Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Kalan rasvat   • Kalan sisältämät kivennäisaineet   • Osteoporoosin eli luukadon ehkäisy   • Kuitupitoinen ruoka on terveellistä   • Sydämen asialla   • Suomalaisten hyvinvointi, Pekka Puska   • Leipä, ravintomme kivijalka   • Maidossa 80 % kalsiumia   • Sipulin terveellisyys   • Perusta kanala   • Pehmeät ja kovat rasvat   • Saako olla elintarvike, lisäaineilla vai ilman   • Natriumglutamaatti   • Terveyttä tyrninmarjasta 

Sydämen asialla




Todellisten makujen viikko 28.1.-3.2.2008 tiedotustilaisuus Enemmän makua, vähemmän suolaa.

Tämän raportin laatijalla oli tilaisuus päästä kuuntelemaan suolan liikakäytöstä ja sen seurauksista KTL:n (Kansanterveyslaitos) sekä Suomen Sydänliiton järjestämään tilaisuuteen 23.1.2008. Tämä laajahko yhteenveto on tilaisuudesta, jossa Suola ja sydänterveys aiheesta luennoi ylilääkäri, dosentti Antti Jula sekä aiheesta Suomi, suolan vähentämisen mallimaa tutkimusprofessori Pirjo Pietinen.



(Kuvat suurenevat napsauttamalla kuvaa hiiren vasemmalla.)

Ylilääkäri, dosentti Antti Jula




Natriumin fysiologinen tarve

  • Elämälle välttämätön kivennäisaine
  • Fysiologinen tarve 230 mg/pv
  • Vähimmäissaannin alaraja 575 mg/pv
  • Suomalaisten natriumin saanti ylittää fysiologisen tarpeen miehillä 16-kertaisesti ja naisilla 12-kertaisesti


Natrium ja verenpaine

  • Kohonnutta verenpainetta ei esiinny yhteisöissä, joissa natriumin päivittäinen saanti on alle 920 mg (suolaa <2,3 g/pv)
  • Kohonneen verenpaineen esiintyvyys 10-30 % yhteisöissä, jossa natriumin päivittäinen saanti on 3200-4600 mg/pv (suolaa <8-12 g/pv)
  • Väestön suolan käytön puolittaminen pienentäisi keskimääräistä iänmukaista verenpaineen nousua 1 1/6 mmHg/30 v


Suolan käytön vähentäminen tehostaa

  • Laihduttamisen verenpainetta alentavaa vaikutusta
  • Runsaasti hedelmiä ja kasviksia sisältävän ruokavalion verenpainetta alentavaa vaikutusta
  • Verenpainelääkkeen tehoa


Sydämen vasemman kammion liikakasvu ja valtimotautivaara

Sydämen vasemman kammion liikakasvu

  • Lisää aivohalvauksen ja sydäninfarktin vaaraa
  • Esiintyvyys 25-50 % henkilöillä, joilla verenpaine on kohonnut

Sydämen vasemman kammion liikakasvun muutettavissa olevat vaaratekijät

  • Runsas suolan saanti
  • Liikapaino
  • Kohonnut verenpaine



Suolan käytön vähentäminen pienentää sydämen lihasmassaa

  • Kontrolloitu satunnaistettu vuoden pituinen hoitokoe
  • 91 potilasta, ikä 31 - 35 vuotta
  • Suolan käyttö väheni miehillä 13 g/pv > 6-7 g/pv
  • Rasvan energiapitoisuus pieneni 5-6 E %
  • Paino aleni miehillä 1.9 kg ja nousi naisilla 0.3 kg
  • Verenpaine aleni miehillä 8.2/5.8 mmHg ja naisilla 9.5/5.6 mmHg
  • Vasemman kammion lihasmassa pieneni 5.6 % (8.6 % niillä, joilla se oli suurentunut).


Suomalaisten verenpainetasojen muutokset, vaikutukset ja muutoksia selittävät tekijät.


Suolan käyttö ja kuoleman vaara

2300 mg:aa suurempi päivittäinen natriumin saanti (5.7 grammaa suurempi suola saanti)lisää

  • Kuoleman vaaraa 26 %
  • Sepelvaltimokuoleman määrää 51 %
  • Sydän- ja verisuonitautikuoleman vaaraa 45 %
  • Vaaran lisääntyminen suurin ylipainoisilla


Suolan käytön pienentäminen vähentää sydän- ja verisuonitautitapahtumia

TOHP I ja II-tutkimukset

  • Yhteensä 3126 iältään 30-54-vuotiasta henkilöä, joilla korkea normaali verenpaine
  • Suolan käytön vähentäminen ja/tai laihduttaminen
  • Seuranta-aika (10-15v) rekisteröitiin vakavat SVT-tapahtumat: aivohalvaus, sydäninfarkti, ohitusleikkaus tai SVT-kuolema
  • Suolan käytön vähentäminen 2 grammalla päivässä (800 mg:lla natriumia) pienensi vakavia sydän ja verisuonitautitapahtumia 25 %




Keski-ikäisten suomalaisten sepelvaltimo- ja aivohalvauskuolemat ovat vähentyneet vuodesta 1980 vuoteen 2000

60 %.






