Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Kalakukon kivulias tie Brysseliin   • Täyssäilyke   • Afroditen auringon alla   • Madetta ja valkoviiniä   • Maksaa kartanon tapaan   • Broilerinfileet käärittynä Parman kinkkuun   • Vielä ehtii nauttia talviherkkua blinejä!   • Rautapannun hehkutus   • Aromikas kuorrute viimeistelee kuhafileen   • Yrteillä kuorrutettu lampaanfilee   • Hirvimakkara on hyvin miedon makuista   • Aromikas kuorrute viimeistelee karitsanfileen   • Rapeakuorisen siian lisukkeeksi katkarapupasta   • Viisi herkullista juhannusreseptiä   • Kevyesti savustettu ja paistettu siika kesäisellä kukkakaali-perunalisäkkeellä   • Ravuilla herkuttelu on yksi kesän kohokohta   • Yrteillä kuorrutettu lampaanfilee   • Avocado-katkarapu tournedos   • Syyskalastus 2016 alkanut   • Lohikalojen syysrauhoitus alkanut   • Kylmäsavukirjolohi   • Grillatut lampaankyljykset saavat seurakseen täytettyä munakoisoa    • Rapeaksi paistetut kampasimpukat lepäävät mehevällä kurpitsarisotolla   • Muikun jäänalta nuottaus nykymenetelmin   • Erilainen joulukattaus 2016 

Muikun jäänalta nuottaus nykymenetelmin




hovinsalon.fi


marraskuu II 2016



Muikun jäänalta nuottaus nykymenetelmin




EU-setfikaatin saanutta muikun talvinuottausta Puruvedellä (video)


Aisat, länget ja kakkulat, runoiltiin ja laulettiin hevosen kunniaksi ennen vanhaan mutta ei enää. Talvinuottauksessakin hevosella oli tärkeä rooli niin nuotan vedossa kuin saaliin maihin kuljetuksessa. Nyt on tekniset vempaimet pääroolissa kun kalastajat vetävät talvinuottaa.


Katso tästä kuinka sujuvasti muikun talvinuottaus sujuu Puruvedellä.



Klikkaaa kinkut suuremmiksi



Kinkku kautta aikojen


Vuonna 1950 sikaa kasvatettiin kaikella sellaisella muonalla, että saatiin mahdollisimman paljon silavaa possun pintaan. Syyskuun viimeisillä viikoilla possulle kerättiin vesiheinää, viljan alkavaa orasta ja puusta pudonneita omenia. Näin lihaan saatiin miellyttävä maku. Silava kerrosta oli paikka paikoin lähes viisi senttiä. Lokakuussa kinkku pantiin tuhtiin suolaveteen. Suolaa piti olla niin, että raaka peruna pysyi pinnalla. Muutama päivä ennen joulua kinkkua liotettiin puhtaassa kaivovedessä. Näin saatiin liika suola pois. Aatonaattona sitten sian potra kinttu kapaloitiin taikinajuurella nostatettuun ruistaikinaan uunipellille. Kun uuni oli hiipunut illalla alle 120 asteen, kinkku siirrettiin uunin arinalle. Jouluaattona klo 12 paikkeilla tämä lähes 15- kiloinen jouluherkku aikoi olla murean syötävää.

 
 
Vuonna 1960 tehtiin joulunvalmisteluja. Kinkut olivat olleet voimakkaassa suolavedessä kaksi viikkoa. Ne olivat aitoja viljakinkkuja ja niiden pinnassa oli tuuman paksu silavakerros. Aamulla alkoi suuressa höyryvaippakattilassa kiehua 10 kinkkua. Maustepippurit ja laakerinlehdet antoivat makua keitinliemeen. Illalla mestari otti metallisen pitkän sukkapuikon ja työnsi sen kinkun muhkeaan sisäpaistiin. Hän tempaisi puikon pois parissa sekunnissa ja sipaisi sillä viiksetöntä ylähuulta. Puikon kuumuus kertoi hänelle, että kinkku alkaa olla kypsä. Samaa todisti puikon reiästä työntyvä kirkas lihamehu.


 
Reilut 10 vuotta myöhemmin samassa ravintolassa mestari ruiskutti tuoreisiin kinkkuihin 10 % suolaliuosta. Kinkun pintaa suojasi parin sentin silavakerros. Sen jälkeen kinkut saivat olla suolavedessä viikon ajan. Kinkut kuivattiin ja käärittiin alumiinipaperiin. Kinkun paksuun lihakseen työnnettiin paistomittari. Kääreet nostettiin uunipelleillä 200- asteiseen uuniin tunniksi. Sitten lämpö laskettiin 150- asteeseen. Noin 8 tunnin kuluttua mittari näytti 75 astetta ja kinkut siirrettiin liinojen alle hautumaan.


 
80-luvun alussa mestari laittoi valmiiksi suolatut kinkut uunipelleillä 200- asteiseen uuniin. Silavakerros oli vähennyt osittain pelkkään nahkaan. Yhdessä kinkussa oli uuniin kytketty digitaalinen mittari. Tunnin kuluttua hän laski lämpötilan 100- asteeseen. Kun kinkun sisälämpötila saavutti 75 astetta, kuului äänimerkki ja uunista katkesi virta. Tunnin kuluttua kinkut siirrettiin pöydälle kuorruttamista varten.


 
Yleisin pintakuorrutus on kautta aikojen ollut korppujauho-sinappikuorrutus. Perinteisesti vaaleaa leipää kuivataan korpuksi, korppu jauhetaan hienoksi jauheeksi ja levitetään sinapilla voidellun kinkun pintaan. Kuuma uuni täplittää kinkun pinnan maukkaaksi ja säilyväksi.

.
 
Jaakko Kolmonen




Mikä on mielipiteesi tämän tiedotteen sisällöstä. Tykkää tai purnaa, tieto tulee suoraan Heikin postilaatikkoon. PALAUTE.





 

Rauhallista joulun odotusta

Hovinsalon.fi/ruokarengas tiedotteet

hovinsalon.fi
Heikki Karjalainen


Ruokarenkaan tiedotteet; tietoa terveellisestä ruoasta ja uudet reseptit postilaatikkoosi. Maksat kerran ja kuulut Hovinsalon ruokarenkaaseen. Keräystilimme numero on FI16 5042 0020 0353 65 - summa 22,00 € NYT VAIN 11,00 € tai liity tästä. Tehdään hyvää yhdessä!



Jos et enää halua vastaanottaa tiedotteita, vastaa tähän viestiin otsikolla POISTA.



 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2601443
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net