Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 

Terveellisestä ruoasta puheenollen


KALA - monityydyttymättömät rasvahapot. LIHA (punainen) - tyydyttyneet rasvahapot.

Proteiinin hydrolyysi tarkoittaa kalassa olevien rakenteiden pilkkoutumista happojen, emästen tai entsyymien vaikutuksesta. Ruuansulatuksemme perustuu tähän reaktioon. Hydrolyysin vaikutuksesta kalaa marinoitaessa kalasta irtoaa valkuaista marinointiliemeen.
Proteiinin denaturatio taas tarkoittaa proteiinirakenteen muuttumista. Se voidaan havaita muun muassa kalan kypsyessä, lihas muuttuu vaaleaksi kalaa pannulla paistettaessa. Denaturation aiheuttavat kuumuuden lisäksi myös vahvat hapot ja emäkset, eräät liuottimet, raskasmetallit ja UV-valo.
Monityydyttymättömät rasvahapot ovat kaikkein terveellisimpiä. Kala sisältää paljon juuri näitä monityydyttymättömiä rasvahappoja, kuten eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Kalojen rasvapitoisuuksissa on paljon vaihtelua, on rasvaisia ja vähärasvaisia kalalajeja. Kalan rasvat pilaantuvat helposti, koska ne sisältävät paljon kaksoissidoksia, jotka purkautuvat helposti. Tämä rasvan hapettuminen ilman hapen vaikutuksesta synnyttää ketjureaktion, jonka tuloksena syntyy haisevia reaktiotuotteita.
Rasvahappojen eltaantumista (= hydrolyysi ja hapettuminen) kiihdyttävät runsas hapen määrä, korkea lämpötila, valo, mikrobit, emäkset ja raskasmetallit. Suojaamalla tuote hapelta tyhjiöpakkauksella tai käyttämällä sallittuja hapettumisenestoaineita, kuten askorbiinihappoa ja natriumkarbonaattia voidaan eltaantumista hidastaa.
Lähde mukaan Kalaruokaverkko-ryhmään - ilmoittaudu, ja olet postituslistalla.
KAHDEKSAN TEESIÄJOS avaisit jääkaappini, löytäisit italialisia juustoja. Jos niitä ei olisi, lähtisin kauppaan heti.


JOS jokin jääkaapissani nolostuttaa, se on kuivahtanut lenkkimakkaran köntsä, jonka lajinmääritys on käynyt vaikeaksi jo kaksi päivää sitten.


JOS valitsisin jotain keittiötarvikeliikkeestä, se olisi sähkökäyttöinen lihamylly, joka korvaisi nykyisen käsin veivattavan.


JOS toisin meille jotain toisesta ruokakulttuurista, se olisi italialaisen keittiön yksinkertaisuus. Käytämme liikaa eineksiä ja liian monia aineksia, kun parilla raaka-aineella voisi tehdä hyvää ruokaa.


JOS voisin poistaa maailmasta ruokavääryyden, aloittaisin kotikulmilta ja hävittäisin marinadikastikkeessa myytävät broilerisuikaleet ja epäterveelliset einekset.


JOS voisin syödä vain yhtä ruokaa lopun elämäni, valitsisin merenelävät.


JOS johonkin joskus sorrun, niin lakritsiin. On luonnotonta syödä kokonainen suklaalevy, mutta pussillinen lakritsia on pakko syödä heti.


JOS olisin jälkiruoka, olisin sacherleivos, joka näyttää jopa kuivan asialliselta mutta on sisältä mehukas ja rehevä. Missään tapauksessa en olisi kosketuksesta luhistuva marenki.

Kaverit FB


Tälle sivulle kaikille lapsenmielisille ja lapsia rakastaville Iloista pääsiäistä


Iloista pääsiäistä!


Tämä kuvakollaasi teksteineen olkoon kaikkien katseltavissa vaan ei Jumalasta seuraavalla FB alustalla. Bloggasivat 72 tunniksi alastomuuden vuoksi, PORNON prkl. Ei tiedä itkeäkö vai nauraa!


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2746240
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net