Yhteenveto

1. Suomalaisten natriumin saanti ylittää 12-16-kertaisesti fysiologisen tarpeen.
2. Verenpaine ei iän mukana kohoa yhteisöissä, joissa natriumin saanti on <1000 mg/pv.
3. Runsas natriumin saanti lisää


  • Ääreisverenkierron vastusta
  • Suurten suonien jäykkyyttä
  • Sydämen tilavuuskuormitusta
  • Vasemman kammion painekuormitusta
  • Sydän- ja verisuonitapahtumia ja -kuolemia

4. Haitat ovat ehkäistävissä suolan käyttöä vähentämällä




Kenelle suolan käytön vähentäminen?

1. Väestön valtaosalle ehkäisemään iänmukaista verenpaineen nousua ja sen aiheuttamia haittoja.
2. Kaikille, joilla essentielli hypertensio (itsenäinen tauti-ei seurausta muista taudeista).
Erityisesti huomioitava


  • liikapainoiset
  • henkilöt, joilla on viitteitä sydämen kuormittumisesta





TAKAISIN


Tutkimusprofessori Pirjo Pietinen.


Sekä Pohjoismaiden että Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset suolansaannista.

  • Lapset alle 2 v: 0.5 g NaCl/MJ
  • Aikuiset: naiset 6 g/pv ja miehet 7 g/pv
  • WHO ja monet muut kansainväliset suositukset: 5 mg










Viereisestä Natrium-Kalium-suhde taulukosta voi nähdä Pohjois-Karjalan hurjan suolapiikin 80-luvun vaihteessa, jolloin valistustyö käynnistyi Professori Pekka Puskan johdolla.





Ravintotaseet taulukko kertoo kuinka suolamäärät ovat muuttuneet eri ruoka-aineissa. Muutokset eivät ole kovin suuria.






Suolan saannista lapsille taulukossa huomion kiinnittyy vauvaikäisten suolan saantiin, jonka jälkeen se voimakkaasti nousee tultaessa kouluikään. Tulkoon mainituksi, että vauvojen valmistruoat, Piltti ja Bona esimerkiksi, ovat täysin suolattomia.



Pakkausmerkinnät muuttuivat 1.7.2007. Mitä uutta?

  • Suolan määrä on ilmoitettava aiempaa laajemmin juustoissa, lihavalmisteissa mukaan lukien makkarat, kalavalmisteissa, ruokaleivissä, näkkileivissä, hapankorpuissa, liemissä, keitoissa ja kastikkeissa (myös jauheena ja tiivisteinä), muissa puolivalmiissa tai valmiissa ruoissa sekä ruokasuolaa sisältävissä maustevalmisteissa.


Johtopäätökset Suomessa


  • Suomessa tapahtunut hyvää kehitystä ja Suomi on tässä asiassa mallimaa.
  • Missään muussa maassa ei ole hyvää dokumentaatiota kehityksestä - kiitos kansalaisille virtsankeruusta! Myös Fineli on poikkeuksellisen hyvä suolatietojensa suhteen.
  • Vielä voitaisiin pienentää suolan saantia rohkaisemalla vähäsuolaisten elintarvikkeiden valintaan - esim. Sydänmerkki ja Sydänliiton suositus suurtalouksille ostaa vähäsuolaista leipää.
  • Suola ei saisi unohtua - vihdoin myös EU:ssa ja WHO perustanut Salt Action networkin.




Mitä vielä voidaan tehdä?


  • Uudet normaalisuolaisten elintarvikkeiden ylärajat tulevat auttamaan hieman automaattisesti
  • Toivottavasti merkinnällä "vähennetty suolaa" elintarvikkeita on kaupoissa - onneksi on Sydänmerkki, joka noudattaa vanhoja rajoja
  • Pikkulasten suolansaantiin kiinnitettävä aiempaa enemmän huomiota: ei suoraa siirtymistä suolattomasta ruoasta suolaiseen vaan vähäsuolaiseen - haaste vanhemmille ja isovanhemmille






1.2.2008 Heikki Karjalainen


TAKAISIN

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475156
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net