Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Lähiruoka   • Pakkausmerkinnät   • Elintarvikelaki   • GDA-pakkausmerkinnät   • Lausunto kalakukkojen valmistusohjeesta   • Elintarvikkeiden lisäaineet 

Tässä poimittu joitakin terveyteemme, ehkä eniten vaikuttavia lisäaineita.



Lisäainetta löytyy etenkin lihavalmisteista, makkarasta, eineksistä, lihaliemikuutioista, pussikeitoista, kastikkeista yms.

*arominvahvenne E 621 Koodi tarkoittaa mononatriumglutamaattia. Se on hajuton, valkoinen, kidemäinen suola, jossa on lihaliemen kaltainen maku. E621 tehostaa keinotekoisesti liha- ja myös kasvisruokien omaa makua. (yksi hirveimmistä)
* tartratsiini, E 102. Eräs elintarvikkeissa käytetty väriaine, joka voi aiheuttaa mm. yliherkkyysoireita.
* paraoranssi, E 110. Paraoranssia saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, hilloihin, makeisiin ja kahvileipiin. (vikipedia)
* atsorubiini, E 122. Atsorubiini (tunnetaan myös karmosiinina) on punainen atsoväri.
* amarantti, E 123. Amarantti on hyvin ravintorikas kasvi. Se sisältää valkuaisessaan lysiiniä ja metionia. Yhdistettynä esimerkiksi ruuassa viljakasveihin valkuaisaineyhdistelmät ovat lähes optimaaliset ihmisen tarpeeseen. Amarantti sisältää kalsiumia jopa enemmän kuin maitotuotteet. Sen kalsium- ja rautapitoisuudet ylittävät myös viljakasvien pitoisuudet. (tuoteviki)
* uuskokkiini, E 124. Valmisteen sisältämä uuskokkiini (E124) voi aiheuttaa allergisia reaktioita
* punainen 2G, E 128 eli atsogeraniini, (englanniksi pontacyl carmine) on atsoväri (E 128), joka saattaa aiheuttaa hyperaktiivisuutta, ihottumaa ja anemiaa. Se voi aiheuttaa myös geenivaurioita ja olla karsinogeeninen. Sitä on saanut käyttää Euroopan unionissa vähintään 6% viljaa sisältävissä aamiaismakkaroissa ja vähintään 4% kasvis- ja/tai viljatuotteita sisältävien hampurilaispihvien värjäämiseen enintään 20 mg/kg. (vikipedia)
* alluranpunainen, E 129. Arvioidut väriaineet olivat tartratsiini (E102), kinoliinikeltainen (E104), paraoranssi (E110), atsorubiini eli karmosiini (E122), uuskokkiini (E124) ja alluranpunainen (E129). Väriaineet ovat atsovärejä kinoliinikeltaista lukuun ottamatta. Lisää väriaineita: briljanttimusta, E 151, ruskea FK, E 154, ruskea HT, E 155 CI, litolirubiini BK, E 180.


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745844
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net