Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Kalan rasvat   • Kalan sisältämät kivennäisaineet   • Osteoporoosin eli luukadon ehkäisy   • Kuitupitoinen ruoka on terveellistä   • Sydämen asialla   • Suomalaisten hyvinvointi, Pekka Puska   • Leipä, ravintomme kivijalka   • Maidossa 80 % kalsiumia   • Sipulin terveellisyys   • Perusta kanala   • Pehmeät ja kovat rasvat   • Saako olla elintarvike, lisäaineilla vai ilman   • Natriumglutamaatti   • Terveyttä tyrninmarjasta 

Maidossa 80 % kalsiumia





Mitä menettävät henkilöt, jotka eivät nauti maitoa?

Ennen kuin sukellamme syvemmälle maintoanalyysiin todettakoon kuinka mainio janojuoma maito on. Viereinen kuva kertoo maidossa olevan vettä peräti 87 prosenttia.



On olemassa rasvaa ja rasvaa. Erilaisissa tuotemainoksissa kerrotaan ruoka-aineen sisältävän sen ja sen verran rasvaa, mutta asiasta ei liene tietoa tai siitä ei haluta kertoa, mistä rasvasta on kysymys. Me kalaruoan ystävät tiedämme, että kalan rasvat ovat vesiliukoisia rasvoja. Samoin ovat maidon rasvat.

Viereistä kuvaa suurentamalla näemme kuinka meidän suomalaisten kulutustottumukset ovat muuttuneet maidon ja piimän, muiden maitovalmisteidan, juuston ja voin osalta 35-vuoden aikana.

Puhummeko valistuksesta vai hapatuksesta?


Ja vertailuna edelliseen suomalaisten maidon ja maitovalmisteiden kulutus vuosien saatossa. Lähes 50 vuodessa tapahtunut muutos on ollut valtava. Muistamme ajan jolloin nautimme maitoa, joka haettiin tai sitä juotiin lähes suoraan lehmän "utareista". Ensin kesämaidosta kuorittiin kerma kahvikermaksi tai muuhun sellaiseen - ja ei kun lämmintä maitoa ääntä kohti. Nykyiset maidon kammoksujat saattavat ihmetellä meitä suuren ikäluokan suomalaisia, kuinka me voimme olla vielä hengissä.


Onneksi meille juusto maistuu ja sen ohella monet muuten vettä juovat henkiöt saavat päivittäisen kalsiumin tarpeensa juustosta leivän leikkeleenä.




Tutkijat tutkivat ja hutkivat.

Tässä mielenkiintoinen käyrä meidän voin kulutuksesta. Hyppäykset johtuvat hinnan muutoksista ja voi kulutuksen lasku "florien" ja "oivariinien" tulosta markkinoille.



Nykyisten maitojen valikoima on laaja, joka lisää kuluttajan valintoja sekä helpottaa allergiasta kärsiviä. Tulkoon mainituksi että Irlanti elää edelleen kurri ja täysmaitoaikaa.



Erityisesti kasvavalle lapselle luuston kehityksen vuoksi maito on erittäin tärkeä, sen me tiedämme. Miten ja mitä maitoa juodaan kouluissa? Suurenna viereinen kuva.




Monet olivat eri mieltä kun vuoden 2003 alussa ryhdyttiin maitoon lisäämään D-vitamiinia.



Kevytmaidon kulutus pohjoismaissa vuosina 1965 - 1998.



Rasvattoman maidon kulutus pohjoismaissa samoina vuosina 1965 - 1998.



Lasten maidon nauttiminen on erityisen tärkeää. Kaksi viimeistä kuvaa kertoo mitä kolme maitolasillista sisältää ja miksi maitoa on syytä juoda.










Heikki Karjalainen

5.3.2008





TAKAISIN

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475167
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net