Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Grillaaminen   • Pakastaminen   • Pakasteasetus   • Kalasta fileetä   • Kalasäilyke ja sen valmistus   • Kalasta ruokaa- kurssi 2003   • Mäti-info   • Kalan savustus   • Sinihomejuusto-lohitasku   • Kirjolohen fileeraus   • Mateen nylkeminen   • Muikun puhkominen   • Silakan siivous   • Hauen hyödyntäminen   • Kalasta ruokaa kurssi 2008   • Savusiian siivuous   • Ruodoton haukifilee   • Videot   • Silakkapihvit uunissa 

Made patavalmiiksi



Mateen kalastus 2006 jäi vaikka niin edellisen syksyn jäsentiedotteessa luvattiin. Kutsu kuitenkin kävi talvivisiitille Etelä-Savoon ja kuinkas muuten kuin mateen siivoukseen.
MADE PATAVALMIIKSI

Tämä made oli pyydetty 22.2.2006 Etelä-Savossa, Haukivuoren Kyyvedestä
ja se nyljettiin pataan samana päivänä. Mateella oli tuoreustakuu koska se
operoitiin kahden tunnin kuluttua pyyntiajankohdasta.


Kalan kimpussa olivat Vauhkonen, Salovin, Kimari ja Karjalainen.
Kuvassa näky myös urkuharmooni, jolla silläkin on mateen nylkemisessä oma
roolinsa, olihan Helsinkiin jäänyt jodlaava matikkakoira.



Kuva 1


Made on verestetty, josta johtuen kuvassa näkyy hyytynyttä verta. Tarvittavat
apuvälineet tässä käsittelytavassa ovat sähkömiehen tongit, terävä puukko,
talouspyyhettä sekä kaksi kulhoa mahdollista maksaa, maitia tai mätiä varten.




Kuva 2


Ensin leikataan veitsellä viilto pään ympäri, jonka jälkeen tartutaan tukevasti
kiinni mateen päästä ja ryhdytään tongeilla vetämään nahkaa irti kalan pyrstön
suuntaan. Vasenkätinen mateen nylkijä tekee tämän luonnollisesti toisin
päin.




Kuva 3


Tuoreesta mateesta nahka irtoaa vaivattomasti ja alta paljastuu mateen kaunis,
vaalea liha.




Kuva 4


Mateesta on talouspyyhettä apuna käyttäen sormin vedetty kapenevan
pyrstöosan ruotorivit pois. Montako piikkiä puolellaan olikaan, Jaakko
Kolmonen? Kameramies myöhästyi, mutta ruotorivit lähtevät nauhana
jolloin ne eivät yllätä kalan syöjää





Kuva 5


Mateen vatsa on avattu jolloin paljastuu, että tämä made on kosioreissunsa
tehnyt, eikä vatsassa ollut maitia eikä mätiä. Sieltä kuitenkin löytyi muhkea maksa (kuva 6).
Kuvassa 5 näytetään hyvin tärkeä poistettava, sappirakko, ja ehdottomasti ehjänä. Sen vatsaonteloon puhkeaminen aiheuttaa lihaan pahan maun.



Siinä meillä makaa made ja sen maksa odottaa kulhossa pääsemistään soppakattilaan.


Kuva 6



Tässä voimmekin ihailla sopivan kokoisiksi annospaloiksi paloiteltua patavalmista madetta. On ruoan valmistamisen aika sillä aurinko painuu mailleen ja varjot pitenee.


Kuva 7









 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2456081
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net