Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Tiedote nro 1 tammikuu   • Tiedote nro 2 helmikuu   • Tiedote nro 3 maaliskuu   • Tiedote nro 5 tuoukokuu   • Tiedote nro 6 kesäkuu   • Tiedote nro 7 heinäkuu I   • Tiedote nro 7 heinäkuu II   • Tiedote nro 7 heinäkuu III   • Tiedote nro 8 elokuu I   • Tiedote nro 8 elokuu II   • Tiedote nro 9 syyskuu I   • Tiedote nro 9 syyskuu II   • Tiedote nro 9 syyskuu III   • Tiedote nro 10 lokakuu I   • Tiedote nro 10 lokakuu II   • Tiedote nro 10 lokakuu III   • Tiedote nro 11 marraskuu I   • Tiedote nro 11 marraskuu II   • Tiedote nro 12 joulukuu 

Puruveden EU-muikku



hovinsalon.fi uutiskirje lokakuu II 2014




PURUVEDEN EU-MUIKKU


Puruveden muikusta tuli Suomen kymmenes nimisuojattu elintarvike. Puruveden muikku on lisätty Euroopan komission asetuksella niiden tuotteiden joukkoon, joilla on suojattu maantieteellinen merkintä. Kymmenes suomalainen nimitys julkistettiin itsenäisyyspäivänä 6.12. 2013. Nimisuojajärjestelmä on voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa, joten rekisteröity nimitys on suojattu koko yhteisön alueella.


Historia



Yli 400 neliökilometriä laaja, kirkasvetinen ja vielä nykyäänkin ainutlaatuisen puhdas Puruvesi on
toiminut Saimaan kalastuskulttuurin keskuksena vuosisatojen ajan. Tutkijoiden mukaan Puruvedellä
oli 1500-luvulla enemmän nuottia kuin missään muualla Suomessa. Puruvesi ei ollut pelkästään
paikallisen väestön nautinnan kohde, vaan järveen kohdistui erityisesti Karjalasta kaukokalastusta.
Puruveden avovesikauden kestävä nuottakalastus alkoi muuttua ammattimaisemmaksi 1880-
luvulla laivayhteyksien kehittyessä. Vasta 1910-luvulla talvinuottaus muuttui kaupallisesti tuottoisaksi, kun nuottien korkeutta lisäämällä 12 metriin muikkusaaliit paranivat niin, että tuli välttämättömäksi hakea muikulle markkinoita alueen ulkopuolelta. Nuottakuntia oli tuolloin 25 - 30. Pitkän perinteen muovaama Puruveden nuottakalastuskulttuuri on säilynyt uudelle vuosituhannelle. Muissa Saimaan vesistön osissa kehitys on vienyt ammattimaista kalastusta nykyaikaisempaan ja tehokkaampaan troolikalastuksen harjoittamiseen. Puruvedellä troolikalastus on kielletty, koska on katsottu nuottakalastuksellakin saatavan vuotuinen muikkutuotanto talteen.



Kesänuottaus


Ennen kalastuksen koneellistumista Puruvedellä nuotattiin soutuveneitä apuna käyttäen. Nuotta laskettiin eli potkittiin joko yhdestä tai kahdesta soutuveneestä apajapaikalle. Veneissä oli käsin puutapeista kierrettävät kelut, joilla nuotta kierrettiin apajaan. Nuotta nostettiin käsin tavallisesti
ranta-apajaan ankkuroituun veneeseen, jolloin alapaulat ylsivät pohjaan eivätkä muikut päässeet sukeltamaan nuotasta ulos. Loppuvaiheessa kalat säikytettiin perään tarpoimella. Kalat vieritettiin perän viimeisen osan eli sikon avulla laidan yli veneeseen. Rannassa muikut nostettiin ylös aluksi pärekoreihin, myöhemmin puulaatikoihin.



Kalastus koneellistui 1980-luvulla ja kaupallinen kesänuottaus alkoi elpyä Puruvedellä. Perustettiin kunnalliset jäähileasemat ja käyttöön otettiin styrox-laatikot. Kalan säilyvyys parani ja markkina-alueet laajenivat. Elektroniikka tuli kaikuluotaimen avulla merkittäväksi työvälineeksi kaloja etsittäessä. Ennen parvien etsiminen perustui kokemukseen ja näköhavaintoihin. Luotainten
ansiosta voitiin siirtyä pois perinteisistä ranta-apajapaikoista etsimään parvia myös selkäalueilta.
2000-luvulla kaikuluotaimen rinnalle on tullut GPS helpottamaan kalojen yöllistä etsimistä ja pohjakarien välttämistä.


