Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Tiedote nro 1 Tammikuu   • Tiedote nro 2 Helmikuu   • Tiedote nro 3 Maaliskuu   • Tiedote nro 4 Huhtikuu   • Tiedote nro 5 toukokuu   • Tiedote nro 10 Lokakuu   • Tiedote nro 11 marraskuu 

Äärimmäisen uhanalaisen järvilohen tilanne on katastrofaalinenLokakuu 2013
Äärimmäisen uhanalaisen järvilohen tilanne on katastrofaalinenJokasyksyinen järvilohen emokalapyynti Pielisjoella ja Lieksanjoella on saatu päätökseen. Molemmissa pyyntikohteissa saalismäärät tulivat rajusti alaspäin. Kun vielä viime vuonna Pielisjoelta saatiin 63 lohta, tämän vuoden saalis oli vain 30 lohta. Lieksanjoen lohimäärä puolestaan putosi 22:sta 13:een. Myöskään järvitaimenia ei saatu lähellekään toivottua määrää.


Emokalapyynti ja kalanviljely ovat olleet ainoat keinot säilyttää järvilohikannat, sillä toisaalta voimalaitokset estävät kalojen nousun ja toisaalta lisääntymisalueet ovat monin osin tuhoutuneet. Viime vuosina useita kutukoskia on kunnostettu ja Ala-Koitajoki sai myös keväällä lisävirtaaman, minkä turvin on mahdollista yrittää järvilohen luontaista lisääntymistä. Ongelmaksi muodostuu Pielisjokeen ja Lieksanjokeen nousevien kalojen äärimmäisen vähäinen määrä.


"Tilanne on niin heikko, että on todella alettava pohtia järvilohen täysrauhoittamista saimaannieriän tapaan. Kalastajien tulisi ymmärtää, että yksikin pyydetty rasvaevällinen lohi voi olla liikaa tällaisessa tilanteessa", toteaa erikoistutkija Jorma Piironen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.
Järvilohen ja -taimenen kohdalla on siirrytty rasvaeväleikkauksiin, joten kalastaja voi tunnistaa kalastettavaksi tarkoitetun yksilön. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki rasvaevälliset yksilöt tulee vapauttaa Saimaalla ja Pielisellä. Toistaiseksi asia on ollut suositus, mutta se on tarkoitus saada myös uuteen kalastuslakiin. On myös harkittava järvilohen täysrauhoittamista muutamaksi vuodeksi, ennen kuin rasvaevällisten yksilöiden vapauttaminen saadaan pakolliseksi.


Kalastajien lisäksi myös muiden toimijoiden kuten kalastusalueiden, osakaskuntien, kasvatuslaitosten, voimalaitosyhtiöiden, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen, ELY-keskusten ja maa- ja metsätalousministeriön on kannettava kortensa kekoon, jotta ainutlaatuinen järvilohi voidaan säilyttää Suomessa.


"Nyt eletään aikoja, jolloin ratkaistaan järvilohen lopullinen kohtalo. Haluammeko säilyttää lajin vai lyömmekö hanskat naulaan ja annamme sen painua unholaan? Vetoan kaikkiin osapuoliin, että yrittäisimme vielä todenteolla", kommentoi projektipäällikkö Mirko Laakkonen Saimaan lohikalat -hankkeesta.

Uudet pohjoismaiset ravintosuositukset julkaistiin Kööpenhaminassa lokakuun alussa. Ravintosuosituksissa D-vitamiinin saantisuositus nousi 7,5 mikrogrammasta 10 mikrogrammaan päivässä aikuisille ja yli kaksivuotiaille lapsille. Yli 75-vuotiaille päivittäinen saantisuositus on 20 mikrogrammaa.D-vitamiinin saantisuositus nousee


Useimmat uusista pohjoismaisten ravintosuositusten ohjeistuksista ovat samat kuin vuonna 2004 julkaistut, mutta niissä on huomioitu uusimpia tutkimustuloksia. Jotkut ohjeistukset ovat kuitenkin muuttuneet, kuten D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus


D-vitamiini on tärkeää kalsiumin imeytymisen kannalta, jotta luusto pysyy vahvana ja terveenä. Lisäksi D-vitamiini auttaa ylläpitämään lihasten ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Saamme D-vitamiinia rasvaisesta kalasta, elintarvikkeista, joihin on lisätty D-vitamiinia sekä lisäravinteena. Keho myös pystyy tuottamaan D-vitamiinia auringonvalosta, mutta Pohjoismaissa emme saa aurinkoa talvikuukausina tarpeeksi.

Tuoreimmat sivuillemme lisätyt kuvalliset reseptitSyksyistä tunnelmointia!


KALARUOKAVERKKO tiedotteet


Tiedote ilmestyy kerran kuukaudessa (pääsääntöisesti) ja sitä julkaisee Suomen Kalaruoan Ystävät ry:n ylläpitämä Kalaruokaverkko.Sinä kuulut A-kalansyöjäryhmään ja olet postituslistalla. Elleivät tunnuksesi ole voimassa, tukimaksusi yhdistyksellemme takaa tiedotteitten ja uusien ohjeiden saannin. Tukimaksun suuruus on 29,80 euroa ja on voimassa niin kauan kuin haluat. Tilimme on FI47 8000 1870 4655 65. Kiitos tuestasi suomalaisen kalan puolesta!


Ellet halua jatkossa vastaanottaa ajankohtaista tietoa kalasta ja kalaruoasta peru postitus
tästä.
 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745898
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net