Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Viinien tarjoilulämpötilat   • Viinin dekantointi   • Rypälelajikkeita 

MAAILMANKUULUJA RYPÄLELAJIKKEITAViini saa makunsa monista seikoista, mutta kaiken perustana on rypälelajike tai -lajikkeet, joista viini valmistetaan. Näitä lajikkeita on valtavan paljon; viininystävän kannattaa tutustua niistä yleisimpiin.

Viinirypäleen kuori sisältää väriaineita, flavonoideja, tanniineja sekä hiivoja, jotka saavat hedelmälihan mehun käymään. Rypälemehu sisältää vettä, sokereita, mineraaleja ja vitamiineja sekä happoja, jotka antavat viinille ryhdin ja tuovat siihen säilyvyyttä.

CABERNET SAUVIGNON

Cabernet sauvignon on maailman tunnetuin ja arvostetuin rypäle punaisten laatuviinien tuotannossa ja sitä kasvatetaan melkein kaikissa viiniä tuottavissa maissa. Parhaimmat cabernet-viinit tuotetaan Ranskan Bordeaux:ssa, Kalifornian Napa Valley:ssa sekä Coonawarrassa Etelä-Australiassa. Rypäle on tunnettu etenkin kyvystään ilmaista tietyn vuosikerran sekä kasvupaikan luonnetta. Rypäle on runsasvärinen. Tyypilliset aromit ovat mustaherukka, seeteripuu ja kahvi, mutta joskus myös minttu, eukalyptus ja vihreä paprika, viimeisin etenkin viileämmissä alueissa kasvatetuissa rypäleissä.

CHARDONNAY

Chardonnay on maailman suosituimpia valkoisia rypälelajikkeita. Sitä viljellään laajalti lähes kaikilla viinintuotantoalueilla. Chardonnay-rypäleistä tehdään monia erityylisiä viinejä, monet niistä ovat täyteläisiä, hedelmäisiä, pehmeitä ja tammisia. Niitä nautitaan esimerkiksi voimakkaiden kalaruokien sekä vaaleiden liharuokien kumppanina. Amerikkalaiset ja australialaiset Chardonnay-viinit ovat voimakkaita, chileläiset aromaattisempia ja eurooppalaiset usein harmonisempia. Chardonnay-rypäleitä käytetään myös monien kuohuviinien valmistamiseen.

GARNACHA/GRENACHE

Rypäle on espanjalaista alkuperää ja on eniten viljelty sininen rypäle Espanjassa. Rypäle on suhteellisen helppo viljellä ja oikea auringonpalvoja. Rypälettä käytetään enimmäkseen yhdessä muiden rypälelajikkeiden kanssa. Rypäle saavuttaa helposti korkean sokeripitoisuuden, joka taas antaa viineille korkeampaa alkoholipitoisuutta. Viinit, jotka sisältävät garnachaa, eivät yleensä ole tarkoitettu varastoitavaksi, koska viini hapettuu helposti. Ranskassa rypälettä viljellään lähinnä eteläosissa kuten esim. Côte du Rhônessa ja Châteaunef du Papessa. Australiassa garnacha on yksi maan tärkeimmistä ja eniten viljellyistä sinisistä rypälelajikkeista.

MERLOT

Vaikka merlot on ylivoimaisesti eniten istutettu sininen rypäle Bordeaux:ssa, se on jäänyt syrjään cabernet sauvignonista. Yhdessä ne muodostavat kuitenkin perustan bordeaux-sekoitukselle, joka on saanut olla esikuvana ja ihanteena viinimailmassa. Sanotaan, että cabernet sauvignon on viinin selkäranka ja merlot antaa hedelmäisyyttä ja täyteläisyyttä. Merlota viljellään kaikkialla maailmassa ja se viihtyy viileässä ilmastossa. Merlot myös kypsyy aikaisin. Merlot-viinit tunnistaa usein rikkaasta hedelmäisyydestä ja niissä on vivahteita luumusta, karhunvatukoista sekä auringonlämpimistä mansikoista, mutta myös kahvista ja tupakasta.

SAUVIGNON BLANC

Sauvignon blanc ei ehkä ole jaloin vihreistä rypäleistä, mutta on erittäin suosittu ja sitä viljellään laajalti ympäri maailmaa. Ranskassa alueilla kuten Sancerre, Pouilly-Fumé Loiressa, ja Bordeaux:ssa. Uudessa-Seelanissa valmistetaan erittäin kiinnostavia sauvignon blanc -viinejä. Sauvignon blanc -rypäleistä tehdyt viinit ovat usein kuivia ja raikkaita ja ne kannattaa juoda nuorina, mieluiten pari vuotta pullotuksesta. Maussa ja tuoksussa löytyy usein sävyjä seljankukista, nokkosista, karviaismarjoista, sitruksesta sekä mustista viinimarjanlehdistä. 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745873
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net