Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Juuresmuusi   • Lanttu-appelsiiniraaste   • Uunipunajuuret   • Haudutettu purjo   • Ruohosipuli-tillivoi   • Pottuvoi   • Täytetyt tomaatit   • Aurinkokuivatut tomaatit   • Nami, nami porkkanaa   • Sitruunamarinoitua fenkolia   • Porkkanapyree   • Munakoisoa irakilaiseen tapaan   • Latva-artisokan keittäminen  

Latva-artisokan keittäminen



  • 4 latva-artisokkaa
  • n. 5 l vettä
  • 1 tl suolaa / 1 l vettä
  • 1–2 sitruunaa viipaloituna


  1. Irrota latva-artisokista varsi mieluiten taittamalla kuin veitsellä leikkaamalla. Murtamalla varren saat mukaan kukkapohjan sitkeät säikeet, jotka ulottuvat herkulliseen sydänosaan asti. Poista kannan luota pienet lehdet ja tasoita kanta sahalaitaisella veitsellä, että artisokat pysyvät pystyssä.
  2. Halutessasi voit tasoittaa lehtien kärjet sahalaitaisella veitsellä ja saksilla. Huuhdo artisokat juoksevalla vedellä. Voit kastaa artisokat kylmässä vedessä, jossa on yhden sitruunan mehu. Se auttaa värin säilymisessä. Jos leikkasit lehtiä, hiero ainakin leikkauspintaan sitruunaa.
  3. Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Artisokilla pitää olla tilaa, niitä ei saa tunkea kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää suola ja sitruunaviipaleet.
  4. Tipauta artisokat veteen kanta alaspäin ja kuumenna vesi taas kiehuvaksi. Varmista, että artisokat ovat kokonaan veden peitossa.
  5. Nosta artisokat reikäkauhalla kattilasta ja laita siivilään valumaan kanta ylöspäin. Anna valua hetki ja nosta tarjolle, kanta alaspäin
.
Artisokat nautitaan käsin irrottamalla suomut kukkapohjuksesta. Kasta suomun mehevä tyvi kastikkeeseen tai voisulaan ja vetäise suomu hampaiden läpi. Kun kaikki lehdet on nautittu, jäljellä on latva-artisokan herkullinen pohja. Nauti se veitsellä ja haarukalla, kunhan poistat ensin karvaisen keskiosan siitä päältä.


© Heikki Karjalainen
25.2.2016


Latva-artisokan tie pellolta pöytään (kuvakollaasi)


(suurenna kuva sitä klikkaamalla)



Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2728863
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net