään hyvä yhteishenki kalatalouden kehittämiseen. Siitä hyvänä esimerkkinä on Kuusamon Kalatalo, joka saattaa sekä alkutuotannon että jalostuksen saman katon alle. Kun osaaminen keskittyy, yhteistyö tiivistyy ja uudet ideat pääsevät valloilleen, Hatva pohtii.


Kalatalo näyttää Hatvan mielestä nuorille, että kalassa on mahdollisuuksia hankkia itselleen ammatti ja elanto.


- Alalle tarvitaan täälläkin nuoria tulijoita. Yrittäjien yhteistyö on hyvä esimerkki siitä, että kalataloudella on Koillismaalla jatkuvuutta ja ala menee eteenpäin, Hatva sanoo.Tukeva leikkuulauta jouluksi kotiin!Monet kaipaavat kestävää leikkuulautaa, sitä oikeaa puista. Muovinen tylsyttää veitset. Tilaa kaksi, lihalle ja kalalle omat. Palarakenteen ansiosta tämä lauta ei väänny ensi viikollakaan. Materiaali on kumipuuta. Mitat: 41 x 31 x 3,5 cm, paino 3,5 kg

Leikkuulaudan hinta 31,30 €/kplTuote nro 0219

Tilaa tästä
Tänä vuonna julkaisemme tiedotteita seuraavasti: Loka- ja marraskuussa (neljä tiedotetta) ja laajan joulukalatiedotteen joulukuussa!Tuoreimmat sivuillemme lisätyt reseptitRauhallista joulun odotusta!


KALARUOKAVERKKO tiedotteet


Tiedote ilmestyy kaksi kertaa kuukaudessa (pääsääntöisesti) ja sitä julkaisee Suomen Kalaruoan Ystävät ry:n ylläpitämä Kalaruokaverkko.
 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2476356
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net