Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Grillaaminen   • Pakastaminen   • Pakasteasetus   • Kalasta fileetä   • Kalasäilyke ja sen valmistus   • Kalasta ruokaa- kurssi 2003   • Mäti-info   • Kalan savustus   • Sinihomejuusto-lohitasku   • Kirjolohen fileeraus   • Mateen nylkeminen   • Muikun puhkominen   • Silakan siivous   • Hauen hyödyntäminen   • Kalasta ruokaa kurssi 2008   • Savusiian siivuous   • Ruodoton haukifilee   • Videot   • Silakkapihvit uunissa 

Hauen fileeraaminen ruodotttomaksi



Kun suomalaisen peruskalan, hauen, riuhtaisee nopealla vedolla vedestä maalle, ruodot irtoavat, sanotaan.
Tässä kuitenkin fiksu tapa nahattomaksi fileeraamisen jälkeen leikata fileestä pois hankalat kaksihaaraiset ruodot.
Muista terävä veitsi ja oikeankorkuinen leikkuulauta.




1. Olet fileerannut hauen nahattomaksi, käännä se nyt leikkuulaudalle vatsapuoli ylöspäin. Tunnustele sormillasi y-ruotojen (ne ovat ruotoja, jotka fileeseen jäävät evien ja maharuotojen poistamisen jälkeen) päitä. Ne tuntuvat kuvassa veitsenkärjen kohdalla suorassa linjassa melkein pyrstöön asti.



2.Tee ruotolinjan yläpuolelle (n.3mm) hellävarainen viilto. Ruodot tuntuvat fileen sisällä, älä vain katkaise niitä. Anna veitsen liukua niiden päältä. Kun ruodot tuntuvat loppuvan pyrstöosassa, voit painaa veistä syvemmälle ja jatkaa viillon läpi asti kohti pyrstöä.









3. Tee toinen viilto n. 3mm ruotolinjan vatsapuolelle. Voit vetää viillon läpi fileen, koska ruotoja ei ole. Vatsapuoli on jo ruodoton.










4. Jatka ensimmäistä viiltoasi nyt vinottain ruotoja myötäillen, veitsi käännettynä enemmänkin vaaka-asentoon. Ruodot näkyvät nyt hyvin kuvassa. Tämä irtoava viillos on ruodotonta (seläke).









5. Se jäljelle jäänyt osa, jossa on ruodot, käännetään ylösalaisin (kuva 6).












6.Profiilin pitäisi olla tuollainen kolmiomainen kuten kuvassa.













7.Veitsellä painaen vedetään kolmion harjannetta kasaan samalla kun veistetään kolmion harja irti. Tämäkin seläkkeen osa on ruodoton.










8.Kuvassa näkyvä osa sisältää y-ruodot. Tätä kutsutaan humoristisesti "anopin fileeksi".






Nyt voidaan suorittaa laskutoimitus. Sinulla pitäisi olla yhdestä fileesta kaksi ruodotonta selkäfileen osaa, yksi ruodoton vatsaosan filee ja aikaisemmin mainittu "anopin filee", jossa kaikki ruodot. Sama leikkausoperaatio tehdään toiselle fileeratulle haukifileelle.






 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2404500
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net