Kalastus alkukesästä elokuuhun on pääasiassa yötyötä, auringon laskusta sen nousuun. Nuottakunnat lähtevät järvelle tavallisesti kuutena yönä viikossa, sesonkina saattaa moni nuottakunta käydä kalassa jokaisena viikonpäivänä.
 

Moottorialusten avulla kalojen seuraaminen selkävesillä on helpottunut ja nuotan lasku tapahtuu nopeasti ja vaivattomasti. Nuotta sijoitetaan veneiden perässä oleviin nuottalaatikoihin siten, että sivuverkot eli nuotan siivet jakautuvat veneiden kesken ja perä tulee veneiden väliin. Nuottaa laskiessa perän sikko heitetään ensimmäisenä järveen ja nuotan siivet soljuvat esteettömästi kummastakin veneestä parvia kierrettäessä.


Veto kestää moottorin alhaisilla kierroksilla puoleta tunnista tuntiin, jonka jälkeen veneet sulkevat nuotan ympyräksi tulemalla yhteen. Veneiden väliin lasketaan esteverkko. Nuottaa vedetään veneeseen yläpaulasta käsivoimin kummaltakin puolelta. Kolmantena vetomiehenä voi olla mukana ”renki”, joka nostaa kummankin siiven alapaulaa. Työtä voidaan helpottaa myös pienillä aluksen
laitaan asennetuilla kiertokoneilla, joita käytetään nuotan yläpaulaan kiinnitettyjen apuköysien vetämiseen. Lopuksi kalat uivat nuotan perän viimeiseen osaan eli sikkoon, joka vedetään veneen toiselle laidalle tai jätetään veneiden väliin. Perä avataan ja muikut nostetaan tavallisimmin ämpärillä tai haavilla 300 – 400 kg kala-astioihin.
 

Muikut jäitetään välittömästi noston jälkeen ja annetaan olla jäävedessä kala-astioissa niin, että muikkujen lämpötila lähenee 0 0C. Astioihin lisätään jäätä ja tarvittaessa vettä niin paljon, että seosta voidaan helposti sekoittaa jäähtymisen nopeuttamiseksi. Kesällä 100 kg muikkusaaliin jäähdyttämiseen tarvitaan 30–50 kg jäähilettä. Muikkujen jäähdyttäminen 0…+3 asteeseen kestää korkeintaan tunnin. Kalojen jäähtymisnopeutta seurataan pistokokein mittaamalla kalojen sisäinen lämpötila. Oikein suoritettu jäittäminen takaa Puruveden muikun laadun. Rantaan tullessa kala-astiat nostetaan pois aluksista kaloineen peräkärryyn jatkokuljetusta varten tai viedään kalasataman kylmiöön odottamaan jatkokäsittelyä.


Heikki Karjalainen


19.10.2014



Tässä kiinnostuneille kuvakollaasi Helsingin silakkamarkkinoilta 2014


Tässä päivitettyjä saaliskuvia kevään kalastuskaudesta



Tässä perinteinen ravintolaklassikko, teräksinen tarjoiluvati. Vati on ellipsin muotoinen (50 x 33 cm). Kata kalaruoka kauniisti vadille.


Vadin hinta nyt vain 17,50 €/kpl ( norm. 21,20 €/kpl)


Tuote nro 0201

TILAA JOULUKSI






Uusimmalle sivuillemme lisätyn kalaruokaohjeen löydät tästä:
Kuhaa kera munakastikkeen



Kuulakkaita syyssäitä

KALARUOKAVERKKO tiedotteet



Hyvä tukijäsenemme, joko tukesi kalan puolesta on hoidettu. Maksat kerran ja olet varmistanut näiden tiedotteiden saannin. Keräystilimme numero on FI47 8000 1870 4655 65 - summa € 22 tai liity tästä. Kiitos tuestasi!

Saat tämän tiedotteen, koska olet liittynyt Kalaruokaverkon tiedotteiden postituslistalle. Uutiskirjeet lähetetään aina osoitteesta Hovinsalon.fi ja osoite kannattaa lisätä osoitekirjaasi tai luotettavien vastaanottajien listaan varmistaaksesi uutiskirjeiden saannin. Mikäli sähköpostiosoitteesi muuttuu, ota meihin yhteyttä kotisivujemme palaute linkin kautta. Jos et enää halua vastaanottaa uutiskirjeitä, vastaa tähän viestiin otsikolla POISTA.




 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745844
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net