Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Chaine de Rôtisseurs   • Terveellinen suomalainen ruokavalio päihittää välimeren ruokavalion   • Suomalaisen ruoan puolesta   • Jari Tervon kolumni   • Maaseudun Tulevaisuus tutkimus   • Kettiömestari Eero Mäkelä   • Vuoden 2011 Hovimestari Jani Nurminen   

Suomalaisen ruoan puolesta




Kotimainen ruoka on laadukasta

Suomalaisen ruoan laatuun vaikuttavat esimerkiksi ilmastolliset ja tuotannolliset seikat. Suomen ilmasto on hyvin puhdas, eikä meillä ole esimerkiksi pienhiukkaspäästöjä, kuten monissa muissa maissa. Se on hyvä lähtökohta ruoantuotannolle.

Suomessa auringon määrä on kesällä huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi missään muussa Keski-Euroopan maassa. Uskallamme sanoa, että suomalainen luonto tuottaa aromirikkaampaa ruokaa kuin minkään muun maan luonto.


Yksi raaka-aineiden makuun vaikuttava tekijä on torjunta- ja lannoiteaineiden vähäinen käyttö moniin muihin maihin verrattuna. Ero johtuu osaksi Suomen kylmästä talvesta. Lisäksi Suomessa on hyvin korkeat laatustandardit ja -valvonta.

Täällä on pitkä ja kylmä talvi, mikä tappaa tuholaisia. Sen takia meidän ei tarvitse käyttää yhtä paljon lannoitteita ja torjunta-aineita. Olemme myös oppineet puhtaan tuotantotavan.

Kun ruokaa ei tarvitse kuljettaa pitkää matkaa, aromit ja laatu säilyvät parempana.

Ruoan puhtauteen liittyviä uhkatekijöitä on sitä enemmän mitä kauemmin ruokaa joudutaan kuljettamaan. Esimerkiksi emme osta kalaa, joka on pyydystetty useita päiviä aiemmin.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Kansliapäällikkö Virtanen ei ole huolissaan kotimaisen ruoan asemasta ja ulkomaalaisten kauppaketjujen Suomeen tulemisesta. Hän ei usko, että Suomesta loppuisivat ruoan tuotantomahdollisuudet, sillä suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa ja viennille on tilaa.

Suomessa tuotettu ruoka pärjää tulevaisuudessa. Hinnalla se ei voi kilpailla ulkomaisia kaupparyhmiä vastaan, mutta laatu ja terveys ovat kotimaisen ruoan kilpailuvaltteja. Vientimarkkinat kasvavat paljon, esimerkiksi Venäjälle viedään paljon suomalaisia elintarvikkeita, koska niitä pidetään siellä laadukkaina.

Suomalainen ruoka työllistää

Kotimainen ruokaketju työllistää joka viidennen työssä käyvän suomalaisen. Suomalaisen ruoan kilpailuvaltteja ovat puhtaus ja laatu, joiden voimin sitä viedään myös ulkomaille.

Kuitenkaan pelkkä ruoantuotanto ei ole ainoa työllistäjä, vaan myös esimerkiksi ruoan kuljetukseen ja myyntiin liittyvät toiminnot työllistävät ihmisiä.

Suomalaisella ruoalla on erittäin suuri työllistämisvaikutus. Yksi ruokaketjun hyvistä puolista on sen laaja-alaisuus. Elintarvikeketju on levittynyt hyvin laajalle alueelle ympäri maata eikä ainoastaan suurempiin kasvukeskuksiin, kuten monet muut teollisuuden alat.




 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2140368
 
Hovinsalon.fi, Alppikatu 9 B 00530 Helsinki
Webbinen.net