Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Viinien tarjoilulämpötilat   • Viinin dekantointi   • Rypälelajikkeita 

Viinien tarjoilulämpötilat



Valkoviinit tarjotaan viileinä, punaviinit huoneenlämpöisinä; tämä on vanha ja ihan käyttökelpoinen sääntö. Mutta jos ryhdytään tarkoiksi, kannattaa perussääntöä hieman hienosäätää.

Viinejä ei kannata jäähdyttää liikaa, ettei niiden maku katoa. Kevyet valkoviinit ja roseeviinit jäähdytetään noin 10 – 12 asteeseen ennen tarjoilua. Parhaimmat valkoviinit voidaan kuitenkin tarjoilla hieman tätäkin lämpimämpinä.

Punaviinit kannattaa tarjoilla hieman nykyistä huoneilmaa viileämpinä, noin 16 – 18 asteisina. Jos viini on nuori ja kevyt (esim. Beaujolais), sen voi jäähdyttää 14 – 16 asteiseksi laittamalla pullon jääkaappiin noin tunnin ajaksi ennen tarjoilua. Tämä lämpötila sopii myös väkeville viineille.

Kuohuviinien kuplivuus ja maku ovat parhaimmillaan 7 – 8 asteen lämpöisenä.

Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että viini tarjoillaan mieluummin hieman liian kylmänä kuin liian lämpimänä, sillä lasissa juoma lämpenee nopeasti.

Mutta mistä tietää milloin viini on juuri sopivan kylmä/lämpöinen tarjoiltavaksi? Aloittelija voi käyttää apunaan ihan tavallista lämpömittaria, jonka upottaa hetkeksi viiniin. On olemassa myös digitaalisia mittareita, jotka mittaavat lämmön pullon ulkopinnasta. Friikkien kannattaa hankkia viinien temperoimiseen valmistettu viinikaappi, joka pitää huolen siitä, että viini on varmuudella oikean lämpöistä. Ja hei, tällainen kaappi jos mikä tekee vaikutuksen vieraiskutsuilla!




 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2112194
